středa 21. listopadu 2018

Výpověď dohodou na hodinu

Termíny používané v běžné řeči se často liší od terminologie, kterou používají právní předpisy. Jazyk právního předpisu musí být vždy jednoznačný, aby mezi jednotlivými termíny nemohlo dojít k záměně či nedorozumění (které v normální mezilidské komunikaci tolik nevadí). Jednou ze situací, kde ke zmatení právních pojmů v běžné komunikaci může docházet, je rozvázání pracovního poměru.

Zatímco při hovoru mezi kolegy, spolužáky nebo členy rodiny se s termínem "rozvázání pracovního poměru" nejspíš vůbec nesetkáte, z pohledu zákoníku práce je to základní termín, který označuje všechny způsoby zániku pracovního poměru na základě vůle zúčastněných stran (jedné či obou).

K rozvázání pracovního poměru může dojít pouze způsoby uvedenými v § 48 odst. 1 zákoníku práce, kterými jsou:
a) dohoda (o rozvázání pracovního poměru),
b) výpověď,
c) okamžité zrušení a
d) zrušení ve zkušební době.

Pracovní poměr může být přitom rozvázán vždy pouze na základě jednoho z uvedených důvodů (nemůže nastat konec pracovního poměru z více důvodů současně). Současně je také potřeba rozlišit dohodu jako dvoustranné právní jednání, kterým končí pracovní poměr z vůle obou stran (bez ohledu na to, kdo dohodu inicioval), a jednostranná právní jednání, kterými pracovní poměr končí z vůle jedné strany (výpověď, okamžité zrušení, zrušení ve zkušební době). Pokud dojde ke kombinaci více důvodů, pracovní poměr skončí vždy na základě toho, jehož účinky nastanou jako první.

Př. 1: Zaměstnavatel dá 5. 10. zaměstnanci výpověď z důvodu nadbytečnosti, pracovní poměr tak más skončit uplynutím výpovědní doby 31. 12. Na začátku listopadu se ale se zaměstnancem dohodne na rozvázání pracovního poměru k 30. 11. V polovině listopadu zaměstnanec přestane vykonávat práci, aniž  by to zaměstnavateli oznámil (protože se mu mezitím podaří získat jiné zaměstnání). Zaměstnavatel tak se zaměstnancem 20. 11. okamžitě zruší pracovní poměr pro porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem. Pracovní poměr je tedy rozvázán okamžitým zrušením, protože jeho účinky nastaly nejdříve.

Nemůže tedy existovat současný účinek více důvodů, přestože se v běžné řeči (kde se to dá pochopit), ale občas i v novinových nebo jiných veřejných textech (kde by se to stávat nemělo) setkáme se spojením "výpověď dohodou". V každém jednotlivém případě se však musí jednat buď o výpověď, nebo o dohodu o rozvázání pracovního poměru.

Př. 2.: Zaměstnavatel pohrozil zaměstnanci výpovědí pro porušení pracovní kázně. Protože zaměstnanec nechtěl mít ve své pracovní historii takový "škraloup", raději souhlasil s rozvázáním pracovního poměru dohodou. Jedná se dohodu.

Př. 3: U zaměstnavatele dojde k 31. 12. z ekonomických důvodů k hromadnému propouštění a v této souvislosti zaměstnavatel rozdal zaměstnancům výpovědi. Následně oznámil, že kdo z dotčených zaměstnanců uzavře dohodu, kterou ukončí pracovní poměr již v říjnu nebo listopadu, dostane mimořádné odstupné. Zaměstnanec, kterému již běžela výpovědní doba, na takovou dohodu přistoupil a ukončil pracovní poměr k 30. 11. Jedná se o dohodu.

Př. 4: Zaměstnavatel provedl organizační změnu, v jejímž důsledku propustil jednoho zaměstnance pro nadbytečnost. Zaměstnanec s výpovědí souhlasí, protože stejně uvažoval o změně zaměstnání a je rád, že dostane odstupné. Ani zaměstnavatel ani zaměstnanec nemají ale zájem na dřívějším ukončení pracovního poměru, takže ten skončí uplynutím výpovědní doby. Jedná se o výpověď.

Dalším zajímavým termínem, s kterým se lze setkat, je tzv. "výpověď na hodinu". Ta je zajímavým příkladem dlouhé životnosti termínů, které se v právním jazyce již nevyskytují, ale přetrvaly v jazyce běžném, který má delší setrvačnost. Současnou terminologie (rozlišující výpověď a okamžité zrušení) používá zákoník práce od roku 1965. Ani předchozí právní úprava (§ 1151 a násl. obecného zákoníku občanského) však tento pojem výslovně nepoužívaly, jedná se tedy přinejmenším částečně o lidovou tvořivost.

Př. 5: Zaměstnanec se dostavil na pracoviště opilý a fyzicky ohrožoval ostatní zaměstnance. Zaměstnavatel ho vyvedl a předal mu písemné sdělení, že z důvodu opilosti při výkonu práce a útoků na ostatní zaměstnance dává zaměstnanci výpověď. Současně mu ústně sdělil, ať se již nedostavuje do zaměstnání. Pro porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem je možné dát výpověď [§ 52 písm. g) zákoníku práce] nebo okamžitě zrušit pracovní poměr [§ 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce]. V tomto případě se jedná o výpověď.



Další odkazy:
Výpověď dohodou, dohoda o ukončení pracovního poměru

Výpověď dohodou je trik zaměstnavatelů. Pokud ji podepíšete, přijdete o své nároky

Více na: https://www.euro.cz/byznys/vypoved-dohodou-od-zamestnavatele-odstupne-1382109#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

67 komentářů:

  1. Podle mého názoru je to vše na domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, jak dojde k ukončení pracovního poměru. Existují dva hlavní způsoby končení poměru v práci. Buď se dohodnou na dohodě, nebo výpovědi k ukončení poměru. Zaměstnavatel i zaměstnanec mají svoje práva. Jde tedy o to, že buď se oba domluví a dojde k dohodě, anebo v případě, že se nedomluví a dojde k jednostranné dohodě, dojde k výpovědi. Problém může vzniknout v tu dobu, když zaměstnanec výpověď z práce dát nechce, ale stejně mu ale bude předložena „výpověď dohodou“. Pokud výpověď dohodou zaměstnanec podepíše, může se připravit o některé výhody, které jsou s výpovědí ze strany zaměstnavatele spjaty, například vyplacení odstupného či v některých případech i o následnou podporu v nezaměstnanosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mého názoru se termín "rozvázání pracovního poměru" v životě moc, nepoužívá, většinou každý řekne, že dostal "výpověď". Nerozlišuje zda se jednalo o dohodu, výpověď, okamžité zrušení a zrušení ve zkušební době. Protože většina lidí nezná správné právní termíny. Pojmu výpověď každý rozumí, že v té práci skončil a neřeší zda je to správný pojem, který použil.

    Zatímco výpověď je jednostranné rozhodnutí zaměstnance nebo zaměstnavatele a nepotřebuje souhlas druhé strany, k dohodě je skutečně potřeba jejich shody. Výpověď se liší nejen názvem, ale i tím, že ji zaměstnanec nepodepisuje.Stejně tak není potřeba, aby zaměstnavatel souhlasil s případnou výpovědí podanou zaměstnancem.

    Jestliže jde o propouštění z "organizačních důvodů", má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů bez ohledu na to, zda dostane výpověď nebo podepíše dohodu.

    Nováková Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, hodně lidí to takto používá právě z důvodu, že dané terminologii bud nerozumí nebo někdy spíš nechce rozumět.  Pro většinu lidí tyto pojmy znamenají to, že je zaměstnavatel už nepotřebuje a stejně to vždy interpretují tak, že jim zaměstnavatel dal výpověď, málokdo řekne, že přistoupil na dohodu. A o okamžitém zrušení pracovního poměru se raději nezmiňuji – tím se asi nikdo chlubit nechce.
      Nekvindová Lucie

      Vymazat
  3. Pokud v pracovním poměru nastane situace, která vede k rozvázání poměru, je podle mého názoru lepší, když se obě strany domluví, jakým způsobem se pracovní poměr rozváže. Může se ale stát, že jedna ze stran hrubě poruší práva či podmínky a v tom případě je výpověď na místě.

    Ve většině případů podle mého dochází k výpovědi dohodou, kdy se obě strany domluví na podmínkách rozvázání poměru a souhlasí s nimi. Problém je v případě, kdy se strany nedokáží domluvit a jedna ze stran poměr nechce ukončit. To poté vede k řadě problémů a v některých případech až k soudu.
    Veronika Nováková (kriminalistika)

    OdpovědětVymazat
  4. Často jsem se setkala s pojmy, že někdo dostal výpověď, dohodli se na výpovědi, či dostal výpověď na hodinu. Je to způsobeno tím, že lidé znají způsoby, jak lze pracovní poměr ukončit, ale neznají správnou terminologii. Pokud člověk nestuduje právo nebo se tomu nějak více nevěnuje, tyhle pojmy nepovažuje za nutné umět. Vždy se o tuto problematiku začne zajímat, až když uvažuje nebo už řeší něco konkrétního. Rozhodně to nepovažuji za velký nedostatek, který by byl nutný řešit.

    Ukončení pracovního poměru dohodu či výpovědí má své pro a proti, vždy záleží na konkrétní situaci a okolnostech. Takový neutrální způsob je ukončení dohodou. Zaměstnanec i zaměstnavatel se společně dohodnou na podmínkách a v rámci možností není nikomu způsobena velká škoda.

    Petra Žejšková

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s předchozími komentáři. Většina lidí v dnešní době hovoří ve společnosti o ukončení pracovního poměru jako o výpovědi i přes to, že znají způsob ukončení pracovního poměru či v menším případě i jeho správnou terminologii.
    Dle mého názoru k tomu dochází i z toho důvodu, že je význam tohoto slova jasně pochopitelný i pro ty, kteří nemají bohaté pracovní zkušenosti, a tak se dotazovaný snadno a rychle může vyhnout dalším nepříjemným otázkám týkajících se tohoto tématu. Bohužel, díky tomu může docházet k častému nedorozumění, jelikož při výpovědi se jedná o rozhodnutí jednostranné, v ostatních případech to je však rozhodnutí obou stran.
    I já se přikláním k tomu názoru, že nejlepší ukončení pracovního poměru je, když se obě strany přikloní k dohodě o rozvázání pracovního poměru, jelikož se v tomto případě mohou dohodnout na podmínkách, a tak se dá předejít nepříjemným situacím.

    Nikola Višňovská

    OdpovědětVymazat
  6. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že nejvíce je používaná jednoduchá terminologie „výpověď“ a nezáleží na tom, zda to byla opravdu výpověď, dohoda, okamžité zrušení či zrušení ve zkušební době. Dle mého názoru jsou zde dvě možnosti, proč tomu tak je. První z nich by mohla spočívat v nesprávném chápání, chcete-li z neznalosti jednotlivých pojmů této terminologie. Jako druhou možnou příčinu této problematiky bych přisuzoval tomu, že se může jednat o určitou lenost člověka, který má tendenci vše zjednodušovat, a tak si danou terminologii zúží pouze na jeden výraz.

    Martin Svoboda

    OdpovědětVymazat
  7. Dle mého názoru, lze využít výpověď na hodinu pouze ve zkušební době a v případě po zkušební době (mimo zkušební dobu) např. za předpokladu krádeže nebo velmi hrubého porušení pracovní kázně, které však musí být prokázáno a 2. strana s tím musí souhlasit, jinak dle všeho půjde o soudní spor.

    Okamžitá výpověď dohodou je možná pouze když jedna strana má tak zasadni informace, že 2. stranu mohou vystavit např. riziku trestního stíhání, nebo jiným a proto 2. strana raději souhlasí, než aby k tomuto došlo.
    Vidím to tak, že je to spíše o zneužití informací a síly pozice, za jednostranně výhodných podmínek, tedy pod nátlakem.

    Chrudimská Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Lidská společnost nerozlišuje termíny, kterými se ukončuje pracovní poměr (dohoda, výpověď, zrušení ve zkušební době, či okamžité zrušení), i když je třeba znají. Dle mého názoru lidé nejčastěji hovoří o výpovědi, a každý už ví, co se tímto termínem myslí a všichni ho chápou. Jestliže dojde k okamžitému zrušení pracovního poměru, vždy se pod tím skrývá nějaký problém, o kterém je člověku nepříjemné se bavit, proto raději řekne, že dostal „výpověď“.
    Při rozvázání pracovního poměru dohodou je třeba shody obou stran, zatímco výpověď je jednostranná záležitost. Samozřejmě je vždy lepší, když se obě strany domluví, než aby nastaly problémy a jednotlivé strany si dělaly nepříjemnosti.

    Kristýna Nulíčková

    OdpovědětVymazat
  9. V některých případech je podle mě dobré využívat výpověď na hodinu, pokud by zaměstnanec měl nějak omezovat ostatní pracovníky nebo dokonce omezit či ohrozit provoz na pracovišti. Pak by takové rozhodnutí zaměstnavatele bylo dobrým řešením. Možná by si tímto zaměstnanec i uvědomil, že by se jeho nevhodné chování nemělo znovu opakovat na pracovišti, pokud by o práci nechtěl přijít úplně.

    Veronika Janusová

    OdpovědětVymazat
  10. Podle mého názoru zaměstnanci,se kterými byl rozvázán pracovní poměr používají nejčastěji termíny jako dostal jsem výpověď nebo ve sportovním prostředí se často používá slovní spojení dohodli jsme se na ukončení spolupráce. Důležité je podle mě,aby byla použita správná terminologie podle zákoníku práce v písemné formě o rozvázání pracovního poměru, kterou obdrží zaměstnanec.Není důležité, jakým stylem to prezentují lidé v mluvené podobě. Vojtěch Háze

    OdpovědětVymazat
  11. Řekla bych, že většina lidí používá pojem „výpověď“ (když odchází ze své vůle) nebo „dostal jsem padáka“ (když je to z vůle zaměstnavatele). Většině lidí je jedno, co řeknou za termín (rozhodně jim nejde o terminologii podle zákona), protože všichni ostatní vědí, co tím myslí.

    Výpověď na hodinu by se dala srovnat s okamžitým zrušením. Setkala jsem se s příkladem, kdy jeden starší zaměstnanec odmítl poslechnout mladší nadřízenou pracovnici, s tím, že žádná „mladá holka“ mu nebude nakazovat, co má nebo nemá dělat. Do hodiny mu byla přinesena z kanceláře výpověď pro porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem. Když mi to kamarádka povídala, také použila pojem hodinová výpověď.
    Podle mého názoru není důležité, aby běžní zaměstnanci používali správné termíny dle zákona. A ani to není reálné.

    Dominika Tůmová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ztotožňuji se s názorem, že není důležité ani reálné, aby běžní zaměstnanci používali správné termíny dle zákona. Z praxe také souhlasím s uvedeným příkladem, že se používá pojem hodinová výpověď při porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem.

      Vymazat
  12. Co slýchávám od lidí v mém okolí, tak většina z nich používá slovo "výpověď", nikoliv žádnou odbornou terminologii, jako je dohoda, okamžité zrušení pracovního poměru, apod. Pod slovem výpověď každý hned ví, co si představit a pak nedochází k trapným situacím a vyptáváním na toto téma. Nicméně má to i druhou stranu, kdy výpověď je jednostranným aktem, kdežto ostatní jsou dohodou mezi dvěma aktéry. Důležité je však, aby to všechno bylo písemnou formou, aby později nemohlo dojít k napadnutí druhé strany. Nejlepším možným způsobem je však se dohodnout na všech podmínkách k rozvázání pracovního poměru.

    Pelinková Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tímto komentářem většina lidí řekne, že dostala výpověď nebo odešla na dohodu, protože neznají správnou terminologii. Myslím si, že když někdo dostane výpověď nemá náladu na to přemýšlet jak přesně použít terminologii spíš přemýšlí co budou dělat dál, kde seženou nové místo,...

      Vymazat
    2. Kubelková Jana

      Vymazat
  13. S konkrétními pojmy jako je rozvázání pracovního poměru jsem se párkrát setkala v práci na personálním oddělení, nikdy mě ale ani samotnou nenapadlo zkoumat konkrétní metodiku těchto pojmů, přesto, že mám povědomí o jejich rozdílech. Jak už psali spolužáci výše - je to spíše lidská lenost, a raději každý použije slovo "výpověď", než aby musel rozebírat podrobnosti, ovšem ve většině případů se podle mě jedná právě o výpověď dohodou, je to jistě milejší pro obě strany, pokud nepanovaly vyloženě konflikty. Naopak u případů porušení pracovní kázně apod. bych použila výpověď na hodinu, není zapotřebí, aby takový člověk negativně ovlivňoval ostatní zaměstnance - svou šanci dostal a nevážil si jí.

    OdpovědětVymazat
  14. Podle mého názoru, převážná většina lidí řekne, že dostala výpověď a každému je to hned jasné. Lidé se dál už neptají a tak nevznikají nepříjemné otázky. Myslím si, že je určitě lepší, když se zaměstnavatel dohodne se zaměstnancem na podepsání dohody. Můžou se vzájemně dohodnout a vyjednat podmínky,které budou vyhovovat obou stranám.

    OdpovědětVymazat
  15. Souhlasím s tím, že když dojde k výpovědi či dohodě, většina lidí řekne, že dostali/dali výpověď, že se lidé nebudou příliš zabírat terminologií.

    Zaměstnanec by si měl každopádně dát pozor, co při odchodu ze zaměstnání vlastně podepisuje. Podepsáním dohody by se totiž mohl nevědomky zřeknout odstupného, které mu jinak náleží. Jiná je ovšem situace, kdy si zaměstnanec již našel novou práci a podepsání dohody je tak pro něj nejvýhodnějším řešením pro rychlý odchod ze stávající práce.

    Žejšek Marek

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlasím, že v běžném životě se většinou setkáváme s tím, že někdo dostal výpověď, ale už se neuvádí podrobnější informace. V praxi je dobré vědět, že v případě dohody je potřeba shody zaměstnance i zaměstnavatele. Bez podpisu obou stran je dohoda neplatná.
    Pracovník by tedy neměl podepisovat "dohodu", kterou mu bez jeho souhlasu připraví zaměstnavatel. V takovém případě má trvat na úpravě dohody tak, aby šlo o možný kompromis nebo požadovat od zaměstnavatele klasickou výpověď. Pro zaměstnance, který nespěchá do nové práce nebo ji zatím nemá, je v zásadě "výhodnější" dostat výpověď (nebo uzavřít dohodu za stejných podmínek). Jestliže jde o propouštění z "organizačních důvodů" má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů bez ohledu na to, zda dostane výpověď nebo podepíše dohodu.

    OdpovědětVymazat
  17. Podle mě se v běžném rozhovoru nejčastěji setkáváme se slovem výpověď, je nejkratší a pro ostatní nejsrozumitelnější. Souhlasím s ostatními názory, že většina lidí zná velice dobře terminologii slovního spojení ukončení prac. poměru dohodou, která je pro obě strany nejvýhodnější. Nejčastěji jsou zaměstnanci vyhozeni z práce pomocí výpovědi či odejdu na základě dohody. Dle mého názoru by si lidé nemuseli být jistí akorát v již zmíněném příkladě, kdy nastanou dvě ukončení prac. poměru najednou a platí ten první způsob, jinak by snad v ničem neměl být v problém a nikdy dřív jsem ani nad touto terminologií nepřemýšlela, jelikož se mi zdá být jasná.

    OdpovědětVymazat
  18. Osobně si myslím, že se ve společnosti nejčastěji využívá pojem "výpověď" na rozdíl od termínu "rozvázání pracovního poměru". Jelikož lidé zpravidla neznají správnou terminologii, raději využijí slova výpověď, které je jasně srozumitelné a každý ví, co si pod tím má představit. Nezáleží přitom, jestli šlo o výpověď, dohodu, okamžité zrušení pracovního poměru nebo zrušení ve zkušební době. V případě, že dojde k okamžitému zrušení pracovního poměru, každý přece jen radši řekne, že dostal "výpověď", aby tak mohl předejít nepříjemným otázkám a pohledům.

    Zatímco výpověď je jednostranné rozhodnutí zaměstnance nebo zaměstnavatele a nepotřebuje souhlas druhé strany, v případě dohody je potřeba shody obou stran. Přikláním se k názoru ostatních, že nejlepším řešením je podepsání dohody, kdy se obě strany domluví na podmínkách rozvázání pracovního poměru. Jsou samozřejmě i případy, kdy se lidé nedokáží dohodnout, škodí si, a tak je jediným možným řešením výpověď.

    Tereza Doležalová

    OdpovědětVymazat
  19. Podle mého názoru hodně závisí na tom jaký člověk je a zda dokáže přiznat skutečnost, že byl propuštěn zaměstnavatel. Někteří lidé raději řeknou, že odešli z podniku sami a přitom tomu tak nebylo. Možná proto, že to považují za ostudu a sebeselhání. I já pár takovýchto lidí znám.
    Když už člověk v práci chce ukončit pracovní poměr se zaměstnavatelem, je vždy dobré se s sním dohodnout a domluvit se na podmínkách vyhovující obou stranám. Bohužel ne vždy se jde vzájemně domluvit bez komplikací a výpověď je jedinou možnou alternativou.

    Kateřina Úlomová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, v dnešní době je zcela běžné, že se každý hází vinu na druhé. S touto situací se setkáváme ale nejenom v práci, ale i třeba na úřadě a nebo už v začátcích ve škole. Myslím, že je to způsobeno tím, že lidé jsou čím dál tím méně upřímní jak k sobě navzájem, tak sami k sobě.

      Dohoda je opravdu ten nejlepší způsob pro obě strany, protože vždy se může stát, že v případě nějakých komplikacích, může utrpět jak strana zaměstnavatele tak zaměstnance.

      Vymazat
  20. K záměně pojmů nebo jejich překrytí dochází při běžné řeči velmi často - já sama to dělám. Ale je fakt, že většina lidí přijde s větou, která zmiňuje slovo "výpověď", bez ohledu na okolnosti.

    Nejvíce mě na článku zaujala "výpověď na hodinu", protože s tímto slovním spojením se setkávám takřka denně a je zvláštní, že ho má kde kdo v podvědomí, dokonce to bereme jako právní označení a ono tomu tak vůbec není. Myslím si ale, že by bylo dobré, kdyby se lidem dostalo do podvědomí, že jde tedy o lidové vyjádření.
    Děkuji za tuto informaci.

    Anna Kolaříková.

    OdpovědětVymazat
  21. Podle mého názoru se mezi lidmi používá výraz "výpověď". I když to může být dohodou, okamžitým zrušením pracovního poměru, nadbytečností či zrušením ve zkušební době. Každopádně ten, co dostane výpověď, ať už je důvod jakýkoliv, tak on ten důvod zná. Ostatním pouze sdělí, že dostal výpověď. Myslím si, že toto je problematika, kterou skoro každý zaměstnanec zná. Ví, co si může a nemůže dovolit a z jakých důvodů ho zaměstanavatel může propustit nebo ne. Stejně tak každý zná svá práva, ale povinnosti už bohužel ne.
    Nejlepší je se se zaměstnavatelem dohodnout, je ale nutné, aby obě strany byly vstřícné. Mnohdy se však stává, že dohoda není možná právě díky chování zaměstnance nebo zaměstnavatele.
    V praxi se stává běžně, že pokud si zaměstnanec najde jiné zaměstnání a podá výpověď, tak mu zaměstnavatel samozřejmě řekne, že má dvouměsíční výpovědní lhůtu. Pokud chce zaměstnanec odejít do nového zaměstnanání ihned, musí se se zaměstnavatelem dohodnout. Jenomže ne každý zaměstnavatel na to přistoupí a pak to zaměstnanec řeší tím, že prostě nepřijde do práce a nechá se vyhodit, aby mohl nastoupit do nového zaměstnání.

    Nikola Krausová

    OdpovědětVymazat
  22. Většina lidí nemá tak dobré povědomí o odborných věcech, a proto například používají jednoduše termín výpověď. Přitom stačí tak málo aby se zvládli orientovat v zákoníku práce. Ten především chrání zaměstnance. Pokud nejste takový typ, který se donutí doma po práci ještě sednout ke knížce a číst si některé i namáhavé definice v zákoníku práce, existuje kurz Základní orientace v pracovním právu a povinnosti zaměstnavatele.

    Často se stává, že jde o neoprávněnou výpověď. Pokud se vás nadřízený chce zbavit, nejčastěji použije nějakou z následujících možností. Buďto vás propustí pro nadbytečnost, ovšem musí být schopen tento důvod prokázat. Další možnost je, že vás bude hlídat na každém kroku, a stále hlídat kdy uděláte nějakou chybu. Ovšem závažnost chyby může posoudit pouze soud. Další je vnucení, zaměstnavatel si je vědom, že v případě výpovědi má zaměstnanec nárok na odstupné, ovšem kdyby podepsal pouze dohodu o rozvázání pracovního poměru, nemá nárok na žádné odstupné. A poslední je výpověď na hodinu, kdy zaměstnanec se bojí o to, aby nepřišel o podporu v nezaměstnanosti, a proto podá raději výpověď sám. Ovšem zde je háček. Zaměstnavatel může zaměstnanci uložit výpověď na hodinu jen ve výjimečných případech porušení pracovních povinností. Často ovšem závažnost porušení posuzuje soud.
    Závěrem bych řekla, že není špatné se zajímat o pracovní právo. Vždyť přeci každý budeme pracovat a vědět svá práva je důležité.

    Zuzana Píšová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s výše uvedeným názorem. Myslím si, že by se každý, kdo pracuje měl zajímat a orientovat v zákoníku práce. Je důležité, aby zaměstnanci znali svá práva a měli přehled. Bohužel většině lidí se nechce a na místo sebevzdělávání zahltí někoho otázkami "jak to je, a proč to tak je...atd.". Co se týče terminologie, pojem výpověď, ač se jedná o jednostranné právní jednání, je zarytý pojem, který je chápán jako ukončení pracovního poměru.

      Aneta Stollínová

      Vymazat
  23. Dle mého názoru je spíše důležitější, aby obě dvě strany věděly o jaké jednání mezi nimi jde.
    Aby někdo neřekl, že dostal výpověď, když se se svým zaměstnavatelem o ukončení poměru dohodl. Důležité také je, aby strany věděly, kterým lidem mohou říct "mezilidský výraz". Právní terminologie se vždy bude lišit od mezilidské řeči. Jaký výraz se bude používat, záleží na dané situaci. Určitě bude rozdíl mezi tím, když si pár přátel u piva bude povídat o "výpovědi na hodinu", nebo když by někdo takovou situaci chtěl řešit například s právníkem. Samozřejmě je dobré nazývat věci pravými jmény, ale některé právní výrazy prostě nejdou dobře přes jazyk a proto si je lidé zjednodušují, či jinak upraví.
    Závěrem bych chtěla říct, že (nejen) o tuto problematiku z pracovního (i jiného) práva, by se měl zajímat každý z nás.

    Helena Teplá

    OdpovědětVymazat
  24. Co se týče užívaných termínů v běžném jazyce, tak ze všech čtyř uvedených se setkáme pouze se slovem "výpověď", ostatní se užívají buď velmi zřídka nebo se uvádějí jako jiná slovní spojení či slova.
    Pokud se zaměřím přímo na řešení otázky ohledně rozvázání pracovního poměru, je to dle mého vždy na dohodě obou zúčastněných stran nebo závažnosti prohřešku zaměstnance. Určitě se jinak bude jednat se zaměstnancem, který ve společnosti pracuje několik let, než se zaměstnancem, který má několik týdnů po zkušební době. Například si vezměme to, že zaměstnanec bude v posledních několika týdnech zanedbávat svoji práci a přijde několikrát v podnapilém stavu. Oběma by mělo být předáno okamžitě zrušení pracovního poměru, ale určitě se zaměstnavatel raději domluví s prvním zaměstnancem, který je u společnosti několik let a nebude mu chtít uškodit v hledání nové práce, než s nováčkem, kterého pošle s tzv. vyhazovem hned o "dům dál".

    OdpovědětVymazat
  25. Běžně užívaný termín je samozřejmě spíše "výpověď". Ale nemyslím si, že znalost přesných termínů je pro laiky tolik důležité. Je třeba, aby rozvázání pracovního poměru obě strany porozuměli a znali svá práva a povinnosti. Pokud zaměstnanec provede menší prohřešek (např. opakovaně), který nelze považovat za hrubé porušení pracovní kázně, ale zaměstnavatel i tak trvá na rozvázání pracovního poměru (jelikož byl předem mnohokrát upozorněn) a nabídne mu dohodu, je pro zaměstnance lepší ji přijmout, vzhledem k dalšímu hledání zaměstnání. Každopádně by si ale měl každý zaměstnanec následně zjistit, jestli byla jeho výpověď/jiné rozvázání pracovního poměru důvodné.

    Na závěr si myslím, že může být dohoda o rozvázání pracovního poměru pro obě strany výhodnější, v případě, že má zaměstnavatel již náhradu a zaměstnanec nechce nadále setrvávat v zaměstnání.

    Klára Kremeníková

    OdpovědětVymazat
  26. Jak již bylo zmíněno, většina lidí se nezabírá odbornou terminologií a zkrátka řeknou, že dostali nebo dali výpověď.
    Podle mě je to na domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Hlavně, aby byly k sobě obě strany vstřícné a řešily případné ukončení pracovního poměru bez emocí a vyhrocení, i když to někdy není bohužel možné.
    Samozřejmě, že je výhodnější, když se zaměstnavatel dohodne se zaměstnancem na podepsání dohody a mohou si vzájemně vyjednat podmínky, které budou vyhovovat obou stranám.

    Markéta Svobodová

    OdpovědětVymazat
  27. Jak je psáno na začátku s termínem "rozvázání pracovního poměru" se člověk během rozhovoru jen tak nesetká. Je naprosto běžné, když někdo řekne, že dostal výpověď, nebo že ji sám dal, přestože se jednalo o dohodu nebo o zrušení ve zkušební době. Jde spíš o to, že většina lidí se touto právní terminologií nezabývá a ani ji třeba nezná. V podstatě je to i jednodušší pro zaměstnance, který pracovní poměr rozvázal, protože když se řekne výpověď, nikdo se ho pak už na nic neptá, jelikož mu je jasné, že v daném zaměstnání nepracuje.
    Dle mého názoru je paradoxně možnost výpověď při rozvázání pracovního poměru nejméně častá a mnohem běžnější je zrušení ve zkušební době, nebo právě dohoda, kde se obě strany domluví na ukončení pracovního poměru.

    Klára Linhartová

    OdpovědětVymazat
  28. Podľa mňa, ako väčšina vyššie komentujúcich píše, v spoločnosti a medzi ľuďmi sa veľmi nerieši, kto a akým spôsobom skončil v práci. Primárne sa poväčšine už rieši, to či má prácu alebo nie. Keď už príde o prácu, tak iba naozaj blízkom priateľom povie o čo konkrétne išlo, či porušil nejaké pravidlá a dostal výpoveď, poprípade, či chce skúsiť ina prácu a teda sa so zamestnávateľom dohodli na dohode a podobne. Tomu širšiemu okruhu proste iba povie, že nepracuje a väčšinou sa so zdôrilosti nepýtajú ďalej iba ich to zamrzí.
    Každopádne väčšinou sa asi vyskytujú možnosti ako výpoveď (v prípade, že porušil nejaké zásady) alebo dohoda, čo je pre obe strany výhodnejšie, či už pre zamestancna, tak aj zamestnávateľa. Poprípade v prípade, že išlo o nejakého kľúčového zamestnanca, poprípade mimoriadnu udalosť a s podnikom by mal zamestnanec veľmi dobré vzťahy, tak mu môže zamestnávateľ pomôcť aj nájsť inú prácu.

    Rastislav Gablovič

    OdpovědětVymazat
  29. Výpověď dohodou na hodinu je terminologie, se kterou se neztotožňuji. Pro mne je buď výpověď na hodinu daná zaměstnavatelem, nebo rozvázání pracovního poměru dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Výpověď na hodinu se dle mého názoru dává z důvodů, u kterých není na dohodu ani pomyšlení a jedná se o dvoustranné právní jednání, kterým končí pracovní poměr z vůle jedné strany.
    V dnešní době je jistě výhodné, se v zákoníku práce orientovat a vědět jak se v té, které situaci zachovat a pokud náhodou dostane člověk neoprávněně výpověď jak na to reagovat.
    Barbora Manáková

    OdpovědětVymazat
  30. Případ č. 2 mi připomněl situaci, která se stala na brigádě, kde jsem pracoval. Zaměstnavatel, který byl ve špatné finanční situaci, také pohrozil zaměstnankyni výpovědí pro porušení kázně a doufal, že bude souhlasit s rozvázáním pracovního poměru dohodou. Celou situaci si totiž vymyslel, jen aby nemusel zaměstnankyni vyplácet odstupné. Myslím, že k takovýmto situacím dochází mnohem častěji a zaměstnanci raději souhlasí, jelikož mají strach o svou reputaci a možná ani nevěří že by mohli nad zaměstnavatelem spor vyhrát.

    OdpovědětVymazat
  31. Myslím si, že často jsou zaměstnanci nevědomi toho, jak můžou ukončit pracovní poměr a co si k nim může jejich zaměstnavatel dovolit. Často toho zaměstnavatelé zneužívají, ale nic jim nehrozí, protože je to v souladu se zákonem. Například, když dostane zaměstnanec výpověď z nadbytečnosti, tak dostane odstupné a pokud nemá jinou práci a chtěl by se jít zaevidovat na úřad práce, tak nemá nárok na čerpání podpory v nezaměstnanosti po dobu pokrývající hodnotu odstupného, ale až uběhne daná doba tak mu vyplácení podpory začíná úplně od začátku, takže může využít zákonem stanovených počet měsíců. Myslím si, že pro zaměstnance je tedy nejvýhodnější si najít co nejrychleji práci.
    Eva Řádková

    OdpovědětVymazat
  32. Mohu souhlasit hned s několika názory. Dohoda (o rozvázání pracovního poměru) - tak s tímto pojmem si myslím, že se setkala většina z nás studentů, kteří si přivyděláváme ke studiu. Na každé brigádě jsem podepisovala dohodu o provedení práce, a když jsem si našla jinou, tak mi přišla dohoda o rozvázání pracovního poměru. Výpověď - je termín, který se používá všeobecně především u lidí, kteří se právem nezabývají, a neznají právní terminologii. Tím, že byl někdo vyhozen z hodiny na hodinu, kvůli požití omamných a alkoholických látek, to nikdo moc zveřejňovat nechce. A zrušením ve zkušební době určitě také ne. Navíc, když někdo dostane výpověď, nebo je vyhozen z hodiny na hodinu, či ve zkušební době, nebo z jakéhokoliv jiného důvodu. Vždycky je to pro daného člověka určitě emotivní a psychicky náročné. A moc se o tom nikomu mluvit nechce. Větou "Dostal jsem výpověď.", poskytne dostatečnou informaci pro okolí, ale dál to rozebírat určitě nechce.

    Hrdinová Adéla

    OdpovědětVymazat
  33. Souhlasím, že se většina lidí setkává s pojmy jako např. "dostal jsem výpověď" nebo "dostal jsem panáka". Myslím ale, že správná terminologie není v tomto případě zrovna nejdůležitější. Každý ví, co je tím myšleno. Samozřejmě pokud by se jednalo o právě řešenou situaci, myslím, že je dobré si tuto odbornou terminologii zjistit, aby nebylo možné dojít k případnému omylu, či nepochopení z neznalosti termínů.
    Příklad č. 4 mi připomíná situaci mého známého, který byl nedávno nucen odejít ze svého současného pracoviště právě kvůli nadbytečnosti, a to z důvodů rušení linky, na které s ním pracovalo 5 dalších dělníků. Domnívám se ale, že se nejednalo v tomto případě přímo o výpověď pro nadbytečnost, nýbrž o dohodu o rozvázání poměru.
    Všichni totiž měli možnost dohodnout se se zaměstnavatelem. Buď odejít ihned s nárokem na proplacení 5 platů, či zůstat v podniku, ale být přesunuti ihned na jiné místo s méně penězi. Jelikož zaměstnavatel potřeboval ihned ukončit pracovní poměry se všemi dělníky na oné lince, dohodl se s každým zvlášť a žádná výpovědní lhůta neproběhla. Jedná se tedy podle mého názoru o dohodu v rámci dvou stran o rozvázání pracovního poměru.
    Romana Urbanová

    OdpovědětVymazat
  34. Jak již psali ostatní spolužáci výše, ve společnosti se pro označení ukončení pracovního poměru používá výhradně pojem výpověď. Většinou zde ale opravdu jde spíše o dohodu a osobně si myslím, že výpověď zaměstnanec i zaměstnavatel volí spíše jen v krajním případě.
    Osobně jsem se setkal s podobnou situací, jako je případ č. 5. Starší paní při namátkové kontrole na alkohol v nejmenované firmě naměřili přes 1,5 promile alkoholu v krvi. Jelikož ve firmě existují přísná pravidla, která jakékoliv množství alkoholu v krvi netolerují, dostala okamžitou výpověď pro porušení pracovní kázně hrubým způsobem, nebo společnosti více známou výpověď "na hodinu".

    Ondřej Soukup

    OdpovědětVymazat
  35. Můžu jen souhlasit s předchozími komentáři, že většina lidí v současné společnosti používá termín "výpověď" a nerozlišuje, o jakou formu rozvázání pracovního poměru se jedná, jestli jde o dohodu, výpověď, okamžité zrušení nebo zrušení ve zkušební době. Pravděpodobně, protože většina lidí ani nezná správné právní pojmy pro danou situaci. Popravdě, ani já jsem dřív tyto termíny nerozlišovala. Rozhodně by ale měli být správné pojmy uvedeny podle zákoníku práce v písemné podobě o rozvázání pracovního poměru, kterou zaměstnanec dostane od svého zaměstnavatele.

    Adéla Švehlová

    OdpovědětVymazat
  36. Také se nejvíce ve svém okolí setkávám s pojmem "výpověď". Je to jednodušší název pro všechny zmíněné pojmy, než třeba někomu "složitě" vysvětlovat, že ukončil pracovní poměr dohodou.
    Zákon specifikuje a vysvětluje pojmy, které se v běžné řeči spíše nevyužívají, ale lidé o nich podle mého názoru, povědomí mají.

    Tereza Vašáková

    OdpovědětVymazat
  37. Pokud dojde k porušení pravidel, jsem pro, aby se pracovní poměr rozvázal např. okamžitým zrušením.

    Eliška Medunová

    OdpovědětVymazat
  38. Ze čtyř způsobů rozvázání pracovního poměru, uvedených v článku, slýchávám od zaměstnanců pouze termín "výpověď". Nerozlišují o jaký typ ukončení pracovního poměru šlo. Nejspíš je to dáno nevědomostí, dále pak tím, že na tento termín jsou lidé nejvíce zvyklí. Navíc termín "výpověď" je krátký, jednoduchý a srozumitelný pro všechny.
    Kromě toho se ještě setkávám ve fotbalovém nebo hokejovém prostředí se slovním spojením "dohoda o ukončení spolupráce".

    David Jung

    OdpovědětVymazat
  39. Od zaměstnavatelů i od zaměstnanců se využívá v hovorové češtině termín výpověď, nikdy jsem neslyšela termín rozvázání pracovního poměru mezi dvěma blízkými lidmi. Avšak pojem "dostal jsem výpověď" zkresluje způsob, kterým byl pracovní poměr rozvázán. Za výpovědí se okamžitě člověk představí, že byla znevýhodněn zaměstnanec, který tuto "výpověď" dostal. V tuto chvíli bychom mohli dlouze diskutovat o zkreslování informací a o nesprávnosti předávání informací.
    Anna Vlasáková

    OdpovědětVymazat
  40. Bohužel jsem se ve svém okolí setkala s případem bossingu související s tímto článkem. Zaměstnanec dostal nesmyslnou výpověď za závažné porušení pracovní kazně, ale s výpovědní lhůtou dva měsíce. Vzhledem k tomu, že si zaměstnavatel uvědomoval, že výpověď nebyla právně v pořádku, nabídl zaměstnanci za pár dní dohodu, která zahrnovala i odstupné. Zadal si ale podmínku, že se musí zaměstnanec rozhodnout k následujícímu dni. Vzhledem k tomu, že zaměstnanec si nechtěl nést "škraloup", přistoupil další den na tuto dohodu.
    Vzniká tu otázka - kde máme tu právní ochranu zaměstnance? Pokud by se chtěl zaměstnanec bránit, musí se obrátit na soud a ten nese spoustu nákladů. Ty ale nemá z čeho platit, protože nemá práci. Dalším problémem je ten fakt, že úřad práce neví, jak takového člověka vlastně evidovat. Tento zaměstnanec by si s předešlou výpovědí nenašel dobrou práci, tak musel tedy nepřímo, ale nuceně přistoupit na dohodu.
    Stále tu existuje v těchto případech slabá ochrana zaměstnanců. Soudy trvají dlouho a fakt, že zaměstnanci přiznají po několika letech, že je výpověď neplatná a třeba mu i vyplatí nějakou náhradu neznamená, že se případ znovu neotevře a nebude náhradu muset vracet s tím, že je výpověď vlastně v pořádku.

    Karolína Gadlenová

    OdpovědětVymazat
  41. Podle mého názoru je důležité, aby byly v právních předpisech jednotlivé termíny dostatečně rozlišovány a specifikovány. Co se ale týče běžného života lidí, jak mezi sebou mluví, je pochopitelné, že je pro všechny nejjednodušší použít termín „výpověď“. Tímto pojmem označuje zřejmě většina lidí konec pracovního poměru z jakéhokoliv důvodu a v jakékoliv formě. Nemyslím si, že by to vypovídalo o neznalosti lidí o správném významu jednotlivých termínů. Viděla bych to pouze jako určitou formu zjednodušení v běžném hovoru, kterou každý pochopí.

    Kateřina Hrabčuková

    OdpovědětVymazat
  42. Z mého úhlu pohledu se terminologie používaná v zákoně nikdy nezačne využívat v běžné komunikaci laické veřejnosti. Přijde mi, že ač by měly zákony jasně definovat určité věci, pro mnohé je jejich složité vyjádření spíše matoucí a mnohdy si nedokážeme přeložit, co tím je přesně myšleno.
    V dnešní době mi přijde, že ve většině případů záleží pouze na domluvě zúčastněných stran. Zažila jsem případ, kdy slečna dostávala negativní hodnocení za neuspokojivé pracovní výsledky a celkově za pracovní přístup. Následně byl doručen vytýkací dopis, ze kterého si dotyčná také těžkou hlavu nedělala. Když společnost přišla s ukončením pracovního poměru výpovědí, tak se vlastně ve finále vše vyřešilo dohodou s tím, že slečna dostala odstupné ve výši dvou měsíčních mezd.

    Markéta Doubicová

    OdpovědětVymazat
  43. Řekla, že lidé vědí jakým způsobem lze pracovní poměr ukončit, ale málokdo používá přesné termíny. Není to jen v právu, ale obecně lidé používají nějaké označení pro něco, co je ale trochu odlišné (třeba již zmiňovaná výpověď a ukončení pracovního poměru nebo třeba slova plat a mzda). Podle mého názoru asi v neoficiálním označení není problém, pokud všichni vědí, co se tím slovem myslí. U nás ve firmě se třeba používají při ukončení pracovního poměru (ve slovním jednání) pouze výrazy "výpověď" a "odchod na dohodu".

    A ještě bych dodala, že v současné době dochází právě k ukončení pracovního poměru nejčastěji dohodou. Přece jen jako zaměstnavatel nechcete držet za každou cenu zaměstnance, který u vás pracovat nechce. Mohlo by tak docházet k porušování pracovní kázně a to by vedlo stejně k následnému vyhození. Takhle je alespoň větší šance, že zbytek dnů, které u vás odpracuje, skutečně odpracuje...

    OdpovědětVymazat
  44. Podle mého názoru většina lidí v dnešní době nezná terminologii a nečte pracovní právo, aby dělalo rozdíly v těchto pojmech, zajímá je spíše výsledek. Právě z tohoto důvodu hází vše pod jeden pojem, a to právě "výpověď". Nevidím jako velký problém, když toto běžní uživatelé neznají, jako horší vnímám to, když tento rozdíl nevidí někdo na vedoucí pozici. Možna i odtud plyne problém, jelikož když nadřízený řekne zaměstnanci, že má výpověď, nebo zkrátka končí, běžný uživatel nemá důvod hledat rozdíly v termínech jako je ukončení pracovního poměru,výpověď či okamžité zrušení. Na druhou stranu nadřízený nemůže každému vyhozenému dělníkovi vysvětlovat rozdíly z pracovního práva.
    Tento problém není jen v právu, se záměnnou významu, či neznalostí termonologie se můžeme setkat každý den ve všech oborech.Uživatelé považují za duležité, že se domluví a nakonec dojdou k tomu co chtěli.

    Hánělová Iveta.

    OdpovědětVymazat
  45. Zarazil mě příklad 3. Dle mého názoru je takovéto chování zaměstnavatele nevhodné. Je otázka, jak moc výhodné je nabízené mimořádné odstupné, které zaměstnavatel propaguje, a jestli jsou zaměstnanci, kteří přijmou nabídku dohody známy všechny nepříjemnosti, které ho mohou potkat. Vím, že dnes je to běžná praxe, ale zaměstnanec by měl mít právo se proti takovémuto postoje zaměstnavatele bránit. Zaměstnavatel, pokud se rozhodl uchýlit k takovýmto praktikám, by měl stejně jednat čestně a sdělit zaměstnanci všechny potřebné informace. V dnešní době nejsou dle mého názoru zaměstnanci moc znalý svých práv a může se stát, že mimořádné odstupné bude nakonec přeci jen menší, než kdyby pokračovali a přijali výpověď z ekonomických důvodů.

    Lenka Lejnarová

    OdpovědětVymazat
  46. Dle mého názoru se sama setkávám s termínem "výpověď", než ukončení pracovního poměru, bez ohledu na to, zda se jednalo ukončení pracovního poměru dohodou, výpovědí nebo okamžitým zrušením, popřípadě zrušením ve zkušební době. Myslím si, že v dnešní době lidé tuto terminologii vůbec neznají, nebo jim nepřijde důležitý rozdíl mezi nimi.
    Se zmíněným termínem "výpověď dohodou" se sama v praxi setkávám jak už ve zmiňovaných médií tak určitých článcích. Myslím si, že i takovéhle média, který nepoužívají terminologii správně právě ovlivňují ty lidi, kterým zmíněný rozdíl nepřijde důležitý.
    Každopádně si myslím, že je důležitý aby tento rozdíl vnímal alespoň zaměstnavatel, aby on používal správné označení.

    Eliška Nováková

    OdpovědětVymazat
  47. Domnívám se, že vše spočívá na domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, jakým způsobem dojde k ukončení pracovního poměru. V současné době většina lidí ve společnosti používá termín výpověď či slovní spojení dostal jsem padáka. Ať už se použije terminologie výpověď či padák myslím si, že všem je jasné, co se kterým pojmem myslí i když se nepoužívá mnohdy správně. V případě výpovědi se jedná o jednostranné rozhodnutí a v ostatních případech o dvoustranné rozhodnutí. Myslím si, že pokud by se jednalo o okamžité zrušení pracovního poměru, nikdo by se touto skutečností nechtěl chlubit a raději by použil termín výpověď (i třeba nesprávně). Nakonec zaměstnanec si může odchod z práce ať už dobrovolný či nucený interpretovat svými slovy a nikdo mu v tom nezabrání.

    OdpovědětVymazat
  48. Toto téma je velice zajímavé. Nikdo z nás nechce dostat výpověď z nějakého závažného důvodu, protože se to s námi potáhne celý pracovní život.
    V jedné nejmenované firmě jsem se setkala s tím, že zaměstnanec přišel do práce opilí. Vedoucí ho poslal domů s tím ať vystřízliví, ale zaměstnanec už, ale do práce nepřišel a tak dostal výpověď.
    Nebo také zaměstnanci kradli ve firmě pohonné hmoty. Dostali okamžitou výpověď.
    Markéta Kučírková

    OdpovědětVymazat
  49. Většinou jsem se v životě setkala s pojmem, že někdo dostal výpověď. Pravděpodobně každý nebo aspoň většina lidí ví, jakým způsobem došlo k rozvázání pracovního poměru, ale jednoduše to dál nerozvíjí nebo neznají správnou terminologii. Myslím, že je to tím, že lidé, kteří nepracují v oboru práva nebo se o to nezajímají, nepovažují správnou terminologii za důležitou, což je pochopitelné. Dle mého názoru je nejlepší, když se zaměstnanec domluví se zaměstnavatelem na podepsání dohody, protože se můžou dohodnout na podmínkách, které budou výhodné pro obě zúčastněné strany.
    Honková Anna

    OdpovědětVymazat
  50. Myslím, si že jde pouze o slovíčkaření, důležité je, že se lidi mezi sebou domluví a rozumí si. Podle mého názoru je fajn, že mezi právnickým světem a normálních existuje nějaká ta jiná terminologie.
    V mém o okolí zní slovo ´´padák´´, ať už, že se jednalo o výpověď a v některým případech dokonce o dohodu. Nejlepší způsob pro rozvázání pracovního poměru je dohoda. Pokud strany mezi sebou měli po dobu poměru dobré vztahy, nevidím problém, aby se nedomluvili. Ovšem pokud z jedné či z druhé strany dojde k hrubému porušení, musí být poměr ukončen jiným způsobem.
    Havlíčková Nikola

    OdpovědětVymazat
  51. Jak už tady bylo několikrát zmíněno... ve většině případů a v hovorové mluvě lidé používají slovo "výpověď". Je samozřejmé, že každý člověk ví, kterým způsobem k rozvázání pracovního poměru došlo. Nemusí to však každému dopodrobna vysvětlovat a to zvlášť, když mu to není příjemné.

    Adéla Pekárková

    OdpovědětVymazat
  52. Souhlasím s tím, že v běžném životě lidé právnickou terminologii nepoužívají. Proto když dojde k ukončení pracovního poměru, se pak v běžném hovoru setkáme se slovem výpověď. Každý pochopí, že daný člověk už dále v práci, kde dosud pracoval, nepracuje, a většinou nikdo neřeší, kdo ukončil pracovní poměr (jestli zaměstnanec nebo zaměstnavatel) a za jakých podmínek.

    Samozřejmě nejlepší je, když se zaměstnanec a zaměstnavatel na ukončení pracovního poměru dohodnou, protože je to pro obě stany to nejlepší řešení. Ve většině případů je tato varianta ukončení pracovního poměru dohodou nejčastější. Samozřejmě, že se najdou i situace, kdy se tato verze nesetká s úspěchem, třeba když se strany nedohodnou a nebo z jiného důvodu.

    Hana Pospíšilová

    OdpovědětVymazat
  53. Nikdy jsem neslyšel někoho říkat, že došlo k okamžitému zrušení nebo ke zrušení ve zkušební době. Na druhou stranu lidé rozlišují, dle mého názoru, jestli šlo o výpověď nebo o dohodu. Protože tyto dva dva termíny jsou na rozdíl od prvních dvou známé.

    Pokud jde o to, zda je lepší dostat výpověď nebo se dohodnout. Záleží to na okolnostech, samozřejmě domluva je snazší a zaměstnavatel nedělá zaměstnanci problémy (dá mu například doporučení).

    OdpovědětVymazat
  54. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  55. Z mého okolí se nejvíce setkávám s termínem „výpověď“, i když se zrovna o výpověď nejednalo. Důvodem by mohla být neznalost jednotlivých termínů a nebo prostý nezájem sdělovat konkrétní druh rozvázání pracovního poměru. Každý si z toho vezme nakonec jen to, že dotyčný v práci už pracovat nebude.

    OdpovědětVymazat
  56. Souhlasím s tím, co již bylo několikrát zmíněno v komentářích - lidé buď neznají správnou právní terminologii, nebo ji nepoužívají, protože je mnohem jednodušší říci, že člověk dostal výpověď nebo výpověď dal.
    Pro každého je tento termín totiž jasně říkajícím faktem, že byl ukončen pracovní poměr. Zároveň, pokud dojde například k okamžitému zrušení pracovního poměru nebo k výpovědi ze strany zaměstnavatele, ne každý o tom rád mluví a nechce čelit nepříjemným otázkám.
    Pokud je to možno a obě strany na to přistoupí, je podle mě nejlepším řešením dohoda o ukončení pracovního poměru.

    Kristýna Vrabcová

    OdpovědětVymazat
  57. Myslím, že toto téma je opět jenom slovíčkaření, pro ,,běžné'' občany nic neříkající pojmy. Když člověk řekne klasické slovo ,,výpověď'' všichni hned víme podstatu věci a není třeba zde rozvádět, na běžné úrovni komunikace, zda se jednalo o okamžité ukončení pracovního poměr atd. Mnohdy se lidé necítí dobře v takovéto situaci a říct to vše doslova a podrobně by pro ně bylo ponižující, a proto to zaobalí do toho nejobecnějšího výrazu. Nejlepší řešení je dle mého názoru dohoda o ukončení pracovního poměru, tedy to, když se obě strany dokáží domluvit a přistoupí na to.

    OdpovědětVymazat
  58. Dle mého názoru se v běžné řeči používá pouze výpověď, nikoli rozvázání pracovního poměru. Přesto ale většina lidí zná způsoby rozvázání pracovního poměru, jen neumějí správnou terminologii. Myslím, že je to vše na domluvě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, jak k ukončení pracovního poměru dojde. Pokud ale nedošlo k něčemu závažnému, za co by se pracovní poměr musel okamžitě zrušit, je nejlepší když zaměstnavatel se zaměstnancem rozvážou pracovní poměr dohodou.

    OdpovědětVymazat
  59. Podle mě, je tento termín jako je okamžité zrušení velmi odborné. Obyčejní lidé raději používají slovo výpověď nebo "vyhazov" ale nerozlišují z jakého důvodu. Určitě pro zaměstnavatele je dobré, když ví, že může zaměstnance okamžitě vyhodit, ale zaměstnanec už neřeší, z jakého důvodu.

    OdpovědětVymazat
  60. Rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnanců bývá většinou z důvodu finančních, kdy si zaměstnanec najde lépe placenou práci a má potřebu rozvázat pracovní poměr. Zaměstnavatel má právo trvat na dvouměsíční výpovědní lhůtě nebo se se zaměstnancem dohodnout na termínu ukončení pracovního poměru. Můj názor je, že pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodne o zrušení této výpovědi, měl by zaměstnavatel ukončit pracovní poměr okamžitě dohodou, jelikož tento zaměstnanec již nebude vykazovat po dobu výpovědní doby stoprocentní výkony, a naopak bude narušovat pracovní morálku ostatních zaměstnanců. Mnoho zaměstnanců po podání výpovědi jde na nemocenskou, aby nemuselo do zaměstnání již docházet. Z mého hlediska tím dává najevo, že již o tuto práci nejeví zájem a zaměstnavatel tímto přichází o finanční prostředky, které musí vynaložit na nemocenské tohoto zaměstnance.
    Pokud se jedná o terminologii, z mého hlediska je pro většinu lidí pojem výpověď přijatelnější než pojem rozvázání pracovního poměru. Ovšem pokud se jedná o právní formu, je velmi důležité tyto pojmy rozlišovat.

    Kamila Fehérová

    OdpovědětVymazat