pondělí 2. ledna 2017

Svátky v pracovním právu

Pojem svátek má v pracovním právu význam a právní následky z hlediska dvou základních aspektů: pracovní doby a odměňování. Pojem svátek vychází ze zákona č. 245/2000 Sb. o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu. Stojí za zmínku, že ne všechny svátky podle tohoto zákona jsou svátky státními (těmi jsou např. 8. 5., 28. 9. nebo 28. 9.), ale patří mezi tzv. ostatní svátky (např. Velikonoce nebo Vánoce).
Pro pracovní právo však toto rozlišení nemá význam, protože obě kategorie svátků mají povahu dnů pracovního klidu. Dny pracovního klidu jsou pak podle § 91 ZP kromě svátků také dny, na které připadá zaměstnancův nepřetržitý odpočinek v týdnu. Přitom platí, že zaměstnavatel by měl nepřetřitý odpočinek zaměstnanců stanovit ve svém provozu tak, aby byl pro všechny zaměstnance stanoven na stejný den tak, aby do něj spadala neděle (umožňuje-li to provoz zaměstnavatele).
V den nepřetržitého odpočinku v týdnu potom může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon takových nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech, jako jsou naléhavé opravné práce, nakládací a vykládací práce, inventurní a závěrkové práce, práce při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech, práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva, práce v dopravě nebo krmení a ošetřování zvířat.
Ve svátek je možnost zaměstnavatele nařídit zaměstnanci výkon prací o něco širší, když zahrnuje také práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
Z výše uvedeného plyne, že práce ve dny pracovního klidu (včetně práce ve svátek) - nejedná-li se o výše uvedené případy - je možné konat jen na základě dohody zaměstnavatele se zaměstnancem.
Dále má existence svátků svůj význam z hlediska odměňování (§ 115 ZP pro odměňování mzdou, § 135 ZP pro odměňování platem). Zde platí, že za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci vedle dosažené mzdy (platu) také náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek. Toto volno je mu zaměstnavatel povinen poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přitom přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Jinou možností je, že se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodne (místo poskytnutí náhradního volna) na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku. 
Zkrátka nepřijde ani zaměstnanec, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den. Takovému zaměstnanci přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku. V důsledku svátku tedy zaměstnanec není krácen na odměně, jeho měsíční mzda (plat) by měla být totožná, jako kdyby v daný měsíc svátek nebyl (resp. může být vyšší, vzhledem k pravidlům výpočtu průměrného výdělku).

PF 2017

18 komentářů:

  1. Dobrý den,
    s tímto, co je zde napsané, plně souhlasím, zaměstnavatel by se měl nejprve se zaměstnancem dohodnout, zda mu vyhovuje práce ve státní svátek. Naopak nesouhlasím se zavedením zákona o zákazu prodeje o státních svátcích. Podle mého názoru to ve značné míře zasáhlo do pracovního práva. Pro některé zaměstnance, například bezdětné osoby, byla možnost práce ve svátku (prodavači, obsluha lahůdkových pultů, atd.) výhodná, tyto osoby měli možnost příplatku za státní svátek. Proto tedy nesouhlasím. Navíc, po své vlastní zkušenosti, pracovníci v těchto odvětvích mají více práce dny před svátkem a po svátku, pouze tuto práci nemají dostatečně finančně oceněnou. Nebylo by výhodnější nabídnout ve státní svátek práci osobám, co o ní mají zájem, jako například brigádníkům, maminkám co vydělávají peníze na Vánoce a jiné?
    Děkuji za přečtení
    S přáním hezkého dne
    Kristýna Lengálová

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    souhlasím s tím, že by se zaměstnavatel měl se zaměstnancem na práci ve svátek nejprve dohodnout. A také se dohodnout na podmínkách, za kterých půjde zaměstnanec do práce právě ve svátek - a to bud o výše zmíněné finanční odměně, jiného volna či jiných.
    Z vlastní zkušenosti však vím, že někteří zaměstnavatelé berou práci ve státní svátek jako samozřejmost. Pracovala jsem jako brigádník 7 dní v týdnu i o svátcích a zaměstnavatele nikdy nenapadlo ohodnotit práci vyšší finanční odměnou či jiným dnem volna, i když mu tato skutečnost byla připomínána.
    Proto ano, souhlasím s prací ve svátek, avšak si myslím, že by každý zaměstnavatel měl své zaměstnance za tuto práci náležitě odměnit.

    T. Šandová (E15594)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    jak již bylo řečeno, bylo by hezké kdyby dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatel fungovala. Ale z vlastní zkušenosti vím, že to tak bohužel není. Neměla jsem nikdy možnost říci, zda v daný sváteční den do práce chci jít, nebo nikoliv. Pracuji v hypermarketu, kde se to řeší stylem, že do práce půjdou jen brigádníci, aby náhodou zaměstnavatel nemusel nikomu nic kompenzovat (ať už dnem volna navíc, nebo finanční odměnou). Zdá se mi nepoctivé, že tyto benefity se týkají jen zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Možná by bylo fajn, kdyby se někdo zabýval i brigádníky a zkusil s tím něco udělat.
    Jinak určitě souhlasím s tím, že by měl zaměstnavatel svého zaměstnance náležitě odměnit a to už jakýmkoliv vhodným způsobem.

    Nikola Veselá

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    souhlasím s tím, že ve státní svátek jsou některé služby omezeny. Obzvláště souhlasím se zavřením velkých obchodů, neboť si myslím, že každý si může dojít na nákup den před státním svátkem. Několik zaměstnanců jistě toto vítá, neboť si chtějí také užít svátek klidu a pobýt se svou rodinou (obzvláště o vánočních svátcích). Avšak rozumím zaměstnancům, kteří s tím naopak spokojeni nejsou, a to právě kvůli možnosti vydělat si více peněz než ve všední den. Například pro některé studenty svátky představují velkou část podstatných příjmů. Myslím si, že je dobře mít možnost, kdy se zaměstnanec může domluvit se svým zaměstnavatelem na podmínkách práce ve svátek. Avšak někteří zaměstnanci tuto možnost nemají (jako například lékaři, zdravotní sestry, hasiči, policie apod.), i když by si to kolikrát přáli. Právě proto si myslím, že každý by se měl zamyslet nad tím, jak moc je pro něj finanční odměna ve svátek důležitá.

    E15509

    OdpovědětVymazat
  5. Také sdílím názor, aby se zaměstnavatel vždy dohodl se zaměstnancem na práci ve dnech státního svátku. V praxi je to ale bohužel složitější a naskýtá se mnoho různých faktorů, které mi dávají poněkud odměřenější názor, dohoda by však měla vzniknout vždy, zejména z hlediska zajištění dobrých vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Co se týče zákona o zákazu prodeje ve státní svátky, tak s tímto zákonem nesouhlasím. Dle mého názoru tento zákon omezuje možnost vyšších možných výdělků, které by zaměstnanci mohli získat během těchto dní. Zejména tento zákon omezuje možnost přivydělat si nějaký finanční obnos studentům, důchodcům případně matkám na mateřské. Z osobních zkušenosti vím, že mnoho zaměstnanců práci ve dnech státních svátků vyhledává a nebo si úmyslně prohazuje směny, aby v den svátku pracovali. Proto úplně nevím, zda zákaz prodeje o státních svátcích jen ochraňuje ale například i neomezuje.

    Daniel Havlíček (E15521)

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    souhlasím s vámi, že zaměstnavatel by se měl se zaměstnancem domluvit na podmínkách a finančních ohodnocení o svátcích, ale bohužel to moc často nefunguje, vím i znám bohužel ze své vlastní zkušenosti, někteří zaměstnavatelé prostě zaměstnance berou jako za podřadného, a to se tu nebavím raději o brigádnících, to bychom tu byli asi nadlouho. Nicméně souhlasím i nesouhlasím se zavřením obchodů nad 200 metrů čtverečních o svátcích. Myslím si, že zákon uvítají zaměstnanci, kteří mají malé děti a chtějí trávit se svou rodinou svůj volný čas, a tady by se zase otevírala otázka, dohoda zaměstnavatele a zaměstnance, tak aby dal příležitost bezdětným zaměstnancům či brigádníkům. Jelikož se zavedl zákon, tak někteří studenti přišli o možnost si přivydělat, takže tady zase ta otázka visí ve vzduchu zda zákon spíše neomezuje, jak někdo psal, je to složité.
    Pospíšilová Iva (E16031)

    OdpovědětVymazat
  8. Po přečtení tohoto článku souhlasím s tím, co je zde napsané. Měla by platit dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, avšak v dnešní době tomu není vždycky tak. Zaměstnavatel by se zaměstnance měl zeptat, zda do práce vůbec chce jít, popřípadě se dohodnout na finanční odměně nebo náhradního volna za práci ve svátek. Můj názor je, že ve svátek by se pracovat mělo (po předchozí domluvě). Ačkoli musím souhlasit s názorem, že ve svátek pracují převážně brigádníci, kterým se vyšší mzda nebo náhradní volno stejně neuznává. Takže můj názor je, že ať pracuje ve svátek kdokoli, měl by být spravedlivě platově ohodnocen.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,
    v prvním případě, co se týče dohody zaměstnavatele se zaměstnancem při výkonu práce ve svátek, sdílím názor s ostatními. Zaměstnanec by měl být řádně finančně ohodnocen.
    Avšak co se týče názoru ohledně pracovat ve svátek a získat větší finanční obnos, nebo zůstat doma a získat zaplaceno pouze za to jako bychom v práci byli, musím s ostatními nesouhlasit. V jistých případech jako je nepřetržitý provoz ve výrobě, práce v elektrárně,v dopravním podniku či složky záchranného systému atd. tito pracovníci nemohou práci jen tak ukončit, ale z mého pohledu je správné, že je dáno zákonem, aby byly některé prodejny uzavřeny. Zákazníci si mohou nakoupit den předem. V dnešní době je vše o pohodlnosti a to jak ze strany zákazníků, tak ze strany zaměstnavatelů, kteří chtějí dosahovat co nejvyšších zisků.
    Dle mého názoru je sice práce zdrojem finančního příjmu, ale čas strávený s rodinou hraje v našem životě také velkou roli.
    Markéta Petrová (E15577)

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    dle mého názoru by práce ve svátek měla být čistě vůle zaměstnance. Zaměstnavatel přece nemůže svého zaměstnance nutit pracovat ve svátek, když je to den klidu. Vím o případech, kde to tak není a zaměstnanec prostě do práce jít musí, protože mu to zaměstnavatel nařídil. Ve svátek se má odpočívat, oslavovat, a mělo by být čistě na zaměstnanci, jestli si prací ve svátek chce přividělat, protože mu náleží 100 % příplatku, nebo odpočívat za svoji obvyklou mzdu.
    Dagmar Formánková (E15128)

    OdpovědětVymazat
  11. Plně souhlasím s tím, že by se zaměstnavatel měl nejdříve dohodnout se zaměstnancem, co se týče práce ve svátcích. Podle mě, těch svátků nemáme moc, a nikomu by neuškodilo, kdyby na těch pár dní v roce zavřeli své obchody. Všichni mají v tento čas nárok na odpočinek a strávení volného času s rodinou. A pokud zaměstnavatel trvá na tom, aby zaměstnanci pracovali i o svátcích, měl by jim za to dobře zaplatit anebo poskytnout nějaké benefity navíc.
    Kristýna Vrecková

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    na základě přečtení toho článku souhlasím s tím, že by se zaměstnavatel měl se zaměstnancem na práci ve svátek nejprve dohodnout. Poté záleží na zaměstanci, zda ve svátek půjde do práce či ne a dále by se měli shodnout na finančním ohodnocení za práce ve svátek. Což si myslím, že bohužel ne vždy je dodrženo. Podle mého názoru práci ve svátek využívají především studenti a brigádníci, které motivuje vyšší finanční ohodnocení. V závěru souhlasím s prací o svátcích pro zaměstatnce, kteří o tuto práci dobrovolně stojí.
    Musilová Barbora (E16144)

    OdpovědětVymazat
  13. Také souhlasím s tím, že by se zaměstnavatel měl se zaměstnancem na práci ve svátek dohodnout, a nebo se o to alespoň pokusit. Ale bohužel si myslím, že často k žádné dohodě nedojde. Například v nemocnici "svátky neexistujou" a například Vánoce pro všechny být nemohou - minimálně ne v teple domova, proto si myslím, že by bylo fajn, kdyby směna například na Štědrý den byla sestavena z lidí, kteří například nemají doma malé děti, protože zrovna ty jsou v takový den nejradši doma a nakonec si i myslím, že raději mladší zaměstnanci, kteří ještě takovou rodinu nemají a nebo naopak starší, kteří už mají děti odrostlé rádi vyhoví kolegům, taky není úplně špatné, když v takovýhle den jsou na pracovišti lidé, kteří si alespoň trochu rozumí a nedělají si vzájemné dusno.

    Dále si také myslím, že by se neměly svátky rozdělovat na ty, které mají obchody zavřeno a na ty, kdy otevřeno + dle rozměrů. Většina lidí v tom má stejně zmatky a neví jak to tedy s jakým obchodem, kdy je. Já si myslím, že by mohly být obchody zavřené všechny na všechny svátky v roce, protože nakoupit si můžeme o den dříve a zaměstnanci z obchodů by si mohli odpočinout. Mně jako studentce by to také nevadilo, peníze si mohu vydělat kdykoliv a nemusí to být zrovna ve svátek.

    Martina Chmelíková

    OdpovědětVymazat
  14. Podle spousty lidí je práce ve svátek nesmyslná věc. Na jednu stranu mi to až tak hrozné nepřijde. Vše samozřejmě záleží na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Je hloupé, když se mezi sebou nepohodnou právě z důvodu toho, že zaměstnanec v den svátku do práce přijít opravdu nechce a chce být doma s rodinou, ale zaměstnavatel potřebuje aby někdo v den svátku pracoval. Ale myslím si, že jsou i takové případy, kdy je zaměstnanec rád za každou práci přesčas nebo v den svátku, jelikož jim náleží vyšší mzda než v normální pracovní den. To samé se týká zaměstnanců, kteří v den svátku ani tu možnost pracovat nemají, protože jejich firma ve svátek nefunguje. Podle mě se i v tomto případě se najdou lidé, kteří by si rádi něco přivydělali. V tomto případě je dobře, že jim náleží náhrada za to, že svátek připadl na den, kdy měla být obyčejně v práci. Když to ale vezmeme z druhé strany, tyto svátky tu jsou proto aby si každý připomněl co se v ten konkrétní den stalo, měli by to být dny klidu pro každého.

    Martina Stehnová

    OdpovědětVymazat
  15. V první řadě musím říct, že souhlasím. Zaměstnavatel by se měl se zaměstnancem dohodnout na výkonu práce ve svátku. Je to ale velice ošemetné. Co člověk, to jiná preference. Někdo upřednostní peníze, příplatky, náhrady a podobně před osobním životem. Pro jiného je osobní život nedotknutelný a jakékoliv volno, které se naskytne využije. Věřím, že dohoda v tomto případě může být komplikovaná, někdy i nemožná.

    Těžko tedy říct, zda striktně zakázat práci ve svátek/dny pracovního klidu. Bavme se konkrétně o prodeji. Z pohledu kupujícího je to super. Mnohdy si neuvědomím, že je svátek..kor když je o víkendu.. a tím pádem bych zůstala bez jídla, nebo minimálně by mi svátek mohl překazit plány. Vyhovuje mi se nezamýšlet nad tím, zda je svátek, nebo není. Zda ten obchod bude mít otevřeno, nebo nebude. Na druhé straně.. na straně zaměstnance je to jiné. Někteří by třeba rádi i dělali na svátek, kdyby byli vhodně finančně ohodnocení. Realita je spíš ale taková, kupříkladu v obchodech.. že práce na svátek není nijak výrazně líp ohodnocena. Pak se ani nedivím prodejcům, že jsou otrávení. Také bych byla. Tahle situace ale určitě není všude. Jiní jsou třeba vděční, že tam mohou být za jakoukoliv cenu, jiní mají třeba dobře zaplaceno, další by tam nebyli ani za všechny peníze světa a radši stráví čas s rodinou a další kupříkladu tu možnost ani nemají, protože firma, kde pracují je ve svátek zavřená, apod.. Našla bych XY příkladů, ba co víc - každý člověk preferuje něco jiného a nelze se zavděčit všem. Podstatné, dle mého, ale je, že zaměstnavatel by měl nabídnout zaměstnanci vhodnou kompenzaci za práci ve svátek. Nebrat to jako samozřejmost, protože to jí není.

    Lucie Málková

    OdpovědětVymazat
  16. Podle mého je zcela v pořádku to, že by se měl zaměstnavatel předem se zaměstnancem domluvit ohledně toho, jak se bude řešit den, na který svátek spadá. Je podle mě správné, že může být zaměstnanci navrhnuto několik možných řešení, jako je např. náhrada mzdy, náhradní volno či jiný benefit. Zároveň si myslím, že podmínky práce ve svátek by se měly řešit už při uzavírání pracovní smlouvy, pokud tato událost může během pracovní doby nastat (tzn. nepřetržitý provoz, práce v obchodních domech nebo supermarketech atd.). Zaměstnanec má přeci nárok vědět, jak se v tomto případě bude postupovat a na co má poté nárok.
    S prací ve svátek tak souhlasím jen v případech, kdy je to opravdu nutné, nebo kdy se na práci zaměstnavatel se zaměstnancem předem dohodne, jelikož si myslím, že i např. prodavači v obchodních domech si zaslouží den volna, a lidé jeden den bez čerstvých rohlíků také vydrží. :-)
    Veronika Nováková (kriminalistika)

    OdpovědětVymazat
  17. Je určitě dobře, že práce ve svátek závisí především na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Mezi lidmi jsou rozdílné povahy, někdo chce být na svátky v klidu doma a někdo naopak chce i ve svátek pracovat (z různých důvodů – jedním z nich může být například i příplatek za práci ve svátek).
    Existují ale jistě i práce, kde je nutno pochopit, že jsou zaměstnanci potřeba i ve svátek, a to i když by o to třeba sami zaměstnanci nestáli. Jde například o záchranáře a lékaře, hasiče, ošetřovatele, ale třeba i dopravce atd. Jsem ale přesvědčena, že v takovýchto případech mají pracovníci jejich práci ve svátek vynahrazenou, ať už peněžně, nebo formou náhradního volna.
    Myslím si tedy, že problematika svátků je v České republice vyřešena víceméně dobře.

    Lucie Formanová

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasím s názorem, že práce ve svátek by měla nastat až po vzájemné dohodě zaměstnance se zaměstnavatelem. Každý by měl mít možnost volby, zda do práce ve svátek jít nebo ne.

    OdpovědětVymazat