středa 26. října 2016

Minimální mzda 2017

Vláda schválila zvýšení minimální mzdy na od 1. ledna 2017 na 11 000 Kč měsíčně. Zatímco po dlouhou dobu byla společnost zvyklá na stagnující výši minimální mzdy, která činila od začátku roku 2007 (tedy od počátku účinnosti současného zákoníku práce) až do poloviny roku 2013 celou dobu 8 000 Kč, od té doby se minimální mzda začala pravidelně zvyšovat. Nyní stoupne po roce o celých 1 200 Kč (z 9 900 Kč). Odborové organizace přitom požadovaly její zvýšení dokonce na 12 000 Kč.




Z hlediska zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace může být na poslední úpravě pozitivně vnímáno to, že se ruší odlišné (nižší) sazby minimální mzdy pro zaměstnance, kteří jsou poživateli invalidního důchodu (doposud byla jejich základní sazba minimální mzdy nižší).

Co je důležité si dále uvědomit je skutečnost, že výše minimální mzdy má přímý vliv také na sazby tzv. zaručené mzdy. Zaručená mzda je minimální odměna za vykonanou práci, která příšluší zaměstnanci v závislosti na vykonané práci. Z hlediska náročnosti jsou práce odstupňovány do osmi skupin, přičemž v první skupině je zaručená mzda totožná s minimální mzdou, v poslední skupině potom činí její dvounásobek. Zvýšení minimální mzdy se tedy nemusí dotknout pouze zaměstnanců s minimální mzdou, ale i řady dalších (v závislosti na zvýšení zaručené mzdy).

Přestože růst minimální mzdy se za poslední roky jeví jako značný, stále v tomto ohledu Česká republika zaostává za okolními zeměmi (Polskem, Slovenskem), byť ekonomická úroveň České republiky je vyšší.



Aktuálním zvýšením se tedy výše minimální mzdy v České republice teprve přiblíží (nebo téměř srovná) s úrovní v Polsku a na Slovensku.


Zdroje:
[1] Vláda schválila zvýšení minimální mzdy i lepší platové podmínky řidičů autobusů veřejné dopravy (Úřad Vlády ČR)

[2] Přehled o vývoji částek minimální mzdy (MPSV); obrázek: Wikipedia
[3] Eurostat

28 komentářů:

  1. Nemohu s tímto zvýšením minimální mzdy jinak než souhlasit. V dnešní době se zvyšují ceny nejen potravin, ale i bytů, elektřiny, benzinu a veškerých věcí, bez kterých se už teď většina lidí v Česku neobejde. A myslím si, že je dobře, že zůstává ocenění minimální mzdy za vykonanou práci, aby i přesto bylo oceněna snaha a pracovitost, některých lidí.
    Pokud by minimální mzda zůstala na úrovni, jaké byla, myslím si, že by mělo spousta lidí v dnešní době problém vyjít s platem.
    Podle mého názoru minimální mzda v budoucnu stále poroste. Jak je již v článku zmíněno, Česká Republika i přes zvýšení minimální mzdy zaostává za ostatními zeměmi.

    OdpovědětVymazat
  2. I já chápu zvýšení mzdy jako krok vpřed. Vidím to podobně jako kolegyně i v důsledku zvyšování cen, ale hlavně i z toho důvodu, že často bývala minimální mzda nižší, než to, co dostali lidi na pracáku (všechny dávky). Pak se dá z jistého úhlu pochopit, proč by ten člověk měl vlastně do té práce jít a něco tam dělat, když v situaci, že zůstane na pracáku, mu bude vyplaceno stejně nebo dokonce více.
    Souhlasím i s podivem autora článku, který se pozastavuje nad tím, že ačkoli je na tom Česko ekonomicky lépe, platy jsou horší, než u našich sousedů. Opět se dostáváme k tomu, proč lidé v Česku chodí do práce za ty peníze, za které by Slovák, Polák nebo dokonce Němec, ani nevstal z postele. Možná jsme tak naučení, možná jsme jen ovce, ale možná taky pomalu nastává čas začít s tím něco dělat a nenechat si poroučet od těch, kteří nám vládnou dnes a až se budeme rozhodovat o tom, koho tam pošleme příště, lépe si vše rozmyslet a vidět i dál, než na první krok před sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Česká minimální mzda patří k nejnižším v Evropské unii, a proto její zvýšení je velice důležitou a pozitivní změnou. Potřebujeme mít takové podmínky, aby se lidem z nízkopříjmových profesí opravdu vyplatilo pracovat. Čím vyšší bude minimální mzda, tím spíše se jim vyplatí pracovat. Ministryně práce Michaela Marksová věří, že růst minimální mzdy bude lidi více motivovat k práci. Zvětší se totiž rozdíl mezi pracujícími a lidmi, kteří zůstávají jen na sociálních dávkách. V této snaze ji podporuje i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
    Ale firmy i někteří ekonomové dlouhodobě volají po tom, aby o růstu minimální mzdy nerozhodovala vláda, ale aby k navyšování docházelo automaticky podle stavu ekonomiky. Souhlasím s tímto názorem , protože zvyšování mezd mělo by pokrývat všechny náklady domácností a cenová hladina neměla by růst rychleji než mzdy pracovníků.


    OdpovědětVymazat
  4. Myslím si, že zvýšení minimální mzdy je správný krok, už jenom z důvodu zdražování potravin, pohonných hmot apod. Jak bylo již řečeno v diskuzi. Jen bych asi doplnil, že zvyšování minimální mzdy je dvousečná zbraň, na jednu stranu dostane zaměstnanec víc peněz, na druhou stranu to zvýší náklady zaměstnavateli a ten se může rozhodnout, že se mu nevyplatí zaměstnávat lidi a rozhodne se věc řešit jinak, třeba nákupem stroje, který by zaměstnance nahradil, krásným příkladem jsou třeba samoobslužné pokladny v obchodech. Zaměstnanci s minimální mzdou obvykle nebývají nijak líp kvalifikovaní, takže jsou snadno nahraditelní, kvůli tomu jsou právě nejohroženější

    OdpovědětVymazat
  5. Samozřejmě vnímám zvýšení minimální mzdy jako správný postup. Vzhledem k ekonomické vyspělosti našeho státu je to logický krok. Česká republika by se měla snažit přiblížit státům na odpovídající ekonomické úrovni, hlavně při srovnání uvnitř EU. Další faktor, který je dobré zohlednit je neustálé navyšování nákladů na bydlení, šatstvo či potraviny, tedy základní lidské potřeby. Dále pak podle analytika Komerční banky Viktora Zeisla, by toto zvýšení nemělo mít přímý dopad na zvýšení nezaměstnanosti.

    Pavlína Krafferová (E15154)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že když již zmiňované země jako je Polsko a Slovensko mají ekonomickou úroveň nižší a minimální mzda je u nich vyšší, tak s nárůstem minimální mzdy souhlasím a přikláním se ke straně odborů, které požadovaly nárůst až na 12 000 Kč. Zdražení některého zboží nebo nárůst cen benzínu by se mělo brát v úvahu při stanovení částky minimální mzdy, aby občan neměl sice více peněžních prostředků, ale mohu je využít na méně statků, služeb. Dále si myslím, že je důležité aby lidé co pracují za minimální mzdu měli větší příjem a byli oceněni než lidé co nepracují vůbec. Když v dnešní době aktuálně přibývají pracovní pozice, které nejsou dlouhodobě obsazeny a je problém najít potřebného zaměstnance.

    OdpovědětVymazat
  7. Také se přidávám k názorům, že je dobré zvýšení minimální mzdy. Minimální mzda by měla být vyšší něž všechny dávky. Protože lidé by alespoň měli nějakou motivaci pracovat. 11000 sice není moc, ale už se s tím dá nějak vyžít, ale když bylo v roce 20014 nějakých 8500 tak si nedokážu představit, jak z toho může člověk dlouhodobě žít- nájem, pohonné hmoty, potraviny, hygienické potřeby, oblečení atd. všechno se stále zdražuje a levných a kvalitních výrobků nebo tak člověk moc nenajde. Znám hodně lidí, kteří šli raději pracovat do zahraničí, jelikož jejich plat je o dost výš, než kdyby tu samou práci dělali tady v Česku. Takže jsem pro zvyšování, ať to lidi namotivuje alespoň k nějaké práci. Ti, kteří pracují a snaží se, by měli být za svou práci, pokud ji dělají dobře, spravedlivě odměněni.

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím se zvýšením minimální mzdy, vzhledem k tomu, že ceny rostou, tak je toto navýšení velmi dobrý krok. Vzhledem k tomu, že mzda se od roku 2007 pohybovala okolo 8 000 Kč (což je velmi málo a v dnešní době by bylo velmi obtížné s touto částkou vystačit na celý měsíc), takže si myslím, že hodnota navýšení na 11 000 Kč je přijatelná.

    Jak již bylo v článku zmíněno bohužel i přes zvýšení min. mzdy stále ČR zaostává za ostatními zeměmi a to i přes vyšší úroveň ekonomiky. Do budoucna si myslím, že bude min. mzda stoupat, ale na druhou stranu se zaměstnavatelé budou muset potýkat s finančními dopady tohoto navýšení.

    Kristýna Zubová (E14430)

    OdpovědětVymazat
  9. I já musím souhlasit se zvyšováním minimální mzdy. Do dnešní doby minimální mzda nepřevyšovala minimální náklady na živobytí, a proto je tento krok správný. Ceny rostou a v tom případě by měla růst i mzda. 11 000 je uspokojující částka, vzhledem k předchozím zhruba 9000, se kterými bylo velmi obtížné vyjít na celý měsíc, ale myslím si, že by mohla ještě stoupnout vzhledem k ekonomické vyspělosti ČR. Minimálně na úroveň našich sousedů (Polsko, Slovensko). Lidé budou více nakupovat a pracovní morálka se také zvýší. Tímto krokem by mohl vzrůst i zájem o práci a tím pádem vzroste i spokojenost zaměstnanců a sníží se nezaměstnanost. Kdo ovšem nebude spokojený, jsou zaměstnavatelé, kteří to jistě pocítí na nákladech.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevidím jediný důvod, proč by se minimální mzda neměla zvyšovat. Jelikož pocházím z vesnice a až na VŠ jsem poznala život ve městě (z pohledu cen nájmů, elektřiny, vody,..), můžu z tohoto hlediska porovnávat, jak lze za stejnou mzdu vyžít v tomto rozdílném prostředí. Je sice pravda, že ve městě se i mzdy zvyšují, není to ale pravidlem. Člověk s minimální mzdou může na vesnici vyžít ještě na určité úrovni, ve městě se to ale značně komplikuje. Pokud budeme brát v úvahu i to, že daný člověk má zabezpečit své děti (často se nejedná jen o jedno dítě) a zajistit jim studium, to v případě vysoké i střední školy většinou znamená placení dalšího nájemného a energií, je vyjití s penězi téměř nemožné.

    Davídková Magdaléna E14329

    OdpovědětVymazat
  11. Zvýšení minimální mzdy je dobrá věc, ale pořád na tom nevidím nic převratného. Vyžít i s 11tis. bude velice obtížné vzhledem k tomu, jaké má člověk výdaje každý měsíc. Pokud bude žít sám, platit si nájem, jídlo a další věci okolo tak pochybuji, že z toho dokáže vyžít natož něco našetřit, když si bude chtít užít nějakou zábavu. Podle mě by se měla určitě dále zvyšovat a rozhodně o větší částku než je zmíněných 1200kč.

    OdpovědětVymazat
  12. Účelem min. mzdy není ani tak motivace k práce jako omezení alespoň části peněz, které jsou vypláceny bez zdanění a na černo. Viz zejména zemědělský sektor a sektor pohostinství, třeba min. rok rostla mzda v pohostinství po zvýšení min. mzdy přes 10%. Jinak tvrzení, že minimální mzda a její zvýšení přivede lidi k práci, je komické. Problémem není nízká výše mzdy, ale vysoké dávky. Navíc zvyšování minimální mzdy vždy nejvíce ublíží těm, kteří ji berou. Zvýší tlak na rušení jejich pracovních míst, nahrazení stroji a importem.

    OdpovědětVymazat
  13. Podle mého názoru je to jedna z nejlepších změn, kterou mohla naše vláda schválit. I přesto, že naše úroveň je oproti výše zmiňovaným zemím velmi nízká, zdražování u nás probíhá bleskovou rychlostí, proto by i výše minimální mzdy měla stoupat úměrně danému zdražování. V dnešní hypoték, nájmů, aut a podobně, nejsou lidé schopni našetřit téměř žádné peníze. Pokud bude dále pokračovat zvyšování, zlepší se rozhodně i nezaměstnanost, jelikož vyšší mzda je samozřejmě nejlepší motivací.

    OdpovědětVymazat
  14. Z mého pohledu je více než dobře, že se výše minimální mzdy zvýší. Neustále se mluvilo o stagnaci naší ekonomiky, jak máme vysokou nezaměstnanost a mnohé další. Myslím si, že je to také dobré namotivování pro mladé lidi k práci, i přesto že si myslím, že v dnešní době není nouze o práci jak tvrdí většina. Určitě to beru jako pozitivní příliv do ekonomiky, nejen že se ceny za statky navyšují, ale pokud budou mít lidé více peněz na utrácení, tak to znamená jen příliv do státní poklady a přiblížení se ke stabilitě ekonomiky a k vyrovnání se dalším evropským státům.

    OdpovědětVymazat
  15. Zvýšení minimální mzdy vnímám jako správný krok, jak zmenšit procentuální hodnotu nezaměstnanosti a tím dosáhnout i případného růstu ekonomiky našeho státu. Poměrně mě zarazila doba stagnace minimální mzdy, která byla opravdu dlouhodobá. Co mě již zarazilo méně, jak zmínil autor, je porovnání výše minimální mzdy v zemích s nižší ekonomickou úrovní. Tento fakt se projevuje i v jiných oblastech, než pouze v úrovni minimální mzdy vzhledem k úrovni ekonomické. Nicméně abych se vrátil k tématu, tak jak jsem již zmínil, tento krok beru velmi pozitivně a doufám, že další podobné kroky budou následovat, abychom se jako stát přiblížili k ostatním "vyspělejším" státům Evropy a tím zvýšit i komfort života.

    OdpovědětVymazat
  16. Zvýšení minimální mzdy je dle mého názoru ten správný krok. Jak je psáno v článku, do poloviny roku 2013 byla minimální mzda 8 000 Kč, což mě přijde strašné. Tak málo peněz, za které máme zaplatit nájem, jídlo, elektřinu atd. Tudíž naprosto souhlasím se zvýšením minimální mzdy na 11 000 Kč, jelikož ceny potravin, energie atd. stále vzrůstají. Být na mě, tak se přikloním k odborové organizaci, která chtěla zvýšit minimální mzdu na 12 000 Kč, i když ani to rozhodně není nijak závratná částka. Myslím si, že růst minimální mzdy může vést i ke snížení nezaměstnanosti u nás. Naopak musím souhlasit i se slečnou Kučerovou, která uvedla, že zvyšování mzdy má i negativní vlivy, a to, že např. může dojít k rušení pracovních míst.

    OdpovědětVymazat
  17. Zvýšení minimální mzdy? Dle mého názoru už bylo načase. Dnešní minimální mzda mi příjde až směšná. když se podíváme na to co vše musí člověk platit a za jaké sumy. Ikdyž se mzda nenavýši ve výsledku o nějak závratnou sumu, tak je to pořád krok kupředu. Přikláním se také k odborové organizaci, snad se do budoucna minimální mzda opět navýší.
    Pokud například rodiče od více dětí musí platit bydlení, stravu, studium dětem, nebo třeba ubytování dětem při studiu a oba by pobírali jen minimální mzdu. Tak nemají šanci rodinu uživit.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Podle mého názoru je výše minimální mzdy rozhodně přínosem pro nízkopříjmové domácnosti. Jistě musí býz těžké vyjít například s dvěma dětmi z jednoho příjmu, který činí 9.900,-. Další výhodou je dle mého názoru co největší rozdíl mezi minimální mzdou a životním minimem. Lidem bez vzdělání se nevyplatí pracovat pokud za odvedenou práci dostanou např. o 1000,- více než když budou sedět doma a chodit na Úřad práce že nemohou sehnat zaměstnání.

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím si, že výše minimální mzdy je jakousi vizitkou ekonomické úrovně daného státu. Dáváme tím světu najevo jaké ekonomické a pracovní podmínky u nás panují.
    Minimální mzda by podle mého názoru měla stoupat stejně rychle jako stoupá míra inflace. Protože jestliže se za stejnou sumu peněz dá v příštím roce koupit méně, měla by se minimální mzda navýšit stejně, jako se snížila kupní síla peněz.

    OdpovědětVymazat
  21. První věc je jasná, minimální mzda v České republice je jedna z nejnižších v Evropské unii. Problém minimální mzdy se zde dlouho, díky předchozím vládám, vůbec neřešil. Můžeme pozorovat dlouhé rozhovory o tom, co vlastně přivede ono zvýšení minimální mzdy pro zaměstnance a co to přinese pro zaměstnavatele. Scénář je většinou stejný. Víte, dle čeho se určí, zda minimální mzda poroste ? Dle mého názoru jen dle toho, jestli je před volbami či nikoli. Myslím si, že by bylo vhodné vymyslet jistý výpočet růstu minimální mzdy, dle jasně daného vzorce, který by zahrnoval ekonomickou aktivitu, inflaci a jiné ekonomické ukazatele a o tuto částku by se mohla minimální mzda zvedat. A ne jen, když se chystají vedle silnic obličeje našich milovaných politiků.

    OdpovědětVymazat
  22. Myslím si, že zvýšení minimální mzdy je určitě na místě. Stačí se podívat po okolních státech, jaké mzdy tam berou za úplně stejnou práci a za úplně stejných podmínek. Ale člověk nemusí jít ani tak daleko. Stačí se zeptat v jednotlivých továrnách případně ve velkoobchodech za kolik tam ti lidé každý den vstávají do práce. Promiňte mi, ale jakým způsobem se má za takové peníze uživit rodina ? Minimální mzda by měla být pouze určitý pojem a nemělo by za ni pracovat většina lidí.

    OdpovědětVymazat
  23. Myslím si, že zvyšování minimální mzdy má své výhody, ale i nevýhody, tak jako vše. Výhodné to je jistě pro zaměstnance, protože dosavadní minimální mzda jen těžko pokryla nutné životní náklady. Domnívám se, že zde se jakékoliv zvýšení považuje za kladné. Avšak na druhou stranu pro některé menší zaměstnavatele, kteří vlastní malou živnost či společnost, může náhlé zvyšování mezd o vyšší částky znamenat náklady, které podnik již nedokáže pokrýt.

    OdpovědětVymazat
  24. I já souhlasím se zvýšením minimální mzdy. Neustále dochází ke zvyšování cen potravin, dopravy, služeb atd. Například pro čtyřčlennou rodinu s malými dětmi, kdy žena je na mateřské dovolené a vydělává pouze muž se mi zdá tato částka malá. Jen těžko s tímto rozpočtem může rodina za měsíc vyjít.

    OdpovědětVymazat
  25. Se zvýšením minimální mzdy samozřejmě souhlasím, jen si myslím, že tento krok měl přijít již dříve. Stejně si ale myslím, že se stále jedná o nízkou částku, které stěží pokryje životní náklady člověka. Na druhou stranu z pohledu zaměstnavatele by to mohlo být nevýhodné, protože by mohl být nucen propouštět své zaměstnance z vysokých mzdových nákladů.

    OdpovědětVymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  27. Dřívější výše minimálních mezd byly téměř stejné s dávkami, které dostávali lidé v době nezaměstnanosti od Úřadu práce, a proto docházelo k tomu, že pro někoho se „nevyplatilo“ si zaměstnání vůbec hledat. Jinak řečeno, pohodlnější bylo zůstat doma a pobírat dávky, které se lišily o pár korun od minimální mzdy, než si hledat zaměstnání, čímž samozřejmě docházelo k nárůstu míry nezaměstnanosti. Z tohoto důvodu si myslím, že přistoupit k tomuto kroku se mělo již o dost dříve. Nicméně stávajících 11 tis. Kč je stále velice nedostačující, pokud má člověk živit sebe, popř. děti, platit nájem apod. Ještě navíc když stále dochází k růstu cen zboží (potravin, …). Ačkoliv to značně zvýší mzdové náklady zaměstnavatelům, mohlo by to zapůsobit na zaměstnance jak motivace pro zlepšení výkonů, a tím zvýšení tržeb, zisku zaměstnavatele, čímž by se jeho zvýšení nákladů vyrovnalo.

    OdpovědětVymazat