středa 30. listopadu 2016

Novela zákoníku práce: Výkon jiné práce

Oblastí, která má podle připravované novely zákoníku práce doznat zásadních změn, je úprava změn pracovního poměru. Změnou pracovního poměru je standardně chápána situace, kdy dochází ke změně některé z podstatných náležitostí pracovní smlouvy, tedy buď druhu nebo místa vykonávané práce (z podstaty věci není možné během pracovního poměru změnit třetí podstatnou náležitost, den nástupu do práce).

Změny pracovního poměru jsou upraveny v § 40 a násl. ZP (Část druhá, Hlava III). V dnešní právní úpravě jsou zde upraveny tyto instituty:
a) převedení na jinou práci (§ 41 ZP),
b) pracovní cesta (§ 42 ZP),
c) přeložení (§ 43 ZP) a
d) dočasné přidělení (§ 43a ZP).
Změny v právní úpravě jsou v první řadě terminologické, když převedení na jinou práci je nově označováno jako "Výkon jiné práce" a přeložení "Změnou místa výkonu práce", a v druhé řadě faktické.

Pokud jde o výkon jiné práce (převedení na jinou práci), dnešní úprava umožňuje převést v některých případech zaměstnance na jinou práci i bez jeho souhlasu. Zákoník práce dnes vymezuje případy povinného převedení na jinou práci (kdy tak zaměstnavatel MUSÍ učinit, i nezávisle na své vůli), mezi které patří např. dlouhodobé pozbytí způsobilosti vykonávat dosavadní práci na základě lékařského posudku, ohrožení těhotenství nebo mateřství zaměstnankyně nebo je-li to třeba na základě pravomocného rozhodnutí soudu nebo správního orgánu. Dále uvádí případy nepovinného převedení na jinou práci (kdy tak zaměstnavatel MŮŽE učinit, na základě své volby), jako je výpověď z některých důvodů či zahájení trestního stíhání vůči zaměstnanci pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané v souvislosti s výkonem práce. Zvláštním případem je pak možnost převedení zaměstnance z důvodu odvracení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody a ke zmírnění jejich následků.
Závažným problémem stávající právní úpravy je především možný rozpor s čl. 9 Listiny základních práv a svobod, který formuluje zákaz nucené práce nebo služby. Podle něj nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám, s výjimkou prací ukládaných v rámci výkonu trestu, vojenské služby (či náhradní služby), služby požadované v případě živelních pohrom, nebod nebo jiného nebezpečí a jednání uloženého zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých. Bez kontroverzí vyhovuje Listině základních práv a svobod pouze možnost převedení na jinou práci z důvodu mimořádné nebo živelní události či jiné nehody, byť lze argumentovat, že řadu případů, které jsou dnes v zákoníku práce upraveny jako povinné nebo nepovinné převedení, je možné chápat jako "jednání uložené zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých".
Přesto je navrhována změna zákona, která spočívá v tom, že ke změně druhu vykonávané práce bude vždy potřeba souhlas zaměstnance (s výjimkou právě práce požadované v souvislosti s mimořádnou nebo živelnou událostí či jinou nehodou). Důraz je tedy kladen na smluvní volnost stran a tedy potřebu oboustranného souhlasu se změnou druhu vykonávané práce.

Nově navrhované znění § 41 ZP v porovnání se současným zněním (nové znění tučně, rušené znění je škrtnuto):


§ 41
Převedení na jinou práci
Výkon jiné práce
            (1) Zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, Zaměstnavatel je povinen přidělit zaměstnanci jinou vhodnou práci v rámci sjednaného druhu práce, a není-li to možné, navrhnout mu jinou vhodnou práci, než byla sjednána, 
a) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,
 b) nesmí-li podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice19),
c) koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství,
d) jestliže to je nutné podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví v zájmu ochrany zdraví jiných fyzických osob před infekčním onemocněním,
 e) jestliže je to třeba podle pravomocného rozhodnutí soudu nebo správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku,
f) je-li zaměstnanec pracující v noci na základě lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb uznán nezpůsobilým pro noční práci,
g) požádá-li o to těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu, která pracuje v noci. nebo
h) pozbyl-li zaměstnanec dočasně předpoklady stanovené jinými právními předpisy pro výkon sjednané práce.
(2) Za vhodnou práci podle odstavce 1 se považuje práce, která je pro zaměstnance vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.

          (3) Jestliže zaměstnanec zaměstnavatelem navrženou jinou vhodnou práci odmítne, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance, při níž zaměstnanci náhrada mzdy nebo platu nepřísluší. Nemá-li v případech uvedených v odstavci 1 zaměstnavatel pro zaměstnance jinou vhodnou práci, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanci po dobu jejího trvání přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Věta druhá platí obdobně, pokud zaměstnavatel nenavrhne zaměstnanci zařazení na jinou vhodnou práci, ačkoli takovou vhodnou práci pro něho má. Jestliže zaměstnanec svým zaviněným jednáním způsobil, že dosavadní práci nesmí vykonávat z důvodů uvedených v odstavci 1 písm. e) a h) a zaměstnavatel pro něho jinou vhodnou práci nemá, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu.
(4) Zaměstnavatel může přidělit zaměstnanci i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby jinou práci, než byla sjednána, pouze je-li to třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo ke zmírnění jejich bezprostředních následků.
(5) Dochází-li ke změně sjednaného druhu práce z důvodů uvedených v odstavci 1, musí dohoda obsahovat důvod této změny a dobu, na kterou se změna sjednává.
(6) Odstavec 5 platí obdobně, koná-li zaměstnanec na základě dohody
o změně pracovní smlouvy jinou práci v případě, že
a)         bylo proti němu zahájeno trestní stíhání pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním ke škodě na majetku zaměstnavatele, a to na dobu do pravomocného skončení trestního řízení, nebo
b)        nemůže konat původní práci pro prostoj nebo pro přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy.
 (2) Zaměstnavatel může převést zaměstnance na jinou práci,
a) dal-li zaměstnanci výpověď z důvodů uvedených v § 52 písm. f) a g),
b) bylo-li proti zaměstnanci zahájeno trestní řízení pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním ke škodě na majetku zaměstnavatele, a to na dobu do pravomocného skončení trestního řízení,
c) pozbyl-li zaměstnanec dočasně předpoklady stanovené zvláštními právními předpisy pro výkon sjednané práce, avšak v tomto případě nejdéle celkem na 30 pracovních dnů v kalendářním roce.
(3) Není-li možné dosáhnout účelu převedení podle odstavců 1 a 2 převedením zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto případech i na práci jiného druhu, než byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.
(4) Zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo k zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu.
(5) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro prostoj nebo pro přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy, může ho zaměstnavatel převést na jinou práci, než byla sjednána v pracovní smlouvě, jen v případě, že zaměstnanec s převedením souhlasí.
(6) Při převedení zaměstnance na jinou práci podle odstavců 1 až 3 je zaměstnavatel povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.
(7) Zaměstnavatel je povinen předem projednat se zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat; dochází-li převedením zaměstnance ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat mu písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci a době jeho trvání, s výjimkou případů uvedených v odstavci 2 písm. c) a v odstavci 4.


Změněna je také úprava změny místa výkonu práce, kdy již není třeba obecná úprava přeložení (změna místa výkonu práce je vždy věcí dohody), kvůli dalším souvislostem je pouze rámcově upravena změna místa výkonu práce z důvodu naléhavé provozní potřeby.
Ruší se dále společná ustanovení o změnách pracovního poměru a návratu do práce (§ 44 až 47 ZP).

24 komentářů:

  1. Dle mého názoru je tento krok směrován správným směrem. Jestliže zaměstnanec požádá o přidělení jiné práce nebo o zařazení na jiné pracoviště, protože podle doporučení poskytovatele pracovnělékařských služeb není vhodné, aby dále konal dosavadní práci nebo pracoval na dosavadním pracovišti, je zaměstnavatel povinen mu vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Důvody, pro které zaměstnavatel žádosti zaměstnance nevyhoví, bude muset zaměstnanci písemně sdělit. Oproti dosavadnímu postupu je také k převedení nezbytná smluvní změna obsahu pracovního poměru (dohoda o změně pracovní smlouvy s uvedením důvodu změny a doby, na kterou se změna sjednává). Změna výkonu práce je předmětem dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, kteří se snaží svými vlastními silami i přičiněním legislativy najít schůdné řešení.

    OdpovědětVymazat
  2. S novelou zákoníku práce, resp. s části Výkon jiné práce, souhlasím. Po prostudování změn jsem došel k závěru, že změny jsou vhodné, žádané a zpřesňují požadavky a postupy při výkonu jiné práce. Zvlášť v odstavci 3 jsou, dle mého názoru, transparentně vytyčené hranice, kdy není zaměstnance schopný vykonávat danou práci a nebo není zaměstnavatel schopný příslušnou práci zajistit, jelikož jsou zde přesně definované postupy, kdy má dojít k vyplacení mzdy nebo platu, kde si osobně myslím, že by mohlo docházet k případným konfliktům mezi zaměstnance a zaměstnavatelem.

    OdpovědětVymazat
  3. S Novelou zákoníku práce: Výkon jiné práce - zcela souhlasím a myslím si, že je to krok zase o něco dopředu. Přikláním se i k tomu, co tu píšou kolegové. V dnešní době se zaměstnavatelé nezajímají o zdravotní stav, kvalifikaci a schopnosti svých zaměstnanců a domnívají se, že můžou vykonávat jakoukoliv práci, ale opak je pravdou. Občas to ale může být pro zaměstnavatelé problém najít jiný výkon práce pro daného zaměstnance, který nemůže vykonávat předešlou práci. Dle mého názoru tuto změnu měli učinit už dříve.

    OdpovědětVymazat
  4. Úprava výkonu jiné práce a dočasná změna místa výkonu práce, dočasné přidělení, odstupné, překážky v práci na straně zaměstnance (s výjimkou § 191 až § 198 a § 206 zákoníku práce), skončení pracovního poměru, odměna za pracovní pohotovost a cestovních náhrad se nebudou stále nebudou vztahovat na dohody. Nově se jich má týkat jak doba odpočinku v práci, tak evidence odpracované doby a nárok na řádnou dovolenou (zde pouze u dohody o pracovní činnosti). I dosud bylo možné poskytnout řádnou dovolenou na základě dohody o pracovní činnosti, tento nárok však musel plynout z uzavřené dohody. V budoucnu by příslušel přímo ze zákona

    OdpovědětVymazat
  5. Jak už tu píšou kolegové je to i podle mého názoru krok dopředu. I dnes kdy jsou povinné lékařské prohlíkdy, které si vyžaduje zaměstnavatel, se o zdravotní stav svých zaměstnanců nezajímá. Stále se starají jen o to zda odvedl svou práci či ne, a ne jestli to zaměstnanci dovolí jeho zdravotní stav. Lidé často pracují v podmíkách kde ani není možné zadanou práci splnit a to jak ze zdravotních důvodů i dalších podmínek a tak si myslím, že tato novela zákona by jim mohla pomoci. Samozřejmě i ze strany zaměstnavatelů není vždy jednoduché najít pro zaměstnance jinou pracovní pozici, jak už tu jeden z kolegů zmínil.

    OdpovědětVymazat
  6. Dle mého názoru se jedná o velice pozitivní krok. Díky tomuto kroku bude mít zaměstnanec možnost změnit své místo působení pracovního úkonu, aniž by musel opouštět svého zaměstnavatele. Otázka je, jak to bude vypadat v praxi. Jelikož pokud se zaměstnavatel rozhodne, že mu brání "vážné provozní důvody", které si každý zaměstnavatel může najít, nemusí poté zaměstnanci vyhovět.

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto novelu vítám. V současné době musel zaměstnavatel změnit působiště, ale nemusel u toho dodržet podmínku, že se musí jednat o stejnou práci jako předtím. Dokážu si představit, že zaměstnanci, pokud měli nějaký problém na pracovišti, raději tento problém neřešili, jelikož věděli, že by je zaměstnavatel přeložil na úplně odlišnou práci. Díky této novele bude muset zaměstnavatel dodržet to, aby zaměstnanec dělal úplně stejnou práci, což mi přijde skvělé.

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím si, že to je pozitivní změna. V současnosti platí, že zaměstnavatel vás může jednostranně převést na jinou práci i přes fakt, že se vám to nelíbí. Převedení zaměstnance na jinou práci tak není závislé na jeho vůli a vyplývá ze vztahu nadřízenosti a podřízenosti. Od dubna příštího roku by s převedením na jinou práci musel souhlasit i zaměstnanec.
    Jestliže zaměstnanec požádá o přidělení jiné práce nebo o zařazení na jiné pracoviště, protože podle doporučení poskytovatele pracovnělékařských služeb není vhodné, aby dále konal dosavadní práci nebo pracoval na dosavadním pracovišti, je zaměstnavatel povinen mu vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Důvody, pro které zaměstnavatel žádosti zaměstnance nevyhoví, bude muset zaměstnanci písemně sdělit.

    OdpovědětVymazat
  9. S touto novelou musím souhlasit. Zákonodárci s tím přišli pozdě, ale přece. Pokud je nějaká smlouva mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tak není přípustné, aby si jeho nadřízený řekl: "Tak a teď Tě pro změnu pošlu dělat tuto práci ať se Ti to líbí nebo ne". Je správné, že se změnou pracoviště nebo vykonávané práce by měl souhlasit i zaměstnanec. Jen by mě zajímalo, co znamená "vážné provozní důvody", protože jak tu bylo zmíněno, tak pokud na tom zaměstnavatel bude hodně trvat, tak si cestu vždycky najde, aby změnil zaměstnanci typ práce či místo výkonu.

    OdpovědětVymazat
  10. Tenhle způsob vypadá celkem rozumně, já bych asi dal zaměstnanci v případě převedení na jinou práci možnost zrušit pracovní poměr s účinností ke dni, ve kterém by mělo k převedení dojít. Převedení by ale podle mě mělo být řádně a přesvědčivě odůvodněné, aby se nestávalo, že člověka, kterého by se chtěl zaměstnavatel zbavit, převede na nějakou horší práci a tím ho donutí skončit, aniž by existoval řádný výpovědní důvod a neběžela by ani výpovědní lhůta. Převedení by určitě mělo mít písemnou formu, aby byla argumentace soudně přezkoumatelná (problém ale je, že soudy pracují relativně pomalu a zneplatnění by zaměstnanci moc nepomohlo, pokud by ovšem se zákonem nestanovilo nějaké odškodnění pro tyto případy).

    OdpovědětVymazat
  11. Je to pro nás obrovský krok kupředu. Může to ušetřit spoustu času, ale i starostí a povinností, které jsou se změnou pracoviště spojeny.
    Je zde dobře, že se změnou musejí souhlasit obě strany a to jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec.
    Tudíž se předejde tomu, aby zaměstnavatel převedl svého zaměstnance někam, kam sám nebude chtít. Pokud zaměstnavatel nevyhoví zaměstnanci, musí své důvody písemně sdělit, což je podle mého názoru dobře.I když v dnešní době je si zaměstnavatel vždy najde nějaký důvod aby mohl zaměstnance přesunout a tomu už nezabrání nikdo.
    Na závěr bych si snad jen přála, aby tato novela splnila své očekávání a nenastali žádné rozpory.

    OdpovědětVymazat
  12. Podle mého názoru tato novela upravující převedení na jinou práci ztrácí na významu. Zaměstnanci dává sice větší právo se svobodně rozhodnout o výkonu práce, ale pokud zaměstnanec převedení odmítne, přijde o náhradu mzdy a tedy bude nucen buďto změnit zaměstnavatele a nebo převedení na jinou práci přijmout. Je zřejmé, že touto úpravou se zákon snaží částečně upravit podřízenost zaměstnanců vůči zaměstnavatelům. Samozřejmě ochrana zaměstnanců proti převádění na jinou práci proti jejich vůli je důležitá, ale touto novelou se podle mě nic nevyřeší.

    OdpovědětVymazat
  13. Jak je tu již psáno, tato novela se zdá být pozitivním impulsem. Je velmi kladné, že zaměstnanec se může sám rozhodnout, zda navrženou práci přijme či nikoliv. Samozřejmě je logické, že pokud zaměstnanec nesouhlasí s převedením, přijde o náhradu mzdy. Je to logické již z toho důvodu, že pokud si zaměstnavatel dá tu práci najít vhodnou alternativu pro zaměstnance, a zaměstnanec toto převedení odmítne, zaměstnavateli přibude starost s hledáním nového zaměstnance na onu pozici. Zaměstnanec, jistě srozuměn s následky svého rozhodnutí, se může dobrovolně rozhodnout, zda přijde jinou práci, nebo zda odmítne a tím přijde o náhradu mzdy.
    Co je také velmi dobře formulováno, je odst. 4. Zaměstnavatel nepotřebuje souhlas zaměstnance pouze tehdy, jde-li o mimořádnou událost a to na dobu nezbytné potřeby. Zaměstnanci se tedy nemusí obávat, že budou bez souhlasu přeloženi bez jakéhokoliv vážného důvodu.
    Je samozřejmě otázkou, zda si zaměstnavatelé nenajdou nějakou "kličku", aby obešli tato ustanovení a samotné zaměstnance.
    Co bych ještě zmínila, je odst. 5, a to zařazení důvodu změny a dobu, na kterou se změna sjednává do dohody. Zaměstnanec je pak dostatečně informován o důvodu změny sjednaného druhu práce.

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem s kolegy zajedno v tom, že se jedná o krok dopředu, pokud se jedná o tuto konkrétní novelu zákoníku práce. Nicméně nová terminologie mi přijde poněkud úsměvná a to z důvodu, že mi je pojem „převedení na jinou práci“ na první přečtení jasnější než „Výkon jiné práce“.
    Další zajímavou částí novely je úprava homeworkingu. Ve zkratce - Změny úpravy výkonu práce mimo pracoviště zaměstnavatele mají posílit prostor pro skloubení pracovního a rodinného života. Návrh novely zákona zpřesňuje výkon práce mimo pracoviště zaměstnavatele, tj. z domova. Je zde upravena dohoda o rozvržení pracovní doby samotným zaměstnancem, z čehož vyplývají důsledky na neuplatnění některých osobních překážek v práci, náhrady mzdy nebo platu a dále úhrada výdajů zaměstnavatelem.
    Zaměstnavatel bude muset hradit všechny náklady, které jsou spojeny s komunikací mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, a další náklady, které vzniknou při výkonu práce. Zároveň musí přijmout taková opatření, která zabraňují izolaci zaměstnance vykonávajícího práci mimo pracoviště zaměstnavatele od ostatních zaměstnanců a zajistit mu možnost se pravidelně setkávat s ostatními zaměstnanci.

    OdpovědětVymazat
  15. Podle mého názoru je to rozhodně dobrá změna. Do letošního roku platilo, že zaměstnavatel může převést zaměstnance na jinou práci bez jeho souhlasu, což mi nepřijde spravedlivé. Od nového roku už musí zaměstnanec souhlasit. Rozhodně by to mělo hlavně zlepšit vztahy na pracovišti, což přispívá celé firmě i vztahům mezi nadřízenými a podřízenými. Rozumným nápadem je také to, že by vše mělo být dokládáno písemně, aby nevznikly nějaké konflikty. Často v dnešní době zaměstnavatelé nehledí na zdravotní stav zaměstnanců a žijí v domněnce, že jsou zaměstnanci schopni vykonávat jakoukali práci, ale opak je pravdou.
    Snad to bude krok k lepšímu.

    OdpovědětVymazat
  16. Navrhované změny ustanovení zákoníku práce v části „Výkon jiné práce“ podle mého názoru mají sloužit k větší ochraně zaměstnanců. Oproti stávající úpravě představují kompromis mezi požadavky zaměstnavatelů a zaměstnanců. Úprava změn pracovního poměru, konkrétně výkon jiné práce, než která je se zaměstnancem sjednána v pracovní smlouvě, musí být stvrzena podle nové úpravy smluvně, tzn. dohodou obou stran (zaměstnanec i zaměstnavatel).

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Osobně tuto novelu neshledávám zcela pozitivně. Zaměstnanec má pouze dvě možnosti. Buď přijmou výkon nové práce, nebo nebudou získávat náhradu mzdy a budou si muset hledat nového zaměstnance. Zaměstnavatel bude mít buď zaměstnance na pracovním místě, na kterém ho nepotřebuje. Nebo bude muset vynaložit další náklady na získání nového zaměstnance.

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím si, že je to dobrý krok. Četla jsem články o mnoho případech, kdy zaměstnanec musel vykonávat práci ohrožující jeho zdravotní stav, protože k této práci nebyl dostačující. Například i těhotné ženy, které se snaží přivydělat, často za každou cenu. A tedy tahle novela zákoníku práce se zaměřuje z pohledu zaměstnavatele na zaměstnance více lidsky. Jako pozitivní věc vnímám hlavně to, že zaměstnanec má právo vyjádřit svůj souhlas. V případech odvrácení živelní události není třeba souhlas, což je logické, zaměstnanec by neměl za každou cenu pracovat a někdy je potřeba, aby právě zaměstnavatel tuhle skutečnost vyřešil.

    OdpovědětVymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  21. Myslím si, že novelizace této části zákona je zcela na místě, protože každý zaměstnavatel chce vydělat co nejvíce peněz, ale nemělo by to být přeci na úkor zdraví zamestnanců. Naprostou souhlasím, že ženy na mateřské mají nárok tímto přeřazením na snížení pracovní zátêže a že je v zákoně ošetřeno i to, pokud zamestnanec by mêl potratit tímto přeřazením na mzdê, tak že má nárok na určitou výši mzdy, pokud by byl rozdíl veliký. Spousta zaměstnavatelů v dnešní době je ochotno za výdělkem porušit v nějakém smyslu pravidla a nehledí na zdravotní stránku zamestnanece a sposta z nich nejsou schopni se vůči tomu bránit a proto velice uvítám tuto změnu, že zákon bude mluvit za tyto pracovníky a že ae budou mít na co odkázat.

    OdpovědětVymazat
  22. S novelou zákoníku práce: Výkon jiné práce, mi nezbývá nic jiného než souhlasit. S převedením na jinou práci musí souhlasit jak zaměstnanec tak i zaměstnavatel, tím pádem se předejte situaci, aby zaměstnavatel převedl zaměstnance na pozici, kterou nebude chtít vykonávat. Jak zde již bylo napsáno výše, tak zaměstnavatelé se nezabývají zdravotním stavem svých zaměstnanců, kvalifikací a podobně a nechávají zaměstnance vykonávat jakoukoli práci a tak dochází k nespokojenosti zaměstnanců.

    OdpovědětVymazat
  23. Podle mého názoru je tato změna velkým přínosem, jak už tu bylo zmíněno. Dříve bylo opravdu nespravedlivé, když zaměstnavatel přeřadil zaměstnance na jinou pracovní pozici, aniž by s tím zaměstnanec souhlasil. Zvláště pak, když se jednalo o důvody, za které zaměstnanec nebyl zodpovědný, a které nezavinil, například když se jednalo o zdravotní důvody stanovené lékařem nebo o mateřskou dovolenou. Dobré je také to, že vše je písemně doloženo a zaměstnanec je tak krytý.

    OdpovědětVymazat