pátek 9. listopadu 2018

Rodičovská dovolená nebo rodičovská péče?

Skupina poslanců v čele s Alešem Juchelkou (ANO) předložila v letošním roce návrh změny zákoníku práce (sněmovní tisk 212/0), jehož podstatou je přejmenování mateřské a rodičovské dovolené a mateřskou a rodičovskou péči. Tato změna by současně zasáhla do řady dalších zákonů (zejména v obalsti sociálního zabezpečení), které pojem mateřské a rodičovské dovolené také používají.Vláda k návrhu vyjádřila nesouhlasné stanovisko.



Argumenty navrhovatelů PRO tuto změnu jsou především:

1) Symbolické uznání náročnosti péče o domácnost pro rodiče. Navrhovatelé tak chtějí jasně deklarovat, že stát a politici napříč politickým spektrem si jsou vědomi důležitosti péče a výchovy dětí pro chod a budoucnost státu. „Péče o dítě není žádná dovolená, tedy čas odpočinku mezi prací, ale je to pro každou matku či otce tvrdá dřina. Názvosloví neodpovídá tomu, co si pod pojmem dovolená představujeme,“ uvedl Aleš Juchelka.

2) Z hlediska zákoníku práce se nejedná o dovolenou, ale o překážku v práci na straně zaměstnavatele. Oba pojmy (dovolená a mateřská/rodičovská dovolená) jsou upraveny v zákoníku na jiném místě. Terminologie tak může být zavádějící. Podle navrhovatelů dojde k jejímu zpřesnění, neboť bude zřejmé, že „mateřská péče“ a „rodičovská péče“ nejsou podmnožinami zákonného pojmu „dovolená“.
3) Podle navrhovatelů dojde ke sjednocení terminologie, zejména po zavedení nové dávky otcovské poporodní péče. Dojde tak ke sjednocení současného různorodého označení „mateřské“ (mateřská dovolená), „rodičovské“ (rodičovská dovolená) a „otcovské“ (otcovská poporodní péče).

Argumenty PROTI této změně jsou především:

1) Výraz dovolená historicky nesouvisí s volnem a volným časem, ale vychází ze slov dovolení a dovolit se. Označuje tedy čas, kdy má zaměstnanec dovoleno nebýt v zaměstnání (bez ohledu na důvod). Klasická dovolená byla ostatně historicky (až do konce roku 2006) označována zákonem jako „dovolená na zotavenou“.
2) Obdobný termín (dovolená) se pro uvolnění zaměstnance z důvodu péče o děti používá také v řadě jiných zemí světa. Např. anglicky (annual leave vs. maternity leave, parental leave), německy (Jahresurlaub vs. Mutterschaftsurlaub, Elternurlaub), francouzsky (congé annual vs. congé de maternité, congé de parental).
3) Samotná změna pojmu sama o sobě nezajistí deklarovaný cíl (vyšší společenské uznání pro péči a výchovu dětí)
4) Dosavadní zákonná definice funguje už desítky let, aniž by v praxi způsobovala obtíže. Také vláda ve svém stanovisku uvádí, že stávající zákonné definice mateřské a rodičovské dovolené a zakotvení uvedených právních institutů v zákoníku práce považuje za vyhovující.
5) Návrh nebere v potaz všechny související předpisy, které obsahují pojem mateřské nebo rodičovské dovolené. Změna terminologie by také mohla způsobit zbytečnou úřední práci a náklady (změna formulářů atp.)
6) Jazyková nepřirozenost slovních spojení, které by tím v zákoníku práce vznikly („čerpat péči“ místo „čerpat dovolenou“). Zatímco dovolená nám přirozeně označuje i časový úsek, pojem péče znamená pouze činnost, která je během daného času vykonávána.

Vzhledem k nesouhlasnému stanovisku vlády je pravděpodobné, že návrh neprojde. Ostatně z věcného hlediska by neznamenal žádnou změnu, došlo by pouze ke změně pojmu.

Zdroje:
[1] Sněmovní tisk 212/0, dostupné zde: http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=135982
[2] Juchelka chce přejmenovat mateřskou dovolenou, dostupné zde: https://zpravy.idnes.cz/materska-dovolena-pece-prejmenovat-drina-ales-juchelka-pgr-/domaci.aspx?c=A180722_134401_domaci_bja

86 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mého názoru by se měli řešit důležitější věci, než změna názvu. Samozřejmě starání se o dítě není žádná dovolená, ale co se změní tím, když se změní název? Samozřejmě, že se nic nezmění! Rodiče na mateřské dovolené opravdu nepocítí žádnou změnu.


    Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v tiskové zprávě uvedla, že v rodinné politice je celá řada palčivějších problémů, návrh ale nepovažuje za zbytečný: „Celodenní péče o dítě rozhodně není dovolená. Symbolickou změnou názvosloví dáme rodičům najevo, že si vážíme jejich přínosu pro společnost a jich samotných.“

    Pokud chce stát ukázat, že si rodičů na mateřské dovolené váží, měl by zvýšit rodičovský příspěvek, což se v tuto chvíli již děje, od roku 2020 by se měl zvýšit o 80 tisíc, takže na 300 tisíc korun. Tento krok určitě potěší rodiče víc, než změna názvu.

    Lenka Málková

    OdpovědětVymazat
  3. Po přečtení názvu tohoto tématu jsem si řekla, proč ne? Vždyť mateřská dovolená neboli dovolená pro matky by měla být určená k jistému odpočinku, jak to na dovolených bývá...Ale tohle rozhodně není žádný odpočinek, ba naopak. Péče je mnohem vhodnější slovo. Ale po přečtení celého přísvpěvku jsem určitě PROTI! Troufám si říct, že většinu lidí tento název netrápí a rozhodně neusiluje o změnu názvu v zákonu. Vláda by měla zastupovat nás, občany. A podle mého názoru změna názvu není nijak extrémně podstatná věc, která trápí každého druhého v tomto státě. Navíc ministr spravedlnosti v rozhovoru v iRozhlas.cz uvedl, že návrh není úplně dotažený do důsledku. Jako důvod pro odmítnutí návrhu zmínil i administrativní náklady pro zaměstnavatele. Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.
    Nikola Khorelová

    OdpovědětVymazat
  4. Podle mého názoru by se poslanci měli zaměřit spíše na zvýšení dávek ať už mateřské či rodičovské "dovolené" a nezabývat se změnou terminologie, která dle mého názoru vůbec nemění podstatu věci. Mateřská, ani rodičovská samozřejmě dovolená (jak tento pojem běžně chápeme) není, ale jedná se již o zažité spojení a nikdo si snad ani nemyslí, že by se o nějakou dovolenou jednalo ...a jak již bylo řečeno, změna názvosloví by se dotkla spoustu zákonů a znamenalo by to určitě nějaké zbytečné náklady. Takže jsem jednoznačně proti návrhu a nesouhlasím s ním.

    Eliška Janouškovcová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Eliškou. Jsou důležitější věci, které by se v souvislosti s touto problematikou měly řešit. Změna pojmu je zanedbatelný detail. Ale nesouhlasím s tou částí tvého tvrzení, kde říkáš, že dnes snad již všichni, ví, že se o dovolenou (tak jak ji obvykle chápeme) nejedná. Znám poměrně dost lidí, kteří tuto nesmyslnou představu stále mají. Ale uvědomuji si, že změna pojmu by jejich představu nezměnila, proto i já jsem zásadně proti tomuto návrhu!
      Nekvindová Lucie

      Vymazat
  5. Nápad je to zajímavý, sjednotila by se tím terminologie. Ale myslím, že když je pojem "mateřská dovolená" už zaběhlý termín a všichni si uvědomují, že to není žádný odpočinek, je zbytečné termín pozměňovat. Není důležité to, jak se mateřská dovolená nazývá, ale jak je definována v zákoně. A to je, myslím, v pořádku. Podle mého názoru by související náklady na změnu určitě převýšily zamýšlený užitek, např. náklady na změnu v jiných zákonech, náklady zaměstnavatelů. Pokud chtějí zákonodárci dát rodičům najevo, že si uvědomují náročnost "mateřské", měli by jim zvýšit rodičovský příspěvek. Přijde mi to efektivnější, než měnit terminologii.
    Na závěr s tímto návrhem nesouhlasím a zakonidarci by se měli věnovat závažnějším otázkám.

    Klára Kremeníková

    OdpovědětVymazat
  6. Změna terminologie je předmětem mnoha návrhů zákonů. Pokud tento návrh projde, souhlasím s tím, že se v podstatě věci nezmění nic - jen ten název. Když slovo "dovolená" obecně znamená nepřítomnost zaměstnance v jeho zaměstnání, vyjde to nastejno, jako kdyby se rodičovská/mateřská dovolená jmenovala rodičovská péče. Touto případnou změnou zákonodárci rodičům neulehčí jejich práci, kdy se na 110 % věnují svému dítěti.

    Tereza Vašáková

    OdpovědětVymazat
  7. Osobně si myslím, že není důležité pojmenování, ale to, co si pod tím představujeme. Podle některých mateřská dovolená znevažuje péči o malé děti, a to především u těch rodičů, pro které péče o malé děti přestavuje za zdravotních, ekonomických nebo sociálních důvodů náročné životní období. Právě to by měla novela pomoci odstranit.
    Podle ministrů by ale změna zamýšlený cíl nenaplnila. Vládní legislativci navíc namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod „překážky v práci“, což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek.
    Společně se s touto změnou názvu bylo také navrženo, aby bylo zavedeno vyplácení nevyčerpaného rodičovského příspěvku. To umožní vyplácet také zbývající část rodičovského příspěvku těm rodičům, kterým se narodí další dítě dříve, než peníze určené na rodičovský příspěvek pro první dítě vyčerpají. Tento návrh je dle mého názoru mnohem promyšlenější a má větší význam.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Nejsem si zcela jistý, zda má toto "úsilí" vedené panem poslancem Alešem Juchelkou nějaký smysl. Domnívám se, že by se měli věnovat důležitějším a podstatnějším věcem, než-li změnou pojmosloví. Přeci jenom, jak již zde bylo zmíněno, jedná si již o zažitý pojem, a tak mi to přijde trošku zbytečné. Samozřejmě, neznám úplně všechny fakta spojená s touto problematikou, tím pádem si netroufám dále něco hodnotit či o něčem dalším polemizovat.

    Martin Svoboda

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhodně jsou důležitější věci, než přejmenování mateřské dovolené. Úplně si nejsem jistý, co by tato změna vyřešila, tak významného, že by se o ní mělo vůbec uvažovat. Společnost nebere mateřskou dovolenou, jako že by se matky, které se starají o dítě, nějak flákaly a jen si užívaly dovolené.
    Můj závěr je takový, že by poslanci měli řešit důležitější věci, tohle není návrh zákona, za který by měli dostávat, tak vysoký plat.

    Jan Vacek

    OdpovědětVymazat

  11. Myslím si, že by se měli řešit důležitější věci než změna názvu. Pod pojmem mateřská dovolená, si každý rozumný člověk dovede představit, jaké důležité věci to obnáší a že to není nic podobného jako například letní dovolená. V žádném případě však změna názvu neulehčí rodičům práci, při které se věnují svým dětem. Pokud však nějakým rodičům vadí, že pojem dovolená zesměšňuje činnosti, které musí vynaložit při péči o své ratolesti, tak je to pochopitelné. Nicméně dle mého se z měnou názvu nic nezmění, protože většina lidí mateřskou dovolenou označuje slangově pouze jako ,,mateřskou“ takže při změně názvu na mateřskou péči, se podle mě nic nezmění.
    Důležitější by bylo, aby se vláda zaměřila spíše na zvýšení rodičovského příspěvku, a ne na změnu terminologie názvu, která mi přijde jako nepodstatná.

    Honková Anna

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Podle mého názoru se změnou terminologie vůbec nic nezmění. Stále se bude jednat o tu samou činnost a žádné výhody by změna pojmu nepřinesla. Kdyby však přiměla politiky změna na "mateřskou péči" i nějaké výhody oproti "mateřské dovolené", tak proč ne. Spíše než změnou terminologie bych se více zaměřila na lepší zabezpečení rodičů, protože tam se může spousta věcí změnit k lepšímu.
    Souhlasím s názory, že by se vláda měla zabývat důležitějšími věcmi, než pouze změnou terminologie

    OdpovědětVymazat
  14. Když jsem tento článek začala číst, první, co mě napadlo bylo "proč?". Jak už tu od mnoha lidí zaznělo, i mě připadá změna terminologie zbytečná a nechápu, proč se snaží, zrovna tímto způsobem, přiblížit náročnost obsahu (náplně) mateřské dovolené. Každý snad chápe, že starání se o dítě (resp. miminko) je náročné. Kvůli tomu se nepotřebuje snad měnit zákon - kvůli jednomu slovu. Přijde mi to jako zbytečnost, a pokud se jim zdá, že jsou ženy (muži) na mateřské (rodičovské) dovolené nedoceněni, myslím, že by více než tento návrh,
    který jim nic výjimečného beztak nepřinese, uvítali jinou (především finanční) podporu.

    Romana Urbanová

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím si, že změna terminologie je zbytečným krokem. Z argumentů, které jsou pro návrh je fakt, že slovo "dovolená" není tak příhodná jako slovo "péče". Z argumentů proti mě k mému nesouhlasu nejvíce ovlivnil fakt,že by to přineslo zbytečné náklady a úřední práci. Rodina by měla být pro stát jednou z nejdůležitějších hodnot a myslím si, že změna terminologie neulehčí výchovu dětí. Souhlasím s výše uvedenými názory, že by se vláda měla zabývat důležitějšími tématy, a to například zvýšení finanční podpory pro rodiny s dětmi.

    Aneta Stollínová

    OdpovědětVymazat
  16. Podle mého názoru skupina poslanců vede naprosto zbytečnou diskuzi o změně názvu z mateřské dovolené na mateřskou péči. Každý ví, co si pod termínem mateřská dovolená představit a samozřejmě si nikdy nemyslí, že by se jednalo o nějakou jinou dovolenou. Změna názvu nepřinese žádné změny ani výhody a budou se muset provádět změny v zákoně. Raději by se měli vést důležitější debaty jako např.o čerpání peněžitých dávek v mateřství, zvýšení rodičovského příspěvku a dávek pro matky samoživitelky.

    OdpovědětVymazat
  17. Jak můžeme z článku vidět, převahují jasně v počtu argumenty, které jsou proti této změně. Já s nimi naprosto souhlasím. Opravdu mi nepřijde stěžejní věnovat se takové problematice, jako je přejmenovávání mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči.
    Myslím, že konkrétně argument pana Aleše Juchelky, proč by mělo dojít ke změně terminologie je i zcela nedostačující. Pojem mateřská dovolená nepředstavuje flákání se s nohama nahoře u televize. Všichni víme, že se jedná (mimo jiné) o náročnou péči o dítě a domácnost, která se při práci nemůže stíhat a že pojem dovolená, tuto činnost nijak nezlehčuje. Podle mě není potřeba nějaké její symbolické uznání. Uznání má, i přesto že není často vyřčené.


    Svobodová Markéta

    OdpovědětVymazat
  18. Dle mého názoru a jak už zde bylo mnohokrát řečeno, je to pouze slovíčkaření a líbivá politika pana Juchelky, který usiluje asi o zviditenění. Pozměnění terminologie ničemu nepomůže...

    Připomnělo mi to slovíčkaření s pozměněním názvu “Pomazánkové máslo”, které nemůže být máslo, protože to neobsahuje z 60 (nebo kolika %) klasické máslo...

    Na jednu stranu ano, proč nepozměnit název z dovolené na péči, ale však každemu je jasné, co mateřská/rodičovská “dovolená” asi tak obnáší… Takže je to zbytečné rozebírat a měnit.
    Vynaložený náklad spojený se změnou názvosloví bude mnohonásobně vyšší než hodpodářský přínos, který bude v podstatě nulový…

    Na závěr bych podotkla, že už bychom mohli slovíčkařit úplně se vším… např. v mnoha firmách je možnost si vybrat náhradní “volno”, což by jistou skupinu osob mohlo dráždit, že žádné volno nemají a že si ve skutečnosti vybíráme napracovaný čas, jelikož období nevolnictví už dávno skončilo...

    Jana Chrudimská

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím si. že změna názvu "mateřská dovolená" na "mateřská péče" je zbytečná, a že je spoustu důležitějších témat k projednávání. Více důležitější je to, že od roku 2020 se zvýší rodičovský příspěvek o 80 tisíc. Hlavně změna názvu by přinášela mnoho problému jako např. administrativní zátěž, vynaložení finančních prostředků na proškolení zaměstnanců.

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím si, že změnou názvu "mateřská dovolená" na "mateřská péče" se nic nezmění, jde o slovíčkaření. Určitě existuje mnoho závažnějších problémů, které by měla vláda řešit. Možná by se mateřská dovolená brala více vážněji, že nejde o dovolenou, člověk na mateřské dovolené, ve většině případů žena,si doma neužívá. Péče a domácnost a dítě je velmi náročná jak po fyzické tak i psychické stránce. Ale konkrétně žen či mužů na mateřské se to nedotkne, spíše by uvítali více peněz.
    Já osobně tedy se změnou nesouhlasím, jednalo by se o více práce se změnou zákonů, což by bylo velmi nákladné.
    Nováková Martina

    OdpovědětVymazat
  21. V tomto případě musím souhlasit s vyjádřením vlády a to zejména proto, že tato změna by nepřinesla žádné zmatatelné výhody, spíše naopak by mohla způsobit více zmatku. Pojem "mateřská dovolená" mi přijde dobře zakořeněný a nevšiml jsem si, že by si na jeho používání kdokoliv stěžoval. Spíše mě zneklidňuje, že poslanci plýtvají časem na, pro drtivou většinu občanů, zbytečnou věc, zatímco by se mohli věnovat mnohem podstatnějším věcem, které mají skutečný vliv na chod tohoto státu a kvalitu života jeho občanů.

    Evžen Pour

    OdpovědětVymazat
  22. Dle mého názoru je to jenom slovíčkaření. Je zde dobrý argument na sjednocení terminologie, ale myslím si, že pojem mateřská dovolená je již hodně zaběhnutý termín, že by se v praxi (zaměstnanci a zaměstnavateli) stále používal. Mimo jiné, všichni stejně používají pojem „mateřská“.

    Myslím si, že by se poslanci měli zaměřit na něco jiného než změnu názvu, která by přinesla práci v administrativě (opravit v zákonech tento termín). Jak již psali ostatní, měli by se spíše zaměřit na zvýšení dávek „mateřské“ či „otcovské“ (, jelikož to není žádná dovolená).

    Dominika Tůmová

    OdpovědětVymazat
  23. Myslím si, že toto téma je naprosto zbytečné a páni politici by se raději měli zaobírat důležitějšími věcmi za jejich vysoké platy...:)
    Jde pouze o změnu slovíčka, podstata věci zůstává stejná. Klaním se tedy ke straně PROTI. Nevím o tom, že by někomu tento pojem někdy činil problémy, všichni chytří lidé dobře ví, že je mateřská určitě dřina, ať už je označena slovem ''dovolená'' nebo ''péče''. Navíc souhlasím s tím, že dovolená označuje časový úsek, po který nám je znemožněno vykonávat povolání, kdežto péče je pouze označení pro činnost.
    V neposlední řadě by vznikl obrovský zmatek v administrativě, mnoho práce i nákladů navíc. A také si myslím, že běžný občan by i nadále používal slovní spojení ''mateřská dovolená'', na které je léta zvyklý.

    OdpovědětVymazat
  24. Proč měnit něco, co je už zažité a občanům známé? Co se mého názoru týče, jsem určitě na straně vlády. Občané moc dobře vědí, co si mají pod pojmem "mateřská či rodičovská dovolená" představit a co vše to obnáší. Navíc by se tato změna musela promítnou do jiných právních předpisů, které tyto pojmy užívají, což samozřejmě vede ke zbytečným nákladům, které by mohly být vynaloženy na řešení daleko důležitějších věcí.

    Kateřina Sokolová

    OdpovědětVymazat
  25. Sama osobně jsem proti přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou (rodičovskou) péči. Termín „mateřská dovolená“ se používá již celou řadu let a každý ví, co se pod tímto názvem skrývá. Samozřejmě starání se o malé dítě, či děti není žádná dovolená, o odpočinku se zde nemůžeme ani bavit. Kdyby se změnila terminologie a mateřská, či rodičovská dovolená by se nazývala mateřská (rodičovská) péče, nic by to neřešilo. Spíše by tato změna byla na škodu, jelikož by se musela vynaložit celá řada nákladů, protože se tento termín týká spousty zákonů, jež by se musely upravit.

    Proč tedy tyto peníze nevložit do něčeho užitečnějšího? V dnešní době mladé páry, které se starají o dítě, mají většinou také hypoteční úvěry na byty či domy, hygienické potřeby pro děti jsou čím dál tím dražší, dítě potřebuje též potravu, ošacení a mnoho dalšího…Zvýšení rodičovského příspěvku by tedy bylo určitě vhodnější, než přejmenování mateřské dovolené na mateřskou péči.

    Nulíčková Kristýna

    OdpovědětVymazat
  26. Po přečtení článku i komentářů se přidávám ke všem. V podstatě tady bylo řečeno už vše, co si o tom také myslím. Vláda by měla řešit důležitější témata, která jsou potřebná projednat, než změnu pouze terminologie fungujících pojmů. Jak už je uvedeno v článku v bodech argumentujících proti změně, slovní spojení mateřská dovolená funguje již desítky let, nikdo s jeho vnímáním nemá žádný problém a zákonné definice o mateřské a rodičovské dovolené jsou vyhovující, z čehož pro mě vyplývá, že je naprosto bezpředmětné to nějak měnit. Všichni jsme si vědomi toho, co tenhle pojem vyjadřuje. Pokud se mělo jednat o uznání rodičovských hodnot s cílem podporovat budoucí generace tak si myslím, že jsou k tomu účinnější způsoby.

    Už jenom ten fakt, že více argumentů je proti změně a ne pro změnu, by měl být dostatečným důvodem. Navíc se stejně nijak nezmění význam ani podstata věci. Argumenty uvedené pro změnu mě nijak nepřesvědčily. Myslím si, že změna názvu by byla pouze přítěží a to hlavně důvodu nákladovosti a administrativy.

    Doubicová Markéta

    OdpovědětVymazat
  27. Osobně si myslím ze změna názvu je zde zbytečná. Je jedno jak se bude tento časový úsek nazývat. To jestli se jedna o dovolenou je těžké říci. U některých matek možná ano, u jiných rozhodne ne. Kastovat rodiče na ty kteří se starají více nebo méně mi přijde jako nesmysl. Proto se domnívám, ze změna termínu, který se zde používá řadu let je zbytečná. Vláda by se dle mě měla zabývat dulezitejsimi zákony a postřehy lidi.

    Bitto Adam

    OdpovědětVymazat
  28. Osobně si myslím, že řešit přejmenování je bezpředmětné a zbytečné. Ano, uznávám, že slovo „péče“ možná může evokovat větší uznání rodičů, protože rodičovská nebo mateřská dovolená opravdu není o tom, užívat si volna, ale rodičům by to nijak nepomohlo a práci neulehčilo. Již v předchozích komentářích bylo řečeno, že by došlo pouze ke vzniku nových nákladů na změny v zákonech, což si myslím taktéž a nepřijde mi to jako dobrý krok. Vynaložené peníze by se určitě daly využít mnohem lépe – například pro zvýšení příspěvků na rodičovskou dovolenou jak už také padlo. To by rodičům alespoň doopravdy mohlo pomoci. Jak už tedy z mého komentáře vyplývá, souhlasím se stranou PROTI, jde jen o změnu terminologie, kdy podstata rodičovské dovolené zůstává nezměněna.

    Kristýna Vrabcová

    OdpovědětVymazat
  29. Dle mého názoru není moudré učinit tuto změnu. Je pravda, že by dalo hodně práce zaměnit pojem "dovolená" za "péče" ve všech zákonech, dokumentech a formulářích. Ale hlavně si myslím, že i kdyby tato změna proběhla, zvykové právo převládne a lidé budou stále používat termín "dovolená". Stejně jako stále používáme pojem "výplata", ale ve skutečnosti dostáváme mzdu - zkrátka se to nikdy nechytne.

    Že je slovo "dovolená" původem od slova "dovolit si", je sice možné, ale myslím si, že nad tím jen málokdo takhle uvažoval. Zvyk nás prostě naučil používat toto slovo ve významu "doba odpočinku".

    To, že ostatní země používají termín "dovolená" a my bychom se tímto návrhem od nich odlišili, vůbec nepovažuji za problém. Odlišili jsme se už jenom tím, že jsme nepřijali Euro jako naši měnu.

    Ondřej Mareš

    OdpovědětVymazat
  30. Problematika terminologie není v tomto případě tak nepřesná, abychom museli měnit veškeré zákoníky a úřední dokumenty, které nějakou dobu bez problému pracují s pojmem "mateřská/rodičovská dovolená". Většina společnosti si - doufám - uvědomuje, že "dovolená" v tomto případě není žádnou dovolenou, ať je to v dokumentech nazváno jakkoliv. (viz. odkaz na původ slova "dovolená".)

    Rozpor s pojmem "poporodní otcovská péče" je to jediné, co mi přijde logické - sjednotit pojmy. Ale nemyslím si, že bychom to kvůli takovému důvodu museli řešit. Jsou větší a akutnější věci pro řešení.

    Za mě by se jednalo o zbytečné papírování. Až vážně nastane problém ohledně terminologie v tomto případě, pak se můžeme zamýšlet, zda to nějak nezměnit, ale momentálně nevidím vyloženě důvod proč.

    Anna Kolaříková

    OdpovědětVymazat
  31. Podle mého názoru je výměna slova dovolená za slovíčko péče, naprosto zbytečná, neboť výraz mateřská dovolená je výraz zažitý a všichni víme, co si pod ním představit. Změna terminologie je podle mě zcela bezpředmětná, podobně jako vyhláška Ministerstva zemědělství o změně názvosloví piv a nealkoholických nápojů, která nabyde 1. prosince 2018. Proto se stavím PROTI tomuto návrhu.
    Vojtěch Háze

    OdpovědětVymazat
  32. V současnosti mi přijde zbytečné přejmenovat mateřskou/rodičovskou dovolenou na mateřskou/rodičovskou péči. Tyto pojmy jsou již zaběhlé a každý je zná. Všichni vědí že mateřská a rodičovská dovolená ve výsledku žádnou dovolenou nejsou. Dále souhlasím s argumentem, který se týká jazykové nepřirozenost slovních spojení, které by tím v zákoníku práce vznikly („čerpat péči“ místo „čerpat dovolenou“). Jediný důvod, proč by tyto pojmy měli být změněny, je zavedení nové dávky otcovské poporodní péče. Tímto způsobem by došlo ke sjednocení pojmů.

    Stehnová Martina

    OdpovědětVymazat
  33. Podle skupiny poslanců v čele s Alešem Juchelkou (ANO) by šlo o symbolický krok. Autoři tvrdí, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené „svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě“. Odpovídající terminologie by tak byla prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu. Uznání významu péče o děti a rodinu by měla být zakotvena už v morálních hodnotách společnosti a vzhledem k povědomí společnosti o přesném znění zákonů, tato změna je jen "výkřikem do tmy", na kterém se případně dá postavit pozitivní pohled na aktéry tohoto "symbolického kroku".

    Podle ministrů by ale změna zamýšlený cíl nenaplnila a já s nimi souhlasím. Změna názvů v legislativě, která by znamenala navíc ještě další výdaje a to i u zaměstnavatelů, rozhodně nepomůže změnit náhled mas na věc.

    Vládní legislativci navíc namítají, že oba pojmy jsou v zákoníku práce zařazeny pod „překážky v práci“, což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek.

    Ministerstvo i při letmém průzkumu našlo jedenáct předpisů, kde by bylo nutné terminologii upravit a návrh na ně nemyslí. Což by znamenalo další úpravy, výdaje a mohlo by dojít i k nenávaznosti předpisů.

    Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v tiskové zprávě uvedla, že v rodinné politice je celá řada palčivějších problémů, návrh ale nepovažuje za zbytečný.

    Mimo toto téma kabinet řešil i poslanecký návrh, aby rodiče při narození dalšího potomka v době, kdy pobírají rodičovský příspěvek na starší dítě, dostali první příspěvek jednorázově doplacen. Na tento návrh vláda reagovala neutrálně. Premiér Angrej Babiš ho chce řešit v rámci připravované změny rodinné politiky.

    Barbora Brožková

    OdpovědětVymazat
  34. Nelze nesouhlasit s názory dalších čtenářů tohoto příspěvku. I já si totiž myslím, že tento krok by byl naprosto zbytečným a přinesl by akorát spoustu komplikací. Tento termín by byl stejně nadále využíván i po jeho změně, protože ho mají všichni zažitý.

    I já se tedy stavím na "stranu" PROTI a to například z toho důvodu, že by mohly vzniknout zbytečné úřední práce a s tím i spojené náklady viz. změny formulářů. A jak je zmíněno, nedošlo by stejně k žádné věcné změně ale pouze ke změně názvu, proto si myslím, že je to opravdu zbytečné.

    Martina Chmelíková

    OdpovědětVymazat
  35. Osobně si myslím, že by bylo zbytečné zaměnit slovo "péče" za dovolená". Jak již bylo zmíněno v článku, kdy se vláda přiklonila na stranu PROTI, papírování by bylo velmi nákladné. Ovšem v praxi se můžeme setkat s lidmi, kteří na slovo mateřská dovolená odvětí, že nechápou, z čeho je člověk starající se o dítě vlastně unavený. Pak bych záměnu těchto slov a uzákonění terminologie pochopila. Je nutné si ale připustit, že pokud je člověk alespoň trochu kultivovaný, takovou věc si nikdy myslet nebude a nevypustí tuto myšlenku z úst.

    V případě, že se nic na tomto zákonu nezmění, pouze jeho název, nechala bych ho tak, jak je. A proto se tedy přikláním k názoru ostatních.

    Kateřina Úlomová

    OdpovědětVymazat
  36. Řešit záměnu zaběhlého spojení "rodičovská dovolená" na "rodičovská péče" mi přijde zcela zbytečný. Nikdo si pod tímto pojmem nepředstaví, že je osoba pouze doma a nic nedělá. Já osobně to beru, že tato dovolená je myšlená pouze jako doba, kdy není v zaměstnání (tak jak v argumentu proti).
    Kdyby se pojmenování změnilo, bylo by to jen zdlouhavé papírování a předělávání všech formulářů. Pokud by chtěli zdůraznit, že se nejedná o takový odpočinek, zvýšení finančního příspěvku by bylo určitě lepší. I když teď se plánuje jeho navýšení, což je jen pozitivní.

    Petra Žejšková

    OdpovědětVymazat
  37. Podle mého názoru je zbytečné se zabývat přejmenováním "mateřské dovolené na "mateřskou péči". Přece jen je to již řadu let ustálený pojem a dá se i předpokládat, že lidé by ho používali i nadále. Všem je jasné, že mateřská není žádná dovolená a péče o malé dítě a domácnost bývá náročná.

    Osobně se stavím PROTI tomuto návrhu také z důvodu toho, že by vznikly mnohé náklady, co se týče změn zákonů. Došlo by také k přítěži ze strany administrativy. Pokud by vláda opravdu chtěla pomoci rodičům, tak by tyto peníze měla raději využít na zvýšení rodičovského příspěvku.

    Tereza Doležalová

    OdpovědětVymazat
  38. Po přečtení tohoto tématu se přikláním k názoru, že přejmenování rodičovské/mateřské dovolené je zbytečné. Vláda byse měla zajímat o mnohem závážnější nesrovnalosti v oblasti pracovního práva.

    Rodičovská/mateřská dovolená použivá většina státu a tento pojem je běžně užívaný. Každý občan ví, co tento výrok znamená a myslím si, že se změnou jména byse nic nezměnilo.

    Ano, souhlasím se ženami mateřská/rodičovská dovolená není žádná dovolená. na rodičovské dovolené se žena stará o svého potomka po "šestinedělí" a sama si myslím, že to dá opravdu zabrat. Některé předsudky můžu, kteří mají na své ženy nemístné poznámky, že mají dovolenou a nic nemusí dělat je bohužel na dením pořádku.

    Avšak proto, abysi muži nemysleli, že se ženy na mateřské/rodičovské dovolené "flákají", navrhuji větší prosazení otcovské dovolené bezprostředně po porodu. Muž by mohl pomoci a pochopit smysl rodičovské dovolené.

    Anna Vlasáková

    OdpovědětVymazat
  39. Přikláním se k názoru, který tu zazněl už mnohokrát. Přejmenování z „dovolené“ na „péči“ mi přijde víceméně zbytečné. Pojem mateřská nebo rodičovská dovolená je už zavedený a myslím, že každý chápe jeho význam a dokáže ho rozlišit od „běžné dovolené“. Jak bylo v článku řečeno, dosavadní terminologie funguje v praxi bez způsobování jakýchkoliv potíží.

    Případná změna by byla po úřední stránce jistě velmi náročná, stálo by spoustu práce předělat veškeré dokumenty a formuláře. Způsobilo by to tak mnoho nákladů, které mi přijdou zbytečné. Možná by i změna těchto pojmů způsobila více zmatku než užitku, protože lidé jsou již zvyklí na již zavedené pojmy. Podle mého názoru je tedy tato změna nepotřebná.

    Lucie Formanová

    OdpovědětVymazat
  40. Jak již bylo mnohokrát řečeno, změna terminologie by nic zvlášť převratného nepřinesla. Myslím si, že označení mateřská péče na rozdíl od mateřské dovolené by byla vhodnější, protože se nejedná o dovolenou jako takovou.. Ovšem mateřská dovolená je běžně používaný a vžitý termín a nemyslím si, že by se našel někdo, kdo by zcela nechápal jeho význam. Změna tohoto názvosloví by sice lépe vystihovala danou situace, ale na druhou stranu by byla velmi nákladná a ze začátku t
    možná i matoucí.
    Co bylo ovšem dále požadováno současně s touto změnou terminologie, byla i možnost vyplacení rodičovského příspěvku v případě, že se rodičům narodí nový potomek a oni nestihnou tento příspěvek na starší dítě zcela vybrat. Což si myslím, že není úplně špatný nápad, avšak páni politici tento návrh označili za nekoncepční a postavili se k němu zcela neutrálně. :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Předtím než jsem se dala do sběru podrobnějších informací o daném tématu, jsem zastávala stejný názor jako většina komentujících na této stránce. Návrh na změnu zákoníku práce mi přišel jako zbytečnost, která zbytečně přidělá mnoha práce úředníkům. Pokud by došlo ke schválení tohoto návrhu, vedlo by to k úpravě obrovského množství dokumentů, což by bylo spojeno i s určitými náklady. Bohužel jsem doposud vycházela pouze z informací, které jsem získala ze svého okolí.
    Jakmile jsem se začala více zajímat o dané téma, byla jsem nucena změnit názor. Po přečtení vícero článků, diskuzí a jednotlivých argumentů jsem Pro tento návrh. Domnívám se, že by nebylo na škodu tyto pojmy pozměnit. Mám za to, že pokud by došlo ke změně názvu bylo by postavení žen a mužů na tzv. „dovolené“ rovnější s těmi jež setrvali v zaměstnání. Podle mého názoru se řada lidí, ať už na mateřské či rodičovské dovolené, setkává s opovrhováním či s posměchem ze stran lidí co dochází do zaměstnání, možná že i z důvodu stávajícího názvu. Jsou některými lidmi bráni, ne jako rovnocenní pracující, avšak jako lidé co mohou být doma (nechodit do zaměstnání) a ještě k tomu za to dostávají peníze. A například argument, že v ostatních zemích se stávající (avšak) obdobný termín užívá také, mi přijde přinejmenším směšný. Podle mého názoru, pokud mají v zahraničí stejný název či nikoliv je nepodstatné, protože se zde bavíme o změně v ČR a ne v jiné zemi. A jak je vidět právě v anketě na stránkách idnes.cz, názor občanů není tak jednoznačný.
    Jinak zajímavé téma, díky.
    Tereza Králová

    OdpovědětVymazat
  42. Vcelku chápu to, že někoho vůbec napadlo změnit tuto terminologii, jelikož pod slovem dovolená si člověk představí odpočinek od práce, starostí a stresu. Jenže o to v případě rodičovské/mateřské dovolené nejde. Jedná se o náročné a namáhavé období pro osobu na této 'dovolené'.

    Dle mého názoru jde pouze o slovíčkaření, které je netřeba řešit. Každý ví, co je rodičovská dovolená a co obnáší. Proto si myslím, že není nutné měnit tento název v zákonech. Už jen to, jaké problémy a další náklady by to přineslo.

    S tímto návrhem nesouhlasím a jsem určitě proti. Spíš bych se zaměřila na důležitější věci a to například, jak zvýšit dávky rodičovské dovolené.

    Klára Linhartová

    OdpovědětVymazat
  43. Po přečtení článku jsem si řekla co je to za hloupost. Je to jen slovíčkaření. Doufám, že nikdo z nás si nemyslí, že matky na mateřské dovolené mají opravdu dovolenou. Malé dítě potřebuje péči a pokud je matka normální, tak se o své dítě stará. To, že se změní název podle mě nic neřeší a politici by měli řešit mnohem důležitější věci.

    Markéta Kučírková

    OdpovědětVymazat
  44. Ačkoliv se může zdát, že změna názvu z mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči je zcela na místě, vzhledem k náročnosti a nepřetržitosti péče o nezletilé dítě, je patrné, že změna by s sebou nepřinesla nic jiného, než velkou administrativní zátěž a pro dotčené by nebyla žádným přínosem.
    Změnou názvu by se sice rodičům dostalo jistého uznání důležitosti této péče, ale osobně se domnívám, že v případě mateřské a rodičovské dovolené se jedná o tak zavedené pojmy, že by se minimálně v hovoru užívaly nadále, takže by s sebou změna přinesla více zmatků, než užitků.
    Změny názvů má ve velké oblibě Evropská unie, a to především u potravin. Podle verdiktu Soudního dvora Evropské unie již není možné označovat pomazánkové máslo jako máslo, neboť neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tak nevyhovuje unijním předpisům. Stejně tak se již nesmí užívat název marmeláda pro výrobky z jiného ovoce než z citronů a pomerančů. Výrobky z meruněk, jahod a dalších druhů ovoce musí nést označení džem. Název rum zase mohou nést výhradně lihoviny destilované z cukrové třtiny, proto se dnes v obchodech setkáváme hlavně s „tuzemáky“, které jsou destilované z brambor.

    OdpovědětVymazat
  45. Myslím si, že je třeba řešit důležitější věci, nežli je předělávání terminologie. Popravdě nechápu, proč se zabývají, dle mého názoru takovými malichernostmi, když by spíše měli řešit, aby se například zvedli rodičovské příspěvky, nebo se více podpořili mladé rodiny, kteří si chtějí rodinu založit. Každý člověk si dokáže představit, co mateřská dovolená obnáší, jak je důležitá a nikdo ji jako dovolenou nepovažuje, i když je to tak nazýváno. Dle mého názoru je tato změna zbytečná a přinesla by jen spoustu práce a nákladů spojené s přepisováním všech zákonů, dokumentů, atd..

    OdpovědětVymazat
  46. Také souhlasím s výše uvedenými názory, že změna názvu mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči je zcela zbytečná. Nemyslím si, že by rodiče stáli o uznání touto formou. Podle mého názoru by raději ocenili vhodnější a užitečnější uznání ze strany státu a to např. zvýšení rodičovského příspěvku zejména pro matky samoživitelky či větší podporu pro mladé páry, které rodinu založit chtějí. Stát by na těchto příspěvcích podle mě neměl šetřit, protože se zde jedná o budoucnost národa a státu jako takového. Toho si je stát vědom a v příštích letech proto zvýšení rodičovského příspěvku chystá. Změna názvů by podle mě spíše více uškodila, vzhledem k potenciálním nákladům, které by s touto změnou vznikaly. A to, že chtějí poslanci vyjádřit symbolické uznání rodičům v péči o domácnost, lze uskutečnit určitě vhodnější cestou, než změnou slova "dovolená" na slovo "péče".
    Ondřej Soukup

    OdpovědětVymazat
  47. Jak už zde bylo mnohokrát řečeno, tento návrh je hloupost. Vláda by se měla zabývat mnohem důležitějšími věcmi – a že jich není málo – než pouhá změna pojmu. Je krásné že chce pan Juchelka změnou pojmu vyzvednout důležitost a námahu mateřské dovolené, ovšem dle mého názoru je ovlivněn jeho nešťastnou událostí v rodině. Nejprve by se měl psychicky zotavit a až pak pracovat. Ale jeho návrh, který by rodičům umožnil vyčerpat celý rodičovský příspěvek i v případě, že se jim nečekaně narodí další dítě, je opravdu dobrý. Na ten by se měl zaměřit a od svého návrhu na změnu pojmu upustit a vložit své úsilí do tohoto návrhu.

    Nicméně, souhlasím s panem poslancem v tom, že „péče o dítě není žádná dovolená, tedy čas odpočinku mezi prací, ale je to pro každou matku či otce tvrdá dřina“. Není to lehké se starat o dítě, ale dejme si ruku na srdce, v dnešní době žádného nadřízeného nezajímá, jestli jste si o dovolené odpočinuli nebo ne. Proto by ani změna pojmu z mateřská/rodičovská dovolená na pojem mateřská/rodičovská péče nepřidalo na důležitosti.

    Ovšem pokud by se přistoupilo na změnu pojmu, musely by se měnit veškeré formuláře, zákony atd. jak již uvedla paní Alena Schillerová.
    Celé bych to shrnula tak, že chytří poslanci se snad nad tímto návrhem pousmějí a dají šanci návrhu na čerpání rodičovského příspěvku.

    Zuzana Píšová

    OdpovědětVymazat
  48. Podle mého názoru, je zmiňovaná změna naprosto bezpředmětná. Myslím si, že politici „napříč politickým spektrem“, by se měli zabývat mnohem podstatnějšími věcmi, které jsou důležité pro naši společnost, ne slovíčkařením. Jak bylo uvedeno, pojmy rodičovská a mateřská dovolená jsou používány už mnoho let a doposud s tím neměl nikdo potíže. Nemyslím si, že by měl někdo problém rozlišovat pojmy „dovolená“ a „rodičovská dovolená“, jsou jasně odděleny a lidé znají jejich význam. Obzvlášť změna z důvodu uznání rodičů mi přijde jako hloupost a pokud chtějí někteří politici ohodnotit rodiče za jejich péči, určitě se dá najít smysluplnější způsob. Pokud by došlo k přejmenování, přineslo by to podle mého názoru pouze zmatek, zbytečné administrativní úpravy a mezi lidmi by se přesto dál používal pojem dovolená.

    Kateřina Hrabčuková

    OdpovědětVymazat
  49. Dle mého názoru je změna terminologie bezpředmětná. Přinese to jen spoustu práce a další zbytečné náklady, které by mohly být raději využity na zvýšení rodičovského příspěvku.
    Pojem mateřská a rodičovská dovolená je zažitý pojem, který bude stejně v běžném životě nadále používán, ať se legislativa změní, či nikoli. Myslím si, že s tímto označením doposud žádné problémy nebyly a nikdo si na tento pojem nestěžoval.
    Na závěr bych chtěla uvést, že by se naši poslanci měli zabývat důležitějšími věcmi než takovýmto slovíčkařením.
    Petra Horáková

    OdpovědětVymazat
  50. Myslím si, že změna názvu vůbec neřeší skutečné problémy. Každý rozumný člověk jistě uzná, že ženy nemají zrovna dovolenou, když se starají o dítě každý den. Argument, že se tak dostane většího uznání rodičů mě přijde zavádějící. Pokud skutečně stát chce nějakým způsobem projevit uznání rodičům ať zvýší příspěvky, dále ať se více stará o matky samoživitelky, které jsou často ve finančních problémech. Poslanci by se měli zabývat důležitějšími problémy, a ne stále měnit názvy, které fungují. Jsem jednoznačně proti, jen by to přineslo náklady, zmatek v administrativě, a hlavně by to nepřineslo skutečné uznání matkám a celkově rodičům.
    Lukáš Jechura

    OdpovědětVymazat
  51. S návrhem poslance p. Juchelky rozhodně nesouhlasím. Změna slova „péče“ mi nepřipadá důležitá. Ať mateřská či rodičovská dovolená je ustálené slovní spojení a každý ví, co si pod ním představit. Domnívám se, že změna tohoto zažitého výrazu by pouze zmátla další žadatele, přidala práci úředníkům a zvýšila náklady úřadů.
    Mnohem důležitější a vážnější problém jsou nízké dávky tohoto příspěvku. A také fakt, že studentkám denního studia (sš, vš či voš), které nikdy neodváděli zdravotní pojištění, nepřísluší nárok na vyplacení dávky Peněžitá pomoc v mateřství. A domnívám se, že právě toto je problém, který by poslanci měli řešit.

    Lucie Vacková

    OdpovědětVymazat
  52. Můžu jen souhlasit s většinou komentářů umístěných výše. Všichni víme, co si pod pojmem mateřská či rodinná dovolená představit a řešení takového slovíčkaření je naprostá ztráta času. Je velká spousta problémů, které by se měli řešit jako například příspěvky a pořádná
    podpora mladých rodin.

    Můžeme se jen domnívat, s jakým účelem toto poslanci z ANO navrhli, když to podstatu věci neměnní a žádný reálný problém neřeší.

    Adéla Švehlová

    OdpovědětVymazat
  53. Na tomto tématu je přesně vidět, že se u nás řeší raději zbytečné maličkosti a slovíčkaření a ty důležitá témata, která jsou třeba řešit, se odsouvají na potom. Souhlasím s tím, že je zbytečné řešit slovíčkaření v problematice mateřské či rodičovské dovolené, protože všichni stejně používají pojem mateřská a myslím si, že by se s novým pojmenováním stejně nic nezměnilo. Změna by hrála do karet hlavně těm, kdo by se podílel na legislativních změnách a dle mého jsou to prozatím zbytečně vynaložené náklady.
    V souvislosti s touto problematikou mě osobně přijde daleko důležitější řešit spíš výši dávek, které ženy (případně muži) dostávají, protože ve většině případů jde o velice malé částky, které obvykle nepokryjí ani základní potřeby dětí.
    Veronika Nováková (kriminalistika)

    OdpovědětVymazat
  54. Už z názvu tématu, lze vyvodit, že se bue řešit malichernost. Rozhodně mateřská není žádný odpočinek jak u moře, čemuž její název dovolená nekoresponduje. Nicméně to není důležité téma, které by měla vláda řešit. Existuje spousta věcí, které je potřeba v české zemi vyřešit. Rozhodně se tím nedocílí, pokud někdo bude spekulovat o mateřské dovolené nebo o mateřské péči. Zde je poukázáno za co politici berou peníze. Řeší akorát nepodstatné věci a když už se dostanou k něčemu smysluplnému, tak schválení nového předpisu trvá několik let.

    OdpovědětVymazat
  55. Už z názvu tématu, lze vyvodit, že se bue řešit malichernost. Rozhodně mateřská není žádný odpočinek jak u moře, čemuž její název dovolená nekoresponduje. Nicméně to není důležité téma, které by měla vláda řešit. Existuje spousta věcí, které je potřeba v české zemi vyřešit. Rozhodně se tím nedocílí, pokud někdo bude spekulovat o mateřské dovolené nebo o mateřské péči. Zde je poukázáno za co politici berou peníze. Řeší akorát nepodstatné věci a když už se dostanou k něčemu smysluplnému, tak schválení nového předpisu trvá několik let.
    Eva Řádková

    OdpovědětVymazat
  56. Po přečtení příspěvku si myslím, že je to zbytečné, jedná se pouze o slovíčkaření. Termín mateřská dovolená je zde spoustu let. Mateřská dovolená samozřejmě není žádný odpočinek, což může být matoucí.

    Přesto jsem toho názoru, že existují daleko důležitější věci k projednávání v dnešní době. Změna termínu ve všech zákonech, by byl velmi nákladný a zdlouhavý proces. Tyto peníze by se daly určitě investovat lépe. Kdyby se politici, spíše zabývali výší dávek.
    Havlíčková Nikola

    OdpovědětVymazat
  57. Dle mého názoru patří toto k nepodstatnějším věcem a páni poslanci by se měli soustředit na řešení o dost důležitějších věcí. Podle mě je to zbytečné slovíčkaření či se bude jmenovat mateřská a rodičovská dovolená či mateřská a rodičovská péče.
    každý to určitě chápeme stejně a žádný problém v názvu nevidím. Změna názvu nic nezmění.
    Denisa Pilařová

    OdpovědětVymazat
  58. Souhlasím s argumenty, které padly proti přejmenování, a to ze 3 hl. důvodů.
    První důvod, který byl v komentářích na toto téma několikrát zmíněn, je nepotřebná změna samotného názvů. Pod pojmem mateřská dovolená si opravdu nikdo nepředstaví odpočinek, ba právě naopak, je to převzetí mnohem větší zodpovědnosti. Dále kdybychom se měli držet samotného významu názvu tak, jak je v článku zmíněno, výraz dovolená nesouvisí s volným časem, ale vychází ze slova dovolit se.
    Druhý důvod je samotný deklarovaný cíl (tzn. vyšší společenské uznání pro péči a výchovu dětí), jelikož jsem ještě nikdy nepotkala rodičku, která se rozhodla mít dítě z důvodu vyššího společenského uznání. Většina z nás toto bere jako součást života, která je absolutně přirozená.
    Třetím důvodem je, že pokud by poslanci této skupině chtěli nějakým způsobem opravdu pomoci, mohli by navýšit finanční podporu ve formě mateřské/rodičovské dovolené či jiným způsobem, jelikož ceny potřeb pro péči a výchovu dítěte se rok od roku zvyšují.

    Nikola Višňovská

    OdpovědětVymazat
  59. Dle mého názoru pouze změna názvu není nějak důležitá. Pokud má matka jít na mateřskou dovolenou, tak ví, co si pod tím má představit a co jí čeká a že se bude starat o dítě je jasné, že to nebude žádná pohádky, ne vždycky.
    Samozřejmě mít dítě je krásné, ale je náročné se o něj starat a vychovávat ho a možná důležitější je spíše řešit, kolik peněz bude matka dostávat, protože v dnešní době jsou plenky, oblečení a další věci pro dítě čím dál dražší.

    Veronika Janusová

    OdpovědětVymazat
  60. Řešit změnu názvu je dle mého názoru naproto zbytečná věc. Nerozumím tomu, proč by se to mělo změnit. Každý ví, co mateřská dovolená je. Změna názvu by nic nového nepřinesla a jen by to zatížilo administrativu. Myslím si, že k tomu netřeba dalšího komentáře.

    Bernard Vaníček

    OdpovědětVymazat
  61. Poměrně často sleduji matky na sociálních sítích, které si z pojmu mateřská dovolená utahují, např. ve smyslu, že jet s dětmi na dovolenou - je přesunutí utrpení na pláž. V tomto případě nevidím jediný důvod tento název měnit, myslím, že kromě těchto vtipných narážek se nad tím nikdo ani nepozastaví, naopak co se nejčastěji řeší je právě finanční situace v tomto životním období. Spousta mladých rodin si ani nechce brát úvěr na bydlení s pomyšlením, že jednou budou právě na mateřské a nebudou schopni splácet. Proto jak už bylo výše zmíněno - více by měli podrovat matky na mateřské finančně. A ty, které mají např. dvojčata / trojčata obvzlášť, neboť matky které mají např. jen jedno dítě, jsou právě kvůli finanční situaci schopny nebo dokonce nuceny docházet alespoň 2x týdně na brigádu, kdežto u matek s vícečetnou rodinou to už tak možné není.

    OdpovědětVymazat
  62. Podle mého názoru by se poslanci měli zaměřit ohledně mateřské dovolené na důležitější věci, než je jen její název, na který je celý náš národ, a jak bylo zmíněno v článku, i ostatní národy zvyklí. Určitě všichni vědí co taková mateřská "dovolená" obnáší a jaké jsou s ní starosti, souhlasím s názorem, že jde o dovolení nebýt v práci a ne, že bude někdo vystupovat s názorem, že by se mohlo jednat o relaxační dovolenou. Poslanci by se měli zaměřit spíše, jak pomoci finančně maminkám či tatínkům na mateřské dovolené pomocí vyššího rodičovského příspěvku a ostatní práci nechat na nich. Navíc jak se píše výše by na sebe komplikace nenechaly dlouho čekat i z úředního pohledu, kde by se název musel měnit také.

    OdpovědětVymazat
  63. Naprosto souhlasím se všemi výše uvedenými komentáři. Myslím si, že změna názvosloví není vůbec podstatná, jestli se to bude jmenovat tak nebo tak, nic se nezmění. Akorát tak následnou úpravu ve všech zákonech a administrativních věcech s čímž jsou spojeny další zbytečné náklady, a mnoho času stráveného s prosazováním a předkládáním návrhů. Podle mě by se poslanci měli zabývat podstatnější částí této problematiky a tím je zvýšení mateřské dovolené, neboť ceny potřeb pro výchovu a následnou péči o dítě se zvyšují každým rokem.

    Pelinková Veronika

    OdpovědětVymazat
  64. Myslím si, že by se měly projednávat daleko podstatnější věci, než je mateřská dovolená. Tento termín už se používá dlouho a ještě jsem od nikoho neslyšela, že by si stěžoval na název.
    Pokud se toto prosadí, tak je potřeba si uvědomit, že se to bude muset všude přepsat a stejně lidé budou stále používat termín "mateřská dovolená" namísto "mateřská péče". Opravdu mi spíše přijde, jakoby poslanci neměli co dělat, že vymýšlí takové nesmysly.
    Když už teda uznali, že to není dovolená, ale "dřina", tak by se spíš měli zamyslet nad tím, kolik dostává matka na mateřské dovolené peněz. To je totiž docela smutné. Náklady spojené s péčí o dítě jsou mnohonásobně větší než ta směšná částka, která se vyplácí.
    Bohužel to nikdo z nich řešit nebude, radši si zvýší svoje platy a sniží si ceny obědů...přijde mi to ubohé.

    Nikola Krausová

    OdpovědětVymazat
  65. Podle mého názoru je tato případná změna úplně zbytečná. Mezi všeobecnou veřejností je prostě zakotveno slovní spojení "mateřská dovolená" a myslím si, že v běžné mluvě by se změna stejně neprojevila, protože každý ví co obnáší pojem "mateřská dovolená". Jako další důvod, proč si myslím, že je to nesmysl, jsou náklady na změnu tohoto zákona, všech ostatních zákonů, které by se musely změnit a dalších administrativních výdajů. Tohle všechno by se samozřejmě hradilo z peněz daňových poplatníků.

    Filip Říha

    OdpovědětVymazat
  66. V tomto případě opravdu není nutnost měnit název. Všichni vědí co "mateřská dovolená" obnáší, či by měla obnášet a že to není jako dovolená, kterou si vezmou například v létě. Změna názvu by například mně, v roli rodiče, nepřišla jako "symbolické uznání náročnosti péče". Navíc pojem "dovolená" neznamená nějaké "nicnedělání", původ slova je uveden a ten rozhodně nevyvrací spojení "mateřská/rodičovská dovolená".
    Spíš by mě jako rodiče naštvalo, že poslanci se svým platem řeší takové zbytečné věci a neřeší raději výši dávek na mateřské dovolené.

    Helena Teplá

    OdpovědětVymazat
  67. Myslím si, že tento návrh v takomto podaní nemohol priniesť nič iné ako zamietnutie. Meniť terminológiu na základe uvedených argumentov je naozaj nezmyslel. Táto zmena by priniesla zbytočné náklady, či už na zmenenie obsahovo-textových dokumentov, tak by to mohlo aj v budúcnosti priniesť rôzne nerozvnalosti pri používaní názvov. Zjavne išlo o populisticko-politický trik, ktorý vôbec nevyšiel.
    Namiesto toho, aby sa menil názov, radšej mohla prísť politická strana s inými možnosťami ako prepracovať túto skutočnosť, a aj v prípade, že by to vo vláde neprešlo, tak by si aspoň mohli získať fanúiškov a zástancov, čo takýmto konaním získať nemohli.

    Rastislav Gablovič

    OdpovědětVymazat
  68. Nemyslím, že změna terminologie má nějaký význam. Podstata se nemění tak proč měnit název? Odůvodnění pro změnu kvůli plánované "poporodní otcovské péči" je nesmyslná byrokracie.

    OdpovědětVymazat
  69. Ačkoli je mateřská, poté rodičovská dovolená brána v České republice jako překážka v zaměstnání, jak bylo zmíněno v článku, mateřská dovolená, jistě nemá nic společného s odpočinkem, s tím naprosto souhlasím. Jen se ptám, proč se naši politici zaobírají jen změnou názvu, vždyť význam pro zaměstnance a zaměstnavatele je stále stejný, a změní se jen jedno slovo. Proč například nediskutují na tím, jak vysoký by měl být rodičovský příspěvek, na kolik dětí by ho měli pracující rodiče pobírat, a zda by ho měli pobírat ti, co nepracují a v jaké částce.
    Barbora Manáková

    OdpovědětVymazat
  70. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  71. Podle mého názoru je změna termínu ,,mateřská dovolená" na ,,mateřskou péči" zcela zbytečná a bezpředmětná. Myslím, že by to bylo spíše na škodu z důvodu přepsání veškerých dokumentů, formulářů a nákladů s tím spojených.
    Každý si dokáže představit, co obnáší starání se o malé dítě, a že to není žádná odpočinková dovolená. Nemyslím si, že by se ženy cítily nedoceněny a že by jim tento termín vadil, naopak by podle mého názoru nadále používaly spojení ,,mateřská dovolená", i kdyby zmíněná změna proběhla.
    Stát by se měl spíše zaměřit na podporu rodin, zejména na mladé lidi, kteří plánují založit rodinu, protože děti jsou budoucnost státu. Nedávno jsem narazila na článek kde se psalo, že by se od ledna roku 2020 měl navýšit rodičovský příspěvek o 80 tis. Kč, vzroste tedy z 220 tis. na 300 tis. Kč (zdroj: novinky.cz). Politici by se měli právě na tyto témata zaměřit, narozdíl od pouhého ,,slovíčkaření".

    OdpovědětVymazat
  72. Myslím si, že Aleš Juchelka to opravdu nemyslel zle s podáním tohoto návrhu. Ale jak je tu hodně už zmiňováno, přijde mi to naprosto zbytečné. Neznám nikoho, kdo by tento pojem "mateřská a rodičovská dovolená" zesměšňoval či sem na tím nějak pozastavoval.
    Je to zažitý termín a je zbytečné to měnit.
    Opravdu si také myslím, že by se měla vláda pozastavovat nad jinými tématy, než je změna pojmu mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči.

    Hrdinová Adéla

    OdpovědětVymazat
  73. Podle mého by měli poslanci řešit daleko důležitější věci než pouhou změnu názvu z mateřské dovolené na mateřskou péči. Jak již zde bylo několikrát zmíněno, je to jen slovíčkaření a v podstatě to nic neřeší. Akorát to přidá práci úředníkům, kteří budou muset přepisovat dokumenty, které obsahují název mateřská dovolená. V tomto článku je krásně vidět, jaké banality jsou schopni politici řešit, aby to na "oko" vypadalo, že něco dělají. Až je to úsměvné :)

    David Jung

    OdpovědětVymazat
  74. Souhlasím s oponenty a taky se přikláním na stranu PROTI. Nápad je to zajímavý, ale nedopracovaný. Pokud bychom transformovali spojení "mateřská dovolená" a "rodičovská dovolená" na spojení "mateřská péče" a "rodičovská péče", vzniká otázka. Neměli bychom spíše řešit samostatné slovo "dovolená"? Nebo proč to nezměníme na "mateřskou a rodičovskou neschopnost" nebo třeba "mateřská a rodičovská práci"?
    Vzhledem k tomu, že právo vychází z nějakých tradic a historie (a tyto pojmy máme v zákonech zakotveny již dlouho), myslím si, že je zbytečné se tímto vůbec zabývat i vzhledem k souvisejícím nákladům a matením obyvatelstva.
    Zabývání se takovou otázkou by bylo na místě, pokud by se vyskytovaly situace, kdy by to opravdu vedlo k nejasnostem ve výkladu.
    V neposlední řadě by taková změna byla spíše úsměvnou a určitě by nevedla ke změně názoru na tuto důležitou péči o dítě. Spíše by se další návrhy k tomuto tématu měli zaměřit na to, jak rodiny nejlépe zabezpečit a jak pomoci k začleňování matek zpět do práce bez diskriminace za budoucí možnost, že děti onemocní.

    Karolína Gadlenová

    OdpovědětVymazat
  75. Myslím si, že tohle je právě ten důvod, proč v našem státě je tolik problémů.
    V poslední době se zveřejňují nejrůznější články a fotografie, které ukazují kolik málo poslanců chodí na různá zasedání, jednání a hlasování, a tento článek ukazuje, že když už se sejdou, tak nejsou schopni řešit nic podstatného (jako třeba dlouhodobé problémy v naší zemi kolem důchodů, rozdělování financí,...), pouze slovíčkaření.
    Myslím, že změna názvu, by stejně nezměnila názor lidí na mateřskou/rodičovskou dovolenou, takže ve finále by se jednalo o ztrátu času, kdy by se mohlo řešit něco podstatnějšího...

    OdpovědětVymazat
  76. Toto téma má z mého pohledu stejnou hodnotu jako řešení věcí jako je třeba změna času na letní a zimní. Vážně máme v zemi tak málo problémů a tak hodně času, abychom řešili takto nepodstatné a pro život nedůležité věci?
    Toto pojmenování je pro nás zažitá záležitost a nikoho neomezuje. Nemyslím si, že by mezi námi byl někdo, kdo by byl celou mateřskou naštvaný, že to někdo nazývá "mateřská dovolená", každý ví, že starat se o dítě rozhodně žádná dovolená není. Stejně by se mohlo pohlížet na to, že letní dovolené u moře už nebudeme říkat dovolená, jelikož tento termín v minulosti znamenal trošku něco jiného.
    Jako větší důkaz, že vnímáme, že to není jdnoduché beru zvýšení rodičovského příspěvku, ale ne změnu názvu. Když většina tento termín ani nepoužívá a používá se například jen termín "mateřská" apod. V dnešní době nezná téměř nidko právní termonologii ( viz další téma) a vláda by chtěla řešit takovéhle slovíčkaření.

    OdpovědětVymazat
  77. Tento návrh politické strany ANO se mi zdá jako zcela zbytečný a naprosto souhlasím se zamítnutím ze strany vlády. Myslím si, že politici by své síly a čas měli soustředit na jiná témata, která jsou pro společnost důležitá. Změna terminologie je zbytečná. Jedná se o zavedený termín, lidé jej používají automaticky, a tak změna pojmu je jen komplikací. Určitě není dobrým argumentem zmíněné "uznání náročnosti starání se o dítě". Pochybuji, že po tom rodiče tak moc touží.
    V této oblasti by bylo možná vhodnější vymyslet, jak podpořit mladé lidi s dětmi, aby se navýšila porodnost a mladí lidé se nemuseli bát, že dítě ve svém věku nejen finančně nezvládnou.

    Lukáš Markovský

    OdpovědětVymazat
  78. Jak už zde bylo mnohokrát zmíněno, tato změna mi přijde zbytečná. Šlo by jen o změnu termínu a to podle mého názoru není problém. Je to čas určený k tomu, aby se matka mohla starat o své dítě a rozhodně to nikdo nepovažuje za dovolenou nebo nějaké úlevy. Všichni přece víme o co jde.

    Peníze, které by se vyčerpaly na změnu tohoto termínu bych raději věnovala matkám na mateřské dovolené a nebo pro zvýšení kapacity mateřských školek pro větší počet dětí.

    Souhlasím se zmiňovaným názorem, že naši politici by se měli zabývat důležitějšími věcmi. Například ekonomikou, zdravotní péčí, úrovní školství nebo bezpečností obyvatelstva.

    Adéla Pekárková

    OdpovědětVymazat
  79. Myslím si, že matkám a rodičům, kteří čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, je úplně jedno jak se doba, po kterou se starají a pečují o své děti jmenuje. Proto by pro ně změna názvu této doby, nebyla nijak důležitá a podstatná. Kdyby však změna názvu proběhla, způsobilo by to spoustu zbytečné úřední práce při změnách všech dokumentů, kde se mateřská nebo rodičovská dovolená vyskytuje.

    Myslím si, že by raději matky a rodiče na mateřské či rodičovské dovolené ocenili, kdyby se politici zabývali jinými a důležitějšími věcmi (jako například jak co nejvíce pomoci rodičům na rodičovské dovolené třeba formou větších příspěvků).

    Hana Pospíšilová

    OdpovědětVymazat
  80. Podle mě není vůbec důležitá změna názvosloví, když podstata zůstane stejná. Jak je v článku zmíněno, jednalo by se také o zbytečnou úřední práci a náklady, přitom by se dal tento čas využít efektivněji. Taky jde o již zažité pojmy, na které je každý zvyklý.

    OdpovědětVymazat
  81. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  82. V této věci mám jasný a jednoznačný názor nic neměnit. Vymlouvat se na to, že je rodičovství dřina mi přijde pod úrovní. Dřive bylo vše mnohem těžší a časově náročnější a lidé neměli čas řašit pojem (dovolené - péče).
    Měla by se zde řešit jiná otázka a to je pozdní odchod do důchodu a s tím související hlídání například prarodiči.
    Určitě se v této zami nechází více důležitějších problémů, které nastávají. Bohužel se spíše jedná spíše o jméno politické strany.
    Změna pojmu určitě přinese jen změnu zákoníku práce a náklady na jeho tisk.
    Je-li zde historický význam slova určitě bych tento význam doržoval i nadále.

    Křivohlávek Michal.

    OdpovědětVymazat
  83. Domnívám se, že změna této terminologie je naprosto zbytečná. Podstata se nemění. Vláda by se měla starat o jiné věci, které jsou vhodné ke změně. Čas, který věnují tématu změně termínu, se dá určitě jinak smysluplněji využít.
    Medunová Eliška

    OdpovědětVymazat
  84. Dle mého názoru je změna terminologie zbytečná. Rodičovská dovolená je zaběhlý termín a osobně si myslím, že kdyby došlo ke změně terminologie většina z nás by stejně používala termín "rodičovská dovolená". Jedná se pouze o slovíčkaření, kde je na jedné straně fakt, že se jedná o péči a ne dovolenou a na druhé straně je slovo dovolená, které historicky nesouvisí s volným časem, ale ze slov dovolit si (nebýt v zaměstnání). Tudíž by se z historického významu terminologie neměla měnit.

    Nehledě na spoustu zbytečných úředních prací a úprav dokumentů.

    OdpovědětVymazat