pátek 6. dubna 2018

Pracovní právo a změna času

25. března došlo ke změně času ze standardního středoevropského na letní středoevropský čas. Ke změně času u nás dochází dvakrát ročně (vždy poslední říjnovou a poslední březnovou neděli), a to na základě zákona č. 54/1946 Sb., o letním čase. Konkrétní termíny přechodu na letní čas stanoví na základě zákonného zmocnění svým nařízením vláda, aktuální nařízení vlády č. 363/2016 Sb., o zavedení letního času v letech 2017 až 2021 tak stanoví termíny posunu času pro aktuální "pětiletku".

Historicky se používání letního času objevilo v souvislosti s válečnými obdobími, kdy se v rámci úspor jevilo jako nezbytné také efektivněji využít denní světlo; ostatně úspora energie byla jedním ze základních argumentů pro zavedení letního času i později. Poprvé se tedy letní čas na našem území používal za první světové války v letech 1916-1918, podruhé pak za protektorátu v době druhé světové války, a to od roku 1940 (do roku 1942 dokonce nepřetržitě). Posléze přetrval i v prvních poválečných letech, než byl v roce 1949 zase zrušen. Pravidelně pak začal být letní čas na našem území využíván od roku 1979, od roku 1996 potom funguje v současném rozsahu (březen-říjen), je tedy používán po většinu kalendářního roku.
Středoevropský čas používaný po zbytek roku (říjen-březen) je někdy nesprávně označován jako zimní čas. Zimním časem se však rozumí časový posun opačným směrem, který byl u nás použit jen jednou, a to na přelomu let 1946 a 1947 (od prosince do února), v dalších letech již aplikován nebyl.
Změna času (posun z 2:00 na 3:00 v březnu a z 3:00 na 2:00 v říjnu) má přímé dopady i do oblasti pracovního práva. Zde ovlivňuje zaměstnance, jejichž směna připadne na dobu změny času, což upravuje § 3 výše zmíněného nařízení vlády:

Vliv zavedení letního času na stanovenou týdenní pracovní dobu 

(1) Stanovená týdenní pracovní doba u zaměstnanců, kterým počátek letního času v letech 2017 až 2021 připadne do jejich směny, pokud se tato směna v důsledku zavedení letního času zkrátí, bude v příslušném týdnu o jednu hodinu kratší.

(2) Stanovená týdenní pracovní doba u zaměstnanců, kterým konec letního času v letech 2017 až 2021 připadne do jejich směny, pokud se tato směna v důsledku ukončení letního času prodlouží, bude v příslušném týdnu o jednu hodinu delší.

Z toho vyplývá, že zaměstnanci, kteří pracují v noc, kdy začíná letní čas, jsou "zvýhodněni", že jejich stanovená pracovní doba pro daný týden je o jednu hodinu kratší. Hodinu, o kterou zaměstnanec odpracuje v důsledku posunu času méně, tedy není povinen si nijak napracovávat jindy, jeho směna tak skončí v obvyklý čas podle aktuálně platného času. Zaměstnanec, který má noční směnu od 22:00 do 6:00, tak odpracuje místo obyklých 8 hodin pouze 7 hodin.
Naopak, pokud zaměstnanec pracuje v okamžik počátku standardního času, je "znevýhodněn" tím, že jeho stanovená pracovní doba pro daný týden je o jednu hodinu delší. Tím, že se podle nařízení vlády prodlužuje rozsah stanovené pracovní doby (a nikoli jen délka konkrétní směny), nejedná se o práci přesčas, ale o práci v rámci stanovené pracovní doby. Zaměstnanec tak daný týden odpracuje 41 hodin (resp. 38,5 či 39,75, protože práce v noci ze soboty na neděli bude obvyklá typicky pro směnné provozy).
Zajímavostí je, že v době zavedení letního času v 70. letech se uvažovalo o tom, že by současně se zavedením letního času došlo také k posunu noční doby v letním období (7:00-23:00) a počátku školního vyučování (9:00), čímž by byl efekt letního času víceméně negován a neměl by vliv na denní režim a pracovní dobu. Ve směnných režimech by při takovém řešení směny běžěly celoročně ve stejné délce (8 nebo 12 hodin), akorát by posunem času došlo k posunu času jejich začátku a konce.
V posledních letech se čím dál častěji objevují debaty o smyslu a výhodách či nevýhodách zavádění letního času. Z pohledu pracovního práva asi většina z těchto argumentů nebude až tak podstatná, byť nemocnost a nevyspalost zaměstnanců zpsůobená časovými posuny nepochybně má dopady v pracovním procesu.
Pracovní doba, v níž zaměstnanec vykonává práci pro zaměstnavatele, nepochybně potřebuje časové limity, které musí být pevné; pro společnost založenou především na práci v průmyslu a ve službách je více vyhovující stálá pracovní doba. To však neodpovídá tradičnímu biorytmu člověka, který je přizpůsoben spíše klasické zemědělské práci, jejímiž přirozenými hranicemi jsou východ a západ slunce. Současně je však taková práce během dne proměnlivá a její rytmus a tempo adekvátní schopnostem lidského organismu. Přenesení tohoto pracovního režimu do továren či manufaktur se ukázalo jako nevhodné z pohledu ochrany jejich zdraví. V této souvislosti se také objevily první sociální boje za práva námezdních pracovníků.
V tomto směru lze letní čas vnímat jako určitý pokus o přiblížení rytmu závislé práce vykonávané celoročně ve stejném čase k slunečnímu dni, neboť letní čas umožňuje lepší využití denního světla zaměstnancům s pevnou pracovní dobou (typicky ve směnném režimu), kteří si nemohou sami volit začátky a konce směn. Naopak z pohledu pružné pracovní doby se posun času jeví jako bezvýznamný, neboť hodinový časový posun si může zaměstnanec zorganizovat sám dle svých potřeb.

70 komentářů:

  1. Změna času byla o prázdninách letošního roku hodně řešena. Evropská komise vytvořila anketu pro občany, kde se občané mohli vyjádřit k tomu, jestli chtějí zrušit změnu času a jaký konkrétní čas chtějí ponechat. Tuto anketu vyplnilo 4,6 milionů obyvatel. Z odpovědí vyplynulo, že většině respondentů – konkrétně 84 % – změna času vadí. Navíc se většina rozhodla, že lepší je zachovat letní čas. Takže pokud se nic nezmění, můžeme očekávat, že v březnu 2019 budeme mít pouze jeden čas a to ten letní. Pro více informací: https://vtm.zive.cz/clanky/uzijte-si-posledni-zmeny-casu-uz-od-brezna-2019-muzeme-mit-trvale-letni-cas/sc-870-a-195067/default.aspx.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně souhlasím se zrušením střídání letního a zimního času.

    Existence zimního a letního času je přežitkem, který v moderní demokratické společnosti nemá místo. Direktivní a centrálně určená změna času je přístupem zastaralým, který v současnosti nemá reálné opodstatnění. Původní důvod pro zavedení letního času v podobě úspory energií podle Hospodářské komory pominul, časový posun v současnosti vytváří spíše dodatečné náklady. Nejen ohledně organizace práce v podobě zvýšené administrativy. Ve dnech následujících po změnách času dochází k vyššímu výskytu pracovních úrazů. Dochází i ke snížení produktivity zaměstnanců vlivem nižšího soustředění a únavy. Tyto náklady významně převyšují zmíněné úspory energií.Uvedl tiskový mluvčí komory Miroslav Diro.

    Podobně situaci vidí Svaz průmyslu a dopravy ČR. "Z pohledu průmyslu to není téma, které by podniky dnes řešily. I velké podniky, včetně těch nejvíc energeticky náročných jako jsou například ocelárny, hutě nebo cementárny, vyrábí nonstop ve směnných provozech a posun času neřeší." řekla mluvčí svazu Eva Veličková.

    Podle mluvčího energetické společnosti ČEZ Romana Gazdíka se už řadu let nedá vliv zavedení letního času na úsporu elektřiny prokázat. "Velmi pravděpodobně není žádný. Podíl elektřiny spotřebovávané při svícení klesá, protože se elektřina využívá více v jiných oblastech (například v domácnostech se konstantně zvyšuje množství spotřebičů). Tím pádem se také snižuje úspora vyvolaná změnami času. Před rokem 1989 odborníci uváděli úsporu zhruba 0,4 procenta.
    Čerpáno ze stránky: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stridani-casu-je-nepotrebne-uvedli-zastupci-ceskych-firem

    OdpovědětVymazat
  4. Také patřím k většině, která souhlasí se zrušením střídání standardního středoevropského a letního středoevropského času.

    Po jasném nesouhlasu občanů evropských zemí se střídáním časů by měla poslední změna času nastat 31. března 2019, pokud vše schválí orgány Evropské unie, konkrétně Evropský parlament i Evropská rada. Státy si poté budou moci zvolit jeden z již zmíněných časů natrvalo a to přesně do dubna 2019. Co se týče České republiky, tak zde hlasovalo zhruba 64.000 lidí a 83% z nich chtělo změnu časů zrušit. Vzhledem k počtu obyvatel je však počet respondentů velmi nízký (hlasovalo 0,59% obyvatel).

    Ačkoliv byla změna času zavedena z důvodu šetření energií a lepšího využití slunečního svitu, tak řada studií tvrdí, že změna času tolik výhod nepřináší.
    Čerpáno z: https://www.finance.cz/499018-letni-a-zimni-cas-zmena/ (10.10.2018)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ondro, z Vaší odpovědi vyplývá, že by si každý evropský stát vybral jeden z časů. Pokud by si Německo vybralo čas letní a ČR čas zimní posouvali bychom hodinky po přejezdu hranic? Nezdá se Vám to nesmyslné?

      Lucie Vacková

      Vymazat
  5. Hodinový posun při střídání letního a standardního času může na některé jedince působit dokonce negativně, a to zejména ten na jaře. Toto narušení biorytmu může u citlivých lidí způsobit například zhoršení spánku. Poté trvá zhruba týden, než se jedinec přizpůsobí a během tohoto týdne může být efektivita spánku zhoršena až o 10 %. Tento problém by se dal částečně vyřešit tím, že by se zavedení letního času posunulo z března na duben či květen a obyvatelstvo by tak již vstávalo do ranního osvětlení a ne do tmy.
    Dále se uvádí, že v týdnu po změně času je mírně zvýšen počet infarktů myokardu a jak již bylo uvedeno, počet pracovních úrazů.
    (https://zpravy.idnes.cz/fakta-o-zmene-letniho-casu-096-/domaci.aspx?c=A130331_115523_domaci_hro)

    OdpovědětVymazat
  6. Změna času ze zimního na letní byla založena hlavně z důvodu úspory energie. Dnes už to tak ale podle mě úplně nefunguje. Časový posun tvoří spíše další náklady. Může se jednat například o náklady spojené se snížením produktivity zaměstnanců kvůli únavě a sníženému soustředění. Tyto náklady jsou vyšší než úspora energie. Tato změna má i další dopady na zaměstnance, kteří musí v době změny pracovat. Znamená to, že se jejich pracovní doba o hodinu prodlouží nebo zkrátí. Zaměstnanci dost řeší, zda o nějakou část své pravidelné mzdy přijdou.

    Zkrácení směny se ve mzdě projeví, pokud je zaměstnanci vyplácena podle počtu odpracovaných hodin. V takovém případě nedostane zaplacenou hodinu, o kterou je jeho směna kratší. To znamená, že pokud je týdenní pracovní doba stanovena na 40 hodin týdně, přechod na letní čas znamená, že odpracujeme v daném týdnu pouze 39 hodin. Tato hodina nám nebude proplacena. Pokud je zaměstnanec odměňován měsíční mzdou nezávislou na počtu odpracovaných hodin, bude jeho mzda stejná bez ohledu na to, že odpracoval o hodinu méně.

    Pokud zaměstnanec pracuje při přechodu z letního času na zimní, odpracuje tak o hodinu víc, ale nárok na proplacení této hodiny má jen v případě, že je odměňován na hodinové bázi. Pokud je zaměstnanec odměňován pevnou měsíční mzdou, bude mzda zaměstnance stejná.

    Moc s tímto systémem nesouhlasím. Protože zaměstnanec je zvyklí na určitou mzdu a jen vlivem změny času o část příjde. Jelikož kdyby neproběhla změna času, pracoval by tak dlouho, jako vždycky. A na druhou stranu, když se prodlouží pracovní doba zaměstnance, nejedná se podle nařízení vlády o práci přesčas a zaměstnanec tak nemůže požadovat příplatek za práci přesčas.

    OdpovědětVymazat
  7. Někomu by se změna času hodila a jinému zas ne. Každopádně pokud Evropská unie vše včas schválí, poslední povinná změna času by nás měla čekat v neděli 31. března 2019. Do dubna příštího roku by si pak státy mohly vybrat, zda si nechají natrvalo letní, nebo zimní čas. Pokud se rozhodnou pro ten zimní, který je podle astronomů standardní, přeřídí si jejich občané hodinky ještě jednou, a to 27. října 2019. Většina lidí však preferuje letní čas, na což se musí státy připravit za přibližně půl roku. Znamená to, že státy si musejí rychle vybrat, na kterou stranu se přikloní. Prozatím to vypadá, že Portugalsko, Kypr a Polsko volí spíše letní čas. Naproti tomu Finsko, Dánsko a Nizozemí preferují zimní. Jedinou zemí EU, která by si přála zachovat střídání času, je Řecko. Aby se naposledy změnil čas v roce 2019, musí europarlament i jednotlivé členské státy odsouhlasit návrh do konce příštího března. To ale může být problém, státy si stěžují, že do té doby nestihnou celou záležitost probrat s obyvateli země. Diskutovat o svém rozhodnutí musí státy také se sousedními zeměmi, a to především tehdy, pokud si každá zvolí jiný čas. Mohlo by totiž docházet k problémům na hranicích.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, rád bych vyjádřil svůj názor na problematiku změny letního času.

    Osobně si myslím, že změna času je zcela neefektivní. Jak už bylo napsáno o pár řádků výš, údajná úspora, pokud nějaká vůbec je, je těžko prokazatelná. Naopak negativa jsou zde jasně daná. Například zvýšení infarktů a pracovních úrazů a snížení efektivity práce.
    Tento problém vnímám jako velmi vážný, jelikož tata "pouhá změna" může poškodit celou ekonomiku.
    Nehledě na plat zaměstnance pracujícího na směny. Kde je často udělována mzda za odpracovanou hodinu, to by znamenalo, že zaměstnanec pracoval jednu hodinu "zdarma".
    Myslím si, že tato změna s sebou přináší více komplikací, než úspor. Proto zastávám názor, že změna času je zcela neefektivní a zbytečná.

    OdpovědětVymazat
  9. Osobně zastávám názor zrušení letního času. Nejen kvůli vlastním zkušenostem biorytmu člověka, kdy se následně 2 týdny v noci probouzím s bolestí hlavy atd.
    Všeobecně si myslím, že jsme už hodně odtrženi od přírody, díky moderním technologiím, které jsou v dnešní době nezbytné. Proto by bylo vhodnější i vstávat do práce/školy s východem slunce. V době plné stresu, díky kterému přichází diabetes, deprese a plno dalších civilizačních nemocí bylo na diskuzích zmiňováno, zda by se neměl čas zrušit úplně. Na jednu stranu super nápad na zamyšlenou a na druhou by to nejen tady, ale všude ve světě přineslo zmatek a chaos.
    Zrušení letního času by bylo vhodné i z důvodu směnného provozu, kdy to vlastně je spíše zmatečné než že by to někomu prospělo. (Někdo odpracuje 41 h a nemá zaplacený "přescas" a jiný si zase hodinu nadělávat.)
    Jak už bylo určitě výše zmiňováno, tak k poslední povinné změně ze zimního na letní čas by mělo dojít v neděli 31. března 2019.

    Všeobecně lidé změny času nechtějí, Evropská komise reaguje výsledky nedávného průzkumu, v němž se naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se do ní zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři milióny.

    Jana Chrudimská

    OdpovědětVymazat
  10. Změna času pro letní období byla zavedena z důvodu šetření energie (více využít slunečního světla). Studie ukazují, že změna času až tolik výhod nepřináší a nejspíš by vyšlo téměř stejně, kdyby celý rok byl jeden čas.
    Změna času narušuje přirozené biorytmy a způsobuje zdravotní a psychosomatické problémy. O zrušení střídání času se mluví už docela dlouho. O zrušení času se hlasovalo, naprostá většina ze 4,6 milionů občanů EU (ti, kteří hlasovali) se vyslovila pro zrušení střídání času. Poslední změna času by tedy měla nastat v březnu 2019.
    Z astronomického i historického hlediska by měl zůstat platný zimní čas, tedy ten správný podle slunce. Většina lidí se ale vyslovila pro zachování letního času. Jisté je, že čas, který zůstane, se musí sjednotit pro celou Evropu.
    Kalendářní rok obsahuje v průměru 252 pracovních dnů. Změna času se dotýká se to zaměstnanců na nočních směnách. Když je v noci o jednu hodinu méně, zaměstnancům ta jedna hodina chybí odpracovaná. Záleží pak zda má mzdu danou paušálem nebo je placen od hodiny. Na druhou stranu, když máme v noci o hodinu více, pracující zaměstnanci musí pracovat 13 hodin (pokud se bavíme o 12 směnném provozu), ale tu hodinu navíc nedostanou zaplacenou jako přesčas.
    Když bude zaměstnanec pracovat více hodin za svou směnu, než původně má, mohl by z toho něco mít navíc. Toto je ale na podnicích, zda například stanoví nějaké prémie.
    Mně se třeba líbí jednou za rok spát o hodinu déle. Je to hodina navíc, která mi nikde nebude chybět (tedy až do dalšího střídání času).
    Tůmová Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to, že střídání času v Evropské unii bude končit. V létě proběhlo několik anket, kde se 84 % ze 4,6 mil. Respondentů vyjádřilo, že jim střídání vadí, proto Evropská komise poslala do Evropského parlamentu návrhy na jeho zrušení. To znamená, že by měl platit po celý rok letní čas.
    Letní čas platí v celé evropské Unii a v dalších zemích světa včetně USA či Kanady. V Evropské Unii je změna času harmonizována a probíhá ve všech zemích ve stejný den, a to vždy poslední neděli v březnu a v říjnu.
    Zajímavost: Letní čas přináší zmatek do orientace v časových pásmech. Všude na světě se totiž čas neposouvá o celou hodinu, ale jen o její zlomky. Např v Indii se používá Indian Standard Time, kdy se čas posouvá o 5 hodin a 30 minut. A třeba v Austrálii, když je na západě 8:00, směrem k východu hodiny postupně ukazují: 8:45, 9:30, 10:00, 10:30. Dále se také posouvá čas o půlhodinu v Íránu, Afgánistánu, Severní Koreji, Srí Lance v kanadské provincii Newfoundland a také nově od roku 2016 ve Venezueli.
    Také jsem názoru, aby střídání času bylo zrušeno,protože změna času nepřináší žádné elektrické úspory(kvůli tomuto důvodu to bylo zavedeno) Další negativa jsou velké skokové změny času na člověka, které mohou způsobit zdravotní obtíže, dále se také uvádí, že krátce po změně času přibývá dopravních nehod a hlavně se nejvíce týká zaměstnanců, kteří pracují v nočních směnách.

    Martina Brázdová

    OdpovědětVymazat
  12. Já osobně se přikláním, aby změna času byla zrušena. V minulých letech to svůj dobrý účel mělo, ale v dnešní době působí více problémů než užitku.
    V EU se už delší dobu diskutuje o zrušení, ale ne všichni se změnou souhlasí.Návrh spočívá v tom, že jednotlivé státy mají oznámit, zda si přejí jeho zrušení. Poslední povinná změna pro všechny proběhne 31. 3. 2019. Státy, které budou chtít trvale zavést zimní čas učiní tak poslední změnou 27. 10. 2019. Není však ještě rozhodnuto, zda návrh odsouhlasí.
    Největší problém je v tom, že státy nemají dostatek času. Nejprve musí změnu prodiskutovat se svými obyvateli a domluvit se i se sousedními státy, aby nevznikaly problémy na hranicích.
    Evropská komise se po návrhu ukončení střídání letního a zimního času rozhodla pro publikování výsledků ankety, která nedávno probíhala mezi veřejností. Zapojilo se do ní 4,6 milionu Evropanů a 84 % z nich se vyslovilo pro zrušení.

    Denisa Jiroudková

    OdpovědětVymazat
  13. Letní čas byl poprvé zaveden v českých zemích za První světové války mezi roky 1915 - 1916. V tu dobu bylo hlavním důvodem ušetřit na zvýšených výdajích za palivo. Avšak po skončení války došlo k jeho zrušení a byl znovu obnoven v roce 1940 (období Druhé světové války) a následně znovu zrušen koncem roku 1949. Letní čas v dnešní podobě funguje od roku 1979, přičemž hlavním důvodem jeho přijetí byly již zmíněné energetické úspory a také se jednalo o podřízení se Evropské unii. Mezi přínosy střídání letního a zimního času se uvádí snížení počtu dopravních nehod ve večerních hodinách a v některých zemích dokonce i snížení večerních krádeží. Na druhou stranu mezi zápory tohoto střídání patří vliv na lidské zdraví. Je uváděno, že až jedna pětina obyvatel má kvůli střídání času tělesné či psychické problémy.

    A jak je to dnes s úsporami v rámci střídání času? Podle českého ekonoma Tomáše Havránka jsou sice tyto úspory nejvyšší v mírném podnebném pásu, ve kterém se nachází i Česká republika, avšak tyto úspory jsou již dnes minimální. Česká republika uspoří ročně cca 30 milionů korun, ovšem tato částka představuj zhruba 0,0007% tuzemského HDP.

    A jaký je výsledek? Každá země by se měla na střídání času dohodnout sama se svými občany, ale pak již dále ho nestřídat. V rámci ankety o střídání času, do které se zapojilo více než 4,5 milionu obyvatel Evropy, byl výsledek téměř jednoznačný. Okolo 80% Evropanů hlasovalo pro zrušení střídání času, kde jako hlavní důvod byl uveden negativní vliv na zdraví.

    Ovšem svým názorem se přikláním k výroku bývalé předsedkyně Akademie věd ČR Heleny Illnerové, která pronesla: "Krátce poté, co se změní středoevropský čas na letní, mohou lidé spát kratší dobu, mohou být unavenější, může být větší úrazovost. Asi to nebude trvat déle než týden." Z dlouhodobého hlediska má skutečné zdravotní potíže zhruba jedno procento. Z mé strany se tudíž přikláním k nezrušení střídání času, pouze bych změnu letního času nechala posunula o měsíc později.

    Eliška Horníková

    OdpovědětVymazat
  14. V minulosti byla změna času zavedena hlavně z důvody úspory energií ve válečném stavu. Vzhledem k tomu, že se momentálně s žádnou takovou hrozbou nepotýkáme, se diskuze, zda má změna času smysl, vede nepřetržitě již řadu let. Zastánci střídání času argumentují, že neexistuje žádná studie, která prokazuje jeho škodlivost na lidské zdraví. Podle ekonomů je ale energetická úspora v dnešní době zanedbatelná. Naopak klesá produktivita práce a v průměru se zvedá i počet úrazů na pracovišti.
    Podle mě je změna času nevýhodná jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Zaměstnanec při hodinové mzdě musí počítat s tím, že prostě "musí" být v práci o hodinu méně a že ji ani nedostane zaplacenou. Navíc při opačné změně času, nemá zaměstnanec ani nárok na příplatek za přesčas, i když fyzicky přesčas odpracoval. Při paušální mzdě musí zaměstnavatel zaplatit zaměstnanci celou částku, i když je jedna hodina zbytečně neodpracovaná.
    Pokud by každá země měla sama rozhodnout o tom, který čas bude samostatně používat, místo toho, aby například celá Evropská unie zvolila čas jednotně, nastane problém nesouladu časů mezi zeměmi. To přinese komplikace například i v dopravě a mimo jiné u dojíždějících zaměstnanců to problémy s produktivitou práce a podobně, nevyřeší.
    Barbora Brožková
    Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/zruseni-stridani-letniho-a-zimniho-casu-evropska-komise-navrh-schvali-20180831.html

    OdpovědětVymazat
  15. Podle mého názoru se přikláním raději ke zrušení střídání časů. Jelikož si myslím, že změna času má velký vliv na člověka, kterému může způsobit potíže, ať už zdravotní či psychické. Zatímco pozdržení hodin na zimní čas snášíme docela dobře, neboť získáváme hodinu navíc, s jarní změnou na letní čas bojujeme déle, neboť vstávat o hodinu dřív není nic příjemného.
    Hlavním důvodem zavedení letního času byly vždy energetické úspory. Uvádí se, že první, kdo takto uvažoval, byl Benjamin Franklin, který nenavrhoval, ale letní čas, jen ukazoval, že by z hlediska úspory energie bylo efektivnější, aby lidé v létě vstávali a usínali dřív.V dnešní době už jsou energetické důvody změny času sporné.
    Podle výzkumu, kde se ptali, jak by na zrušení času reagovali, vyplynulo 84% tázaných respondentů posouvání ručiček tam a zpět vadí.
    Také mi přijde zvláštní aby každá země si volila do dubna 2019, jaký čas bude pro zemi platit, podle mého názoru kdyby se zrušila změna střídání času,měl by být stanoven jeden a ne že si stát bude vybírat mezi středoevropským(GMT +1), nebo středoevropským letním časem (GMT +2).
    Honková Anna

    OdpovědětVymazat
  16. Ráda bych vyjádřila také svůj (prostý!) názor na tuto problematiku.
    Změnu času ze zimního na letní bych nerušila. Nejen kvůli energetické úspoře (byť malé), ale hlavně - naše a mladší generace jsme na to už tak zvyklí, jelikož jsme se v tom i narodili, že v tom nevidím problém. Naopak jsem vždy ráda, že je v létě déle vidět.
    Lidé, kteří nejsou například podnikateli (čili si nemůžou přijít z práce "kdy chtějí"), ale mají přesně stanovenou pracovní dobu, mají díky posunu (na letní čas) v létě více času na to, přijít z práce a užít si ještě hodnou chvíli venku na sluníčku. Naopak v zimě, kdy je venku ošklivo, nemáme chuť být venku někdy do 10 do večera. Naopak uvítáme, že ráno nemusíme být dlouho "v noci" a večer jsme dřív doma v teple.
    Z následující stránky, kterou jsem našla, si můžeme přečíst, že většina Čechů si přeje zůstat při "zimním čase". Ráda bych viděla, jak budou ti lidé skákat radostí, že bude v létě dřív tma. https://www.cnews.cz/stridani-casu-konci-2019-eu
    Co se týče pracovníků a "hodiny navíc" při nočních směnách (viz. Vaše poznámka), to by se určitě řešit mělo, ale formou různých příplatků či benefitů, a ne rušením střídání času.
    Romana Urbanová

    OdpovědětVymazat
  17. Střídání letního a zimního času je dlouhodobě předmětem diskuze. Mně střídání časů nějak nevadí, prostě ráno posuny hodiny a jdu dál dělat svou práci.

    Odborníci tvrdí, že zrušení střídání času nebude mít vliv na naše zdraví. Jak je v článku řečeno, tak by se v komisi EU měli řešit důležitější věci.
    Více info: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/odbornici-zruseni-stridani-casu-by-nemelo-vyrazny-vliv-na-zdravi/1658058

    Pokud by mělo dojít ke změně a byl by jen jeden čas tak jsem pro letní. Bude více světla v létě a nebude tak brzy tma. Když je zima a je zimní čas tak všichni stěžují, že musí za tmy do práce a za tmy z práce.

    Jak bylo uvedeno v úvodním článku, tak pro zaměstnance pracují na noční směny to má své pro a proti. Při letní čase mají o hodinu méně a při zimním naopak o hodinu více a pracují tudíž 41 hodin týdně, ale jako přesčas se jim to nepočít. Je to nespravedlivé a z toho to důvodu by bylo dobré zavést je jeden čas.
    Markéta Kučírková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama na sobě střídání letního a zimního času vnímám velmi negativně. A podle mého názoru tito odborníci říkají, co se jim zrovna hodí (nenapadám tím názory odborníků, jen České noviny nepovažuji za relevantní zdroj informací). Myslíš si, že tak jak to je teď (že se střídá zimní a letní čas), to nijak zdraví člověka neovlivňuje? Ba naopak, ovlivňuje a hodně. Možná by zavedení jednotného času zpočátku způsobilo komplikace, ale výhledově do budoucna si myslím, že by tato změna měla na výkonnost pracovníků a celkově zdraví lidí pozitivní vliv.
      Nekvindová Lucie

      Vymazat
  18. Změny při přechodu ze zimního na letní čas a naopak jsou vždy jistou komplikací. Samozřejmě se tohoto posunu dá využít u výrobních linek a někdy i u zaměstnanců, ale při pohledu na lidský faktor si myslím, že jde spíše o negativní vliv. Lidé si musí zvyknout na změnu, kterou představuje vychýlení ze 24 hodinového cyklu. Je i vědecky dokázáno, že tyto přechody nemají na člověka příznivý vliv, což se pak může odrazit a často i odráží na pracovním výkonu.

    Zajímavé téma, které jsem četla na internetu bylo o pracovním úrazu na směně, která je v době posunu času. Pokud dojde k úrazu ještě před posunem, tak se bere starý čas a v momentě ihned po posunu se již uvažuje nový čas. Ale při sepisování správy o pracovním úrazu se počítá faktický počet odpracovaných hodin od začátku směny po úraz.
    Možná až zbytečné komplikace, ale musíme s nimi počítat. Rozhodně bych byla radši, kdybychom měli jeden neměnný čas.

    Anna Kolaříková

    OdpovědětVymazat
  19. Jsem jednoznačně pro zrušení střídání času.

    Je to přežitek z historických dob. Střídání času u nás narušuje náš životní biorytmus. Nejdříve vstáváme o hodinu dříve do práce, poté pro změnu o hodinu později.

    Nicméně je třeba říci, že každá změna má svá pro a proti. Pro zaměstnance na jedno_dvou-směnném provozu to má vliv minimální. Pravdou je, že to má velký vliv na 3 směnný provoz, tedy konkrétně na noční směnu.

    Jak již bylo zmíněno pokud dojde ke změně o jednu hodinu méně. Zaměstnanci jsou na směně méně hodin, tedy pro zaměstnavatele odvedou méně práce, ačkoliv skončili přesně tak jak měli.

    Zaměstnavatel musí tedy zaměstnanci zaplatit za 7 hodin práce, mzdu za 8 hodin, což je z hlediska zaměstnavatele nákladově náročné a neefektivní.

    v opačném případě, je zaměstnanec v práci "9 Hodin", ačkoliv to vnímá jako 8 hodin. Tedy zaměstnavatel platí zaměstnanci mzdu za 8 hodin, i když ve skutečnosti odpracoval 9 hodin. Což pro změnu zvýhodňuje zaměstnavatele.

    Zrušení střídání času by tyto "Fluktuace" negovalo. Došlo by k ní tedy pouze jednorázově (při změně) a poté by se již neopakovala. Vyřešilo by to spoustu souvisejících problémů.

    Jan Levínský



    OdpovědětVymazat
  20. Sama osobně jsem zastáncem střídání času – je to něco, na co jsou lidé odjakživa zvyklý a přijde jim to normální. V létě mohou být díky světlu do večera venku. Při podzimním sychravém počasí a mrazivé zimě lidé stejně tráví většinu svého času v teple domova. Samozřejmě i změna času má své nevýhody (jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele), ale v dnešním světě má vše své klady a zápory.

    Evropská komise navrhla postup, dle kterého by každý země Evropské unie do konce dubna 2019 oznámila, zda zamýšlí zavést trvalý letní či zimní čas. Dle nedávné ankety se občané EU (4,6 milionů) vyjádřili proti střídání času. Sama jsem zvědavá, jak to dopadne u nás v České republice, zda se naše země přikloní k zrušení střídání času, či nikoli.

    Kristýna Nulíčková

    OdpovědětVymazat
  21. Změna času je, už delší dobu velmi často probírané téma. Já osobně nikdy posun času nějak výrazně nezaznamenala. Je mi ovšem jasné, že někteří lidé to vnímají jinak.

    Letošní rok Evropská komise navrhla Evropské parlamentu zrušení směrnice z roku 2001 o změně času. Komise vytvořila anketu, které se zapojilo cca 4,6 mil. lidí a 84% bylo pro zrušení. Do dubna 2019 by se měla, každá země rozmyslet, jaký čas si nechá.

    Toto je podle mě kámen úrazu, mělo by to být jednotné rozhodnutí a ne, že si každý stát vybere ten čas, který mu více vyhovuje. Zajímalo by mě, jak by to Evropská unie následně vyřešila s časovými posuny.

    Pro zaměstnance i zaměstnavatele to bude jednodušší, zvlášť, když se ve firmě pracuje na směnný provoz. Lidé si už zvykli, chodit v zimě do práce za tmy, ale i z ní se vracet. Sice posun času, který je v říjnu, na chvíli pomůže, že je o něco dříve světlo, ale vydrží to max. týden nebo dva.

    Jsem zvědavá, jak to dopadne. Hlavně, jak se jednotlivé státy domluví, který čas si nakonec nechají. Myslím, že se máme ještě, na co těšit.

    Nikola Havlíčková



    OdpovědětVymazat
  22. Jako většina se také přikláním ke zrušení změny času.

    Myslím si však, že by se měl zanechat jednotný ve všech zemích, a ne že si má každá země vybrat. Mohlo by to způsobit problém s časovými pásmy, a kdyby si například sousední země zvolily jiný čas, mohlo by to způsobit i další komplikace (např. na hranicích).

    Pokud se na tento problém zaměříme z pohledu zaměstnání, myslím si, že je taky správnou volbou zrušení posunu. Mnoha lidem způsobuje posun času zdravotní problémy. Než se se změnou srovnají, jsou více unaveni, ovlivňuje to jejich pracovní výkon a hrozí více úrazů. Také z hlediska pracovní doby by došlo ke srovnání. Při změně času totiž dochází k tomu, že zaměstnanci musejí odpracovat hodinu, kterou poté nedostanou zaplacenou, nebo si naopak danou hodinu musí napracovat. K tomuto by nedocházelo, kdyby se čas neměnil.

    Petra Horáková


    OdpovědětVymazat
  23. Ráda bych vyjádřila svůj názor na změnu času - na úvod bych chtěla říci, že se shoduji s většinou názorů zde v diskuzi a změnu času bych zrušila.
    Svůj názor bych chtěla "podložit" nějakými argumenty. Například většina lidí dnes nepracuje v zemědělství, nebo někde venku, jak tomu bylo v minulých dobách, ale v kancelářích a různých budovách. Ve všech těchto prostorách je používané umělé světlo prakticky celý den, změna času tedy pro takové pracovníky nehraje dle mého názoru žádnou roli. Dalším argumentem může být vnitřní biorytmus člověka - dle článků, které jsem četla se změna času dotýká dětí a starších osob.
    Samozřejmě při cestování člověk také překonává časová pásma a vždycky se s tím nějak smíří, ale změna času všeobecně mi přijde jako příliš diskutované téma, kterému by se neměla přikládat taková váha a měla by se prostě zrušit.

    Eliška Janouškovcová

    OdpovědětVymazat
  24. Z mého pohledu může střídání časů pokračovat nadále, neboť já nikterak velký vliv na svoji osobu nepociťuji. Je pravda, že ve velkých výrobních podnicích jsou zaměstnanci buďto zvýhodněni nebo nezvýhodněni. To je podle mě jediný důvod, proč bych uvažoval o změně času, neboť někteří zaměstnanci ve směnných provozech, na které vyjde směna při změně času pracují o hodinu více či méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesouhlasím! Já sama na sobě střídání letního a zimního času vnímám velmi negativně. Ale zpět k podstatě věci, zmiňuješ tady výrobní podniky, kde jsou zaměstnanci buď „zvýhodněni“ nebo „znevýhodněni“ střídáním času. Sama jsem v jednom výrobním podniku pracovala, vím tedy velmi dobře, jak funguje třísměnný provoz. A právě těchto zaměstnanců se problém střídání letního a zimního času týká nejvíc. Už jenom práce na 3 směny je náročná sama o sobě, ve spojení s časovým posunem je to „peklo“.
      Člověku, který v tomto pracovním procesu nikdy nebyl, to přijde zcela irelevantní, protože se jedná přeci o pouhou hodinu. Ale v rámci tzv. biologických hodin člověka i tato hodina je znatelná. A to nejen u lidí, kteří jsou zrovna „ na směně“, ale i u těch, co jsou doma. Uvedu jednoduchý příklad: Ranní směna je od 6 do 14:30. Člověk, který je „ postižen“ posunem času a musí zde být o hodinu déle (tj. jakoby od 5 do 14:30), přijde domů mnohem více unavený než by byl za normálních okolností. A proč? Protože než se adaptuje na nový režim, má problémy se spánkem, projevuje se u něj spánkový deficit (musel o hodinu dřív vstávat), tím už je celkově narušen režim, na který je člověk zvyklý atd.
      Nevím, zda ty sám si někdy v takovém provozu byl nebo ne, ale tvoje myšlenka, že tě to nijak neovlivňuje, mi přijde naprosto zcestná. Možná že si to jako student jen tolik neuvědomuješ, ale že by se tě to vůbec netýkalo, si nemyslím!
      Nekvindová Lucie

      Vymazat
    2. Souhlasím s Luckou. Ta změna času se opravdu celkem týká biologických hodin člověka a trvá několik dní, než se přizpůsobí na "nový" čas. Dle jedné studie kterou jsem četla se ta změna projevuje také na kvalitě spánku, cituji: "Přizpůsobení biologických hodin průměrně trvá jeden týden, po který se spánek může zkrátit až o šedesát minut a jeho efektivita klesne až o deset procent."
      Dále rozdíl mezi obtížnější adaptací k letnímu času (nutné předběhnutí vnitřních biologických hodin) a k jednoduššímu opětnému návratu ke standardnímu středoevropskému času (nutné zpoždění biologických hodin) je zřejmě nejvíce dán tím, že převážná část populace má periodu svých vnitřních hodin delší než 24 hodin a má tudíž tendenci se zpožďovat, a jen velmi malá část má periodu kratší než 24 hodin. Nemyslím si tedy, že by se někoho změna času opravdu doslova netýkala.

      Eliška Janouškovcová

      Vymazat
    3. Podle toho, co jsem si přečetl o pár řádků výše, se mi zdá, jako by střídání času byl největší problém dnešní doby. Píšete tu, holky, že střídání času rozhodí člověku režim a má jen negativní vliv. To se jedná ale o čas, který se posune o hodinu zpět ne? Myslím, že obě z Vás, by v práci uvítali, kdyby dostali zaplaceno navíc a ještě mohli jít dříve domů. Koukl bych se na to i z druhé strany.

      Vymazat
  25. Já osobně patřím k většině názorů, tedy bych uvítala, kdyby se změna času zrušila.
    Myslím, že v dnešní době je změna času už jakási rutina. V dřívějších dobách byla užitečná, aby se více šetřilo energií. Dnes hodně podniků ale pracuje na nepřetržitý provoz, tudíž energii využívají bez ohledu na venkovní světlo. Nedobrý důsledek má posun času na samotné pracovníky, ať už narušení režimu člověka, či jen nevyspalost a případné zaspání do zaměstnání. Tyto problémy ale většinou během týdne zmizí.
    Podle ankety od Evropské komise by lidé uvítali zrušení posunu času a v současné době se mluví o tom, že by možná poslední změna nastala na jaře příštího roku. Jsem zvědavá, jestli se tak opravdu stane.
    Petra Žejšková

    OdpovědětVymazat
  26. Pokud budu reagovat z mého osobního pohledu, jelikož vše ostatní bylo již výše zmíněné, jsem pro čas letní a určitě pravidelné změny zrušit (nesvědčí nejen zdraví - se zrušením souhlasí dle internetového hlasování přes 80% Evropanů*). Mám rád světlo do pozdějších hodin, což mi v zimě (+ teď na podzim) dost chybí. Navíc když člověk přijde ze školy/práce, světlo a pozdější stmívání ocení. SELČ tak v létě využívá potenciál slunečního svitu. Vím sice, že SEČ je ten pravý, přirozený a odpovídající střídání dne/noci (oběhu Země), nicméně já radši ten letní.

    Lukáš Markovský

    *(Střídání letního a zimního času bude zrušeno, řekl Juncker. Změnu si přálo přes 80% Evropanů. Lidovky.cz [online]. 31.8.2018 [cit. 2018-10-31]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/noviny/konec-stridani-casu-preji-si-evropane-v-nejvetsi-internetove-ankete-v-historii-eu-hlasovalo-4-6-milionu-lidi.A180830_211948_ln_noviny_Ceh)

    OdpovědětVymazat
  27. Na změně času se mi libí, že při změně z letního času na zimní si o hodinu pospím. Nějak výrazně ani změnu nepociťuji, vůbec mi nevadí..jen si prostě změním čas na hodinkách.

    Nicméně, co se změny času a práce týče.. zamyslela jsem se nad touto problematikou z jiného hlediska. Téma pracovní doby, odpracovaných hodin apod. je probráno celkem podrobně. Otázkou ale je..jak by se řešil pracovní úraz v případě, že pracujete na směny a něco se Vám stane při změně času? Jaký čas napsat do knihy úrazů, aby byl zápis platný? Orientovat se na nový čas, nebo na starý čas?

    K této problematice jsem našla následující...Co se týká případného pracovního úrazu, do záznamu o úraze by se uvedl ten čas, který právě v dané chvílí platí. Čas se na podzim oficiálně posunuje tak, že v 03.00 se hodiny posunou zpět na 02.00. Tj. v případě úrazu do 03.00 by se uvedl čas, který je aktuálně na hodinách, a poté co v 03.00 se hodiny posunou zpět na 02.00, a např. za 30 minut by došlo k úrazu, tak by se opět uvedl čas, který zrovna platí, tj. 02.30. Do záznamu o úrazu se zároveň uvádí údaj, důležitější než samotný čas, a to kolik času uplynulo od začátku směny zaměstnance postiženého úrazem. Zde by se pak uvedl faktický počet hodin, které uběhly od začátku směny, tj. hodina od 02.00 do 03.00 by se pak počítala 2x, pokud už mezitím došlo k posunu času.

    Já osobně si tohle nedovedu představit...pracovat na noční.. která je už sama o sobě náročná.. a pak ještě řešit čas úrazu. Téma k zamyšlení, věřím, že to mnoho zaměstnanců nenapadne, dokud na to nepřijde.

    LM

    OdpovědětVymazat
  28. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  29. Právě ze soboty 27.10.2018 na neděli 28.10.2018 došlo ke změně času, čas se měnil ve 3 hodiny ráno na 2 hodiny ráno. Tedy došlo k vrácení času - aktuálně tedy "žijeme v zimním čase". Mě samotnou to nijak nerozrušilo, ale spousta lidí se rozděluje na dva tábory. Ten první je, že si ráno přispí a ten druhý, že tma už je hrozně brzy. Jak už jsem zmínila, tak já se necítím nijak ovlivněna, ale věřím, že starší nebo nemocní lidé na sobě změny pocítit mohou.

    Co se týče problematiky změny času a pracovní doby, tak jsem nad tímto nikdy takto neuvažovala. Já sama jsem při změně času v práci byla, ale jako brigádník jsem měla peníze vyplacené podle skutečně odpracovaného času. Nikdy jsem ani nezaznamenala, že by někdo z mých známých, co pracují ve směnném provozu si na to stěžoval. Otázkou tedy ještě je, jaký čas? - pokud k tomuto kroku dojde.

    Pokud bude změna času zrušena, tak bude - o nic nepříjdeme, možná jen děti o takové dobrodružství se změnou času, mně jako malé to přišlo hrozně zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  30. K dnešnímu dni žijeme v původním středoevropském čase a já musím podotknout, že mě se nijak změna času nedotýká přičemž je příjemné si při změně z letního na zimní o hodinku déle pospat. Často slýchávám v radiích a dalších různých mediích, že by se člověk neměl při zimním čase tolik stresovat, neměl by se přepracovávat a dobrým odbouráním stresu je chodit včas spát a mít spánku dostatek. Myslím si ale, že je to otázkou každého z nás, komu co vyhovuje. Nikoho nijak nesoudím podle jeho názoru.

    Z hlediska pracovní doby je trochu nepříjemné jít z práce "do tmy". Pak už člověk nemá na nic náladu a cítí se být unavený a má pocit, že nic nestíhá. Pokud bych se měla zaměřit na pracovníky, kteří pracují během změny času a musejí si "nadělat" o hodinu více, která jim není proplacena, přiklonila bych se k nespravedlnosti vůči ostatním pracovníkům, kterým směna v tuto noc nepřipadla. Já osobně bych ji požadovala mít proplacenou a pokud je zaměstnavatel solidní, udělá to tak. Nikdo přeci nechce pracovat hodinu zadarmo, včetně mě.
    V čase letním mi připadá, že den je delší a člověk je více plný života a energie.

    V případě ale, pokud dojde k opravdovému zrušení letního času, pak si myslím, že si obyvatelé po určité době zvyknou a nebude se jich to nijak dotýkat. Svět se prostě nezboří.

    Kateřina Úlomová

    OdpovědětVymazat
  31. Dle mého názoru je posun času už zbytečný a nadměrně zatěžuje organismus, jak uvádí řada výzkumů. Zároveň jsem z generace, která vyrůstala a žije v době kdy se dvakrát do roka měnil čas. Tudíž nemohu 100 % tvrdit, že posun času je špatný, protože nic jiného neznám, ale i tak zastávám názor, že střídání času přináší více negativ než pozitiv. Pokud byl důvod k zavedení posunu času úspora energie a efektivnější využívání denního světla, tak v dnešní době tyto důvody pozbyly na významnosti.

    Lucie Vacková

    OdpovědětVymazat
  32. Na tuto problematiku mám neutrální názor, jelikož mě moc nezajímá. Přidávám se k pár již zmíněným názorům - sama jsem nikdy při střídání času výrazné změny nepociťovala a brala jsem to jako něco, co tak prostě je zavedené.
    Samozřejmě, že je to zcela můj názor a na některé lidi může střídání času působit intenzivněji a negativně - jak již bylo i prokázáno.
    Ve veřejné konzultaci, se ze 4,6 milionu zúčastněných občanů EU vyjádřila většina, že je pro zrušení přechodu na letní čas.

    Věřím, že pokud bude i konečné rozhodnutí EU pro zrušení střídaní času, přijmu to jako fakt a osobně nebudu mít problém se této změně přizpůsobit.

    Svobodová Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Markétou, na střídání času mám neutrální názor. Myslím, že následky zrušení střídání času budou minimální. Pokud bude jen jeden čas, byla bych raději pro ten letní.

      Tereza Vašáková

      Vymazat
  33. Změna času je velmi probírané téma, podle mého názoru by se letní čas měl zrušit. A podle vědců střídání času není vůbec zdravé, i když to můžeme vědět (pociťovat) i bez vědců.

    Podle článku ČT 24, mezinárodní odborné společnosti, které se zabývají výzkumem biorytmů, zaslaly své stanovisko ke změně času vládním institucím zemí Evropské unie. Vědci v něm doporučují zavedení ustáleného standardního času, také označovaného jako „zimní“. Je podle nich prospěšnější zdraví celé společnosti než stálý čas „letní“. Zimní čas zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Je prokázána také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění. A i tyto podmínky ovlivňují schopnost kvalitně pracovat, např. když se člověk špatně vyspí, tak Vám nebude podávat skvělé výkony.

    Změny „zimního“ času na letní se zavedly hlavně proto, aby firmy i domácnosti ušetřily za svícení. To už ale podle odborníků dnes neplatí a ekonomické důvody pro letní čas tak nejsou. Před rokem 1989 se počítalo s tím, že díky změně času ušetří firmy a domácnosti zhruba čtyři desetiny procenta svých výdajů na elektřinu. Jenže dnes domácnosti vydají mnohem víc elektřiny na spotřebiče než na svícení.

    Hodina svícení jedné žárovky dnes stojí zhruba osm haléřů. „Z hlediska úspory elektřiny na svícení se již řadu let nedaří prokázat žádný vliv změn. Pravděpodobně není žádný, protože struktura spotřeby elektřiny se mění v domácnostech, stoupá spíš počet elektrických spotřebičů, takže elektřina se spotřebovává jinak,“ uvedla mluvčí ČEZu Alice Horáková.

    Takže podle mě není důvod měnit čas na letní, zůstala bych u zimního času.

    Málková Lenka

    OdpovědětVymazat
  34. Musím říci, že já osobně nepociťuji žádné negativní "vlivy" při změně času. Dalo by se tedy říci, že na tento problém mám spíše neutrální názor. Pokud by však mělo dojít k zavedení celoročního jednotného času, přikládal bych se k variantě s tím letním. Proč je tomu tak?! Především díky osobním preferencím. Zjednodušeně řečeno, mám raději, když je odpoledne či k večeru déle světlo.

    Martin Svoboda

    OdpovědětVymazat
  35. Podle mého názoru změna času není až tak zásadní problém. V mém osobním životě mě změna času nikterak neomezuje. Samozřejmě posun ze standartního středoevropského času na letní středoevropský čas je méně příjemný z toho hlediska, že ráno se člověku hůře vstává z postele, ale denní světlo je navečer o hodinu delší. To je výhodou pro různé denní aktivity nebo sporty. Naopak druhý přesun času (říjnový) je příjemnější z pohledu vstávání a celý den je o hodinu delší.

    Co se týká pracovníků třísměnných provozů, tak nepovažuji tento problém za zásadní. Při březnovém posunu času pracovník jedné noční směny odpracuje o 1 hodinu méně (to znamená 7 hodin) a při podzimní směně odpracuje o 1 hodinu více (to znamená 9 hodin). Nemyslím si, že by to mělo extra velký vliv na člověka a jeho biorytmus. Z hlediska ekonomiky se během roku o žádnou hodinu nepřijde, protože se počet odpracovaných hodin ve firmě vyrovná. Spíš bych se zamyslela nad otázkou platu zaměstnance za tyto dva dny, kdy jeden pracovník odpracuje o jednu hodinu více a druhý o jednu hodinu méně. Jestliže jsou zaměstnanci placeni na hodinu, tak by měl být každý zaplacen podle počtu odpracovaných hodin. Pokud nejsou placeni za hodinu, budou se s tím muset nejspíš smířit :D. Nejspíš bych se zaměstnanci při podzimní směně snažila nějak finančně vykompenzovat tu 1 odpracovanou hodinu navíc.

    Mnozí lidé si myslí, že změna času jim naruší jejich životní biorytmus, ale já osobně si nemyslím, že 1 hodina hraje v životě člověka nějakou roli. Vždyť, kdo z nás může říct, že má pravidelnost každý den? Týká se to vstávání, stravování, pitného režimu, spánku nebo pohybu. Vzhledem k tomu, že nemáme každý den pravidelný rozvrh, pracovní dobu nebo různé jiné aktivity, tak vlastně se pravidelnost těžko udržuje a tím se náš organismus musí přizpůsobovat daným situacím. Člověk by měl být flexibilní a měl by se umět přizpůsobit daným podmínkám.

    Adéla Pekárková

    OdpovědětVymazat
  36. Ve změně času nevidím takový problém. Na sobě nijak extrémně změnu času nepociťuji, 2x ročně není tak častá změna. I když si myslím, že změny času by se měly ponechat, tak se najdou i nevýhody, které tyto změny způsobují např. ovlivňují pracovní dobu zaměstnanců, mají vliv na noční vlakové a letadlové spoje.

    Jan Vacek

    OdpovědětVymazat
  37. Myslím si, že změna času už není v dnešní době efektivní a pro spoustu lidí to přináší akorát komplikace. Jak je v článku uvedeno, tato změna byla přijata v době, kdy bylo potřeba efektivně využít denní světlo. Dnes kdy doprava, výrobní podniky, obchodní domy a jiné instituce fungují bez ohledu na venkovní teplotu, tlak, vlhkost, směr a sílu větru mi přijde tato změna naprosto zbytečná a osobně bych se přikláněl pro její zrušení.

    Evžen Pour

    OdpovědětVymazat
  38. Změnu letního a zimního času na sobě osobně pociťuji velmi negativně a myslím, že rozhodně nejsem jediná. V dnešní době už mi posun přijde neefektivní, přikláním se tedy k jeho zrušení.
    V mém okolí je spousta lidí, kteří zastávají stejný názor jako já a pro většinu z nich je to celé akorát komplikace. Toto stanovisko bylo přijato v dřívější době z určitých důvodů, které mi dnes už nepřipadají tak podstatné. Celkově to má podle mě opravdu mnoho nevýhod.

    OdpovědětVymazat
  39. Co se mého názoru týče, jsem pro zrušení změny času. Změna času je dle mého v dnešní době už zbytečná. Jak zde bylo zmíněno, v dřívějších dobách to mělo určitý význam, ale dnes? Obecně platí, že střídání času je pro lidi velmi stresující a mnohdy nám může způsobit řadu problémů jako například nespavost či nesoustředěnost. Z mého pohledu bychom neměli narušovat přírodní mechanismy a zkrátka je přijmout, nikoliv se se snažit ovlivňovat.

    Kateřina Sokolová

    OdpovědětVymazat
  40. Co se týče mého názoru, tak je to pro mě trochu dilema. Já osobně na sobě změnu času příliš nepozoruji. Je pravdou, že vstávat o hodinu dříve není nic příjemného a o hodinu déle si přispat je sympatické, ale nikterak mě to neovlivňuje. Chápu ale, že někomu to může velice narušit jeho běžný život. Jak už bylo zmíněno, úspora energie, kvůli které bylo střídání více méně nastaveno, je v dnešní době minimální a domnívám se, že jsme už někde jinde. Neřešíme primárně války, ale je pro naši dobu spíše moderní řešit civilizačních choroby apod., které člověka velice zasahují, a takové střídání času může některé jedince dost rapidně ovlivnit. Z tohoto důvodu bych se možná přiklonila k jeho zrušení. Když pak vezmu pohled pracovního práva, tak problém s hodinovým posunem, který není firmou nijak moc ošetřen, může mít na zaměstnance nepříjemný dopad, co se týče právě ohodnocení. Pokud by se střídání času zrušilo, bylo by vše vyřešeno, pokud ale ne, určitě by bylo na místě vyřešit to nějak jinak, ať už ustanovením v zákoně nebo jistou směrnicí v podniku.

    Kristýna Vrabcová

    OdpovědětVymazat
  41. Na střídání letního a zimního času jsem si zvykla a osobně na sobě nepociťuji nějaké změny, které by mě v běžném životě ovlivňovaly. Je fajn, když můžu spát o hodinu déle, ale chápu, že lidi, kteří mají noční směnu, z toho moc nadšení nejsou. Naopak, když spíme o hodinu méně, tak to není nic příjemného, ale dokážu se tomu přizpůsobit.

    Nicméně bych zrušení střídání času uvítala. Myslím, že v dnešní době nenajdeme žádný důvod, který by podporoval zachování střídání. Energie, která se uspoří za hodinu je zanedbatelná a při změně zimního času na letní, kdy lidé spí o hodinu méně to může přinést negativní dopad na jejich zdraví. Někteří můžou mít problémy se spánkem, cítit se unaveně a trvá jim určitou dobu než se z toho vzpamatují a přizpůsobí se tomu. Statistiky to dokazují a zjistilo se, že 8 z 10 lidí by zrušení ocenilo.

    Jak už jsem psala, tak jsem také pro zrušení střídání času, ale uvítala bych, kdyby se nechal ten letní. V létě by bylo i nadále déle světlo a na podzim, kdy je v pět hodin odpoledne už tma, by se také stmívalo později.

    OdpovědětVymazat
  42. Střídání letního a zimního času je u nás zavedeno už mnoho let. Někteří si již zvykli, jiní ne. Pro ty, co si ještě nezvykly na střídání času, by mohlo být řešením zrušení střídání času. Ale naopak pro ty, co si již zvykly na takové fungování, by mohli být rozhozeni tím, že už to tak nefunguje.

    Samožřejmě je pro všechny zaměstnance příjemnější chodit do práce a odcházet z ní za světla. Nikoli jako v zimě, kdy se běžně chodí do práce i z práce potmě. Střídáním času je tak či tak ovlivněn výkon pracovníků. Pokud ale Evropská komise rozhodne o zrušení střídání času, odpadne tak i problém s odlišnou délkou pracovní doby v den střídání časů.

    Klára Kremeníková

    OdpovědětVymazat
  43. Osobně mi změny na letní čas a zpět nijak výrazně nevadí. Myslím si, že za pár dní si člověk na posun času zvykne, takže únava a další problémy nejsou podle mě tak závažné.
    Problémy s prodloužením či zkrácením pracovní doby o 1 hodinu při změně času se jistě dají v rámci nějaké dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem vyřešit. Argument týkající se úspory energie, alespoň podle mého názoru, už také není v dnešní době příliš významný, co se v rámci posunu času ušetří je vyplýtváno jindy.
    Na druhou stranu citlivější jedince může změna času hodně zasáhnout, takže chápu názor většiny a zrušení letního času bych klidně také podpořila.

    Lucie Formanová

    OdpovědětVymazat
  44. Já osobně se přidávám spíše k menšině, která zde uvedla, že jim střídání letního a zimního času nijak zásadně nevadí. Stejně tak nemám ani nic proti změně. Tímto tématem jsem se doteď moc nezabývala, neudělala si na něj názor. Možná je to proto, že studuji a nemusím řešit každodenní vstávání do práce a čas nočních směn. Přesto si myslím, že to, zda se dvakrát do roka změní čas a bude buď o hodinu kratší či delší pracovní směna není takový problém, a to jak pro zaměstnance tak ani pro zaměstnavatele. Co se týče lidského organismu, nemyslím si, že by byl časový posun nějak zásadním zásahem.
    Jediné co je podle mě nutno zhodnotit, je zda nezačínat pracovní směnu o hodinu déle. Z vlastní zkušenosti ale vím, že firmy, které si potřebují přizpůsobit pracovní dobu kvůli světlu, to prostě udělají a vše je pouze o domluvě v konkrétní firmě. Takže jak už jsem v úvodu uvedla, nejsem striktně ani pro jednu z variant. Myslím, že ať už změna proběhne či ne, pokaždé bude někdo nespokojen. Pokud se změní čas na pouze letní, bude řada lidí, kteří řeknou, že lepší by byl čas zimní a naopak.

    Kateřina Hrabčuková

    OdpovědětVymazat
  45. V dřívějších dobách možná měl posun času ze standardního středoevropského na letní středoevropský z důvodu úspor energií smysl. Dnes však již nevidím z mého pohledu žádný přínos. Nehledě na to, že posuny času nemají na nás příznivý vliv. Ať už je to pouhopouhá únava a s tím spojená nepozornost, tak i větší zdravotní potíže a to vše především kvůli změně na konci března.

    Další věc, která je celkem nespravedlivá je posun času pro zaměstnance na nočních směnách. V jedné části roku jsou připraveni o hodinu práce a v druhé ji mají zase navíc a ani ne v podobě přesčasu. I proto by bylo vhodné mít jednotný čas.

    Pokud by však mělo dojít ke změně, hlasovala bych za letní čas. Mám ráda slunné dny a hlavně dlouhé letní večery a nerada bych se o ně ochudila. :)

    Adéla Švehlová

    OdpovědětVymazat
  46. Pro mě osobně změna času také nic moc neznamená a beru to jako věc, která se děje dvakrát do roka. Osobně si myslím, že je spíš špatně ošetřené nařízení vlády, když říká, že práce nemůže být hodnocena jako práce přesčas. Je jasné, že pro řadu lidí hodina nic neznamená, ale asi málokdo by chtěl být v práci déle a zadarmo a kord když se jedná o práci v noci. Podle mě má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy za odvedenou práci kdykoliv. Navíc za změnu času v den, kdy má vykonávat práci nemůže, takže by kvůli této události neměl být nějak poškozen.

    Pokud dojde k tomu, že se odsouhlasí navrhovaná změna a už bude čas jednotný, uvítají to určitě ti, komu změna času vadí a přestanou se řešit problémy se změnou času spojené.
    Veronika Nováková (kriminalistika)

    OdpovědětVymazat
  47. S tímto hodně řešeným tématem souhlasím. Také jsem pro to, aby se střídání letního a zimního času zastavilo. Dále si myslím, že by bylo rozumné, aby si každý stát sám určit třeba na základě referenda, jaký z časů chtějí více občané. Spousta lidí v mém okolí s tímto názorem souhlasí. Určitě toto opatření bude mít ale i mnoho nevýhod, které se budou muset řešit.
    Denisa Pilařová

    OdpovědětVymazat
  48. Já osobně jsem pro zrušení střídání času. V minulosti to mělo své opodstatnění, jako byla úspora energie. Dnes mi střídání času přijde jako přežitek. Problém ovšem nastává, jaký čas zvolit. Po přečtení zdejších komentářů usuzuji, že spousta lidí je pro to, aby si každý stát zvolil svůj čas. Mně takovéto řešení připadá nesmyslné, protože pokud by si některý ze států zvolil jiný čas, měli bychom dva různé časy v jednom časovém pásmu. To mi připadá nelogické.

    Bernard Vaníček

    OdpovědětVymazat
  49. Samozřejmě, že ve směnném provozu to může být problém. Na druhou stranu, jaká je šance, že chytíte směnu zrovna při změně času a když už se tak stane, jedná se o jednu hodinu, což by se mělo řešit se zaměstnavatelem a nebo změnit zákon, že zaměstnavatel nahradí ušlou mzdu zaměstnanci v případě ušlé pracovní hodiny v březnu a naopak připlatí hodinu zaměstnanci v případě odpracování hodiny navíc v říjnu.
    Obecně co se týče změny času, tak mě změna času nijak nevadí. Hodně se to v poslední době řeší, že by se letní čas měl zrušit, ale já zastáncem tohoto nejsem, protože momentálně žiji takovým životním stylem, že jsem radši když je večer déle světlo než naopak. Kdyby se tedy mělo hlasovat, například pomocí referenda, o zrušení letního času nebo o tom co si lidi přejí, tak bych hlasoval pro stálý letní čas, což je ale svým způsobem nemožné, protože je to astronomicky "špatný čas", takže volím radši menší zlo a raději budu dvakrát za rok čas přehazovat, než abych měl v létě zimní čas a tmu již v osm hodin večer.

    Filip Říha

    OdpovědětVymazat
  50. Řešení tématu ohledně změny času je pro mě momentálně nepodstatné. Nemám žádné problémy si navyknout na zimní nebo letní čas. Avšak nedokážu si představit pracovat ve dvanáctihodinovém směnném provozu, kdy při změně času bych musela odpracovat 13 hodin. Lidé takto pracující sice dostávají za 13. hodinu příplatek jako přesčas, ale věřím, že to musí být vyčerpávající, natož když ke změně dochází o víkendu, a to většinou daný pracovník chodí 3 dny v kuse.
    Co mi jako nesmyslné přijde, aby si každý stát určil, jaký čas bude mít. Přeci jen při přejezdu do vedlejšího státu, který si vybral opačný čas než my, si posouvat hodiny je pošetilé.

    Klára Linhartová

    OdpovědětVymazat
  51. Otázka striedania času je pre ľudí najväčší problém, keď ide práve o tento presun. Preto určite súhlasím s tým, že by sa to malo zjednotiť iba na jeden čas a presun času zastaviť.
    V poslendých mesiach táto téma rezonovala aj v európskom parlamente, kde teda schválili ukončenie stredianie času a posledné takéto striedanu bude 31.3. 2019.

    Následne to vyvovalo mnoho názorov, keďže podľa smernice si každý štát má určiť, podľa akého času sa bude riadiť, čo je naozaj vážny problém. Nielenže, pri prechode hranice môže byť na východe -1 hodina a na západe +1 hodina, no takisto vznikne aj veľký problém napríklad pri prevoze surovín, dodržiavaní termínov, či pri cestnej alebo železničnej preprave.
    Podľa môjho názoru mi príde efektívnejšie využívanie letného času (teda zanechanie viacej svetla aj večer), nielenže to vplýva lepšie aj na naše psychologické vnímanie, no takisto aj deti budú môcť bývať "dlhšie vonku", keďže nebude tak skoro bývať tma a rodičia sa nemusia toľko báť. To, čo je správne pre prírodu a zvieratá sa nedozvieme, no celkovo tento čas je výmyseľ ľudí a vôbec naň zvieratá a príroda neprihliada (to je skorej naopak a my sa jej prispôsobujeme).
    Preto si myslím, že je správne, že sa zrušil posun času, no teraz je dôležité ako sa krajiny a ľudia v nej dohodnú, aby z toho nebol ešte väčší chaos a problém, ako doteraz.

    Rastislav Gablovič

    OdpovědětVymazat
  52. Vím, že pro některé starší osoby je to nepříjemné a narušuje jim to jejich spánkový režim, což stojí za uvážení změny. Úspora energie se nezdá být velká (alespoň v dnešní době) a problematika pracovníka se buď musí řešit změnou v legislativě a nebo domluvou se zaměstnavatelem (proplacením přesčasu nebo zkrácením úvazku při další změně času).
    Z dostupných informací a názorů, si myslím, že nejideálnější řešení je čas neměnit a ponechat jeden čas. Ideálně letní čas. Rozhodně bych nenechal volbu na každém členském státu EU. Mělo by to platit pro celou EU, jinak to bude působit problémy. Celkově mě ale přijde, že je to téma, na kterém si někteří chtějí hlavně nasbírat politický kapitál.

    Ondřej Zelenka

    OdpovědětVymazat
  53. Dle mého názoru není na střídání časů nic špatného.
    Ten "správný" čas je zimní. A ruku na srdce, komu by se líbilo, kdybychom v létě už mezi 8 a 9 hodinou večerní museli rozsvěcet, protože by byla tma? Naopak, kdyby zůstal čas posunutý, v kolik hodin ráno by bylo světlo? Bylo by to až před devátou hodinou ranní. V tuto hodinu už je většina lidí v práci či ve škole a za tmy se mozek moc dobře neprobudí.
    Ano, člověk je část roku zvyklý vstávat v určitou hodinu a pak se musí naučit vstávat o hodinu dříve/ později, ale je to jen hodina, což není nic závažného. Navíc si myslím, že když někdo pracuje na 3 směny, tak na nepravidelné vstávání musí být zvyklý a hodina posunu zase tolik neznamená. Zkolabování na pracovišti má spíš za vinu přepracování a práce na tři směny, kterou lidský organismus nemůže dlouhodobě zvládat bez potíží.
    Já jsem tedy pro změnu času ze "světelného" hlediska.

    Helena Teplá

    OdpovědětVymazat
  54. Pro mne jako pro člověka, který zažil jen jediný režim času, a to střídání letního a zimního je těžké posoudit, jaká varianta je lepší. Jak už bylo zmíněno v komentářích, lidé se ohledně změny času dělí na dvě skupiny. První skupina je na změnu času velmi citlivá, v té době trpí migrénami, nedostatkem spánku, vyčerpáním apod., druhá skupina lidí zaznamená změnu času pouze posunutím hodinových ručiček o hodinu dopředu/dozadu.
    Domnívám se, že problém se změnou času je pouze psychického rázu. Dle mého mínění se jedná o to, přijmout změnu času pouze jako holý fakt (např.: neřešit, že v tuto danou hodinu bylo před změnou času o hodinu více či méně). Vždyť při cestování do zahraničí na větší vzdálenosti změnu časového pásma přijímáme automaticky. Osobně věřím, že pokud by se lidé od tohoto způsobu myšlení oprostili, přijímali by tuto změnu přirozeněji. Jde přeci o jeden den, prakticky o jednu hodinu.

    Nikola Višňovská

    OdpovědětVymazat
  55. Také jsem zastáncem zrušení změny času a souhlasím s návrhem Evropské komise, která tyto změny ukončí. Dle mého názoru v pracovním právu tato změna není řešena "fér" a rozhození člověka posunem času je již v dnešní době zbytečnost.
    Podle článku zveřejněného na konci října ale existuje problém. Podle mého názoru by se měl zachovat právě letní čas, ale průzkumy ukázaly, že severské země chtějí spíše čas zimní (jižní země zase letní).
    Tím se otevírá otázka - jak rozhodnout? Má se nechat rozhodnutí na každé zemi (což mi nepřijde moc efektivní) nebo rozdělit Evropu na nějaké regiony, které se shodují?
    Jenomže pak tu máme státy, kterým střídání času vyhovuje (např. Řecko).

    Osobně bych Evropu na dvě části rozdělila (severní a jižní). Ale pak se tu otevírá další otázka - kde udělat ideální hranici, kde si budeme při přejezdu hranic posouvat hodinky i ve stejném časovém pásmu.

    Karolína Gadlenová
    Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/letni-cas-zimni-zruseni-anketa-mf-dnes-dx5-/domaci.aspx?c=A181027_435583_domaci_zaz

    OdpovědětVymazat
  56. Z ankety, kde odpovědělo 4,6 mil. obyvatel, vyplynulo, že 84 % respondentů by změnu času změnilo. I já osobně se ke zrušení přikláním. Nemyslím si ale, že by nějak zásadně ovlivňovala náš životní biorytmus, kdo totiž v dnešní době spí pravidelně stejnou dobu každý den? Jde o to ,jak moc si daná osoba "vsugeruje", že mu posun času ublížil, jde spíše o psychickou stránku. Určitě si ale myslím, že délka denního světla ovlivňuje náš pracovní a fyzický výkon. Proto bych ponechala letní čas, aby den trval co nejdéle a nesouhlasím s výrokem, kdy se pan Babiš hájil, že jeho vnoučata večer lépe usínají za dřívější tmy, a proto by ponechal čas zimní. Doufám tedy, že od března roku 2019 už budeme mít nastálo nastavený letní čas.

    OdpovědětVymazat
  57. Nikdy jsem nezpozorovala, že by na mě měl nějaký vliv posun času. Proto je mi jedno, zda se bude čas i nadále střídat nebo se zavede jen jeden. Chápu ale, že na některé lidi může změna času nějak působit, ať už po fyzické či psychické stránce.

    Pokud bych si měla vybrat, který čas nechat, tak bych spíše brala letní, protože mám radši, když je delší dobu světlo a ne, že když se vrátím ze školy domů je tma.

    Dále si myslí, že by se země EU měli dohodnou na jednom času, který nechají. A ne že každá země EU bude mít jiný čas, podle toho který dané zemi více vyhovuje.

    Hana Pospíšilová

    OdpovědětVymazat
  58. Ani já na sobě změny času nijak nepozoruji. Jednoduše řečeno, jednou si buď přivstanu a nebo se o trochu déle vyspím. Ale souhlasil bych s komentáři, které se přiklání k ponechání letního času. Není nic horšího, když odcházím do práce/školy za tmy a za tmy se i vracím.

    K zemím EU. Je demokracie, ať si každá země nastaví čas, jaký ji vyhovuje. Myslím, že Euro parlament by měl řešit důležitější věci, než seřizování hodin.

    OdpovědětVymazat
  59. Myslím si, že na tento systém už jsme zkrátka zvyklí a už se s tím nějakým způsobem počítá. Upřímně já ten posun nějak výrazně nezaregistruji, na mobilu se mi hodinky automaticky změní, jediné co, tak že když jdu do práce tak jdu opravdu za tmy a za tmy se vracím, což ve mě probouzí pocit únavy a šla bych hned po práci spát. Naopak v létě mám i po práci pocit, že mám ještě čas něco dělat. Ale přijde mi to již přirozené.
    Chápu, že lidem co jsou při této změně v práci se to může zdát nevýhodné/výhodné, ale nemyslím si, že právě zrušení něčeho zaběhlého je jediné a nejlepší řešení. Také jsem se vyskytla v této situaci a dostala jsem zkrátka jistý benefit, který mi tento čas zaplatil, což mi přijde jako rozumné řešení.

    V případě, že by se tento krok měl v budoucnu realizovat, bylo by potřeba, aby všechny země v Evropě měli čas stejný. A kdybych si měla vybrat já tak určitě letní.

    Iveta Hánělová.

    OdpovědětVymazat
  60. Dobrý den,
    rád bych se tímto komentářem vyjádřil k problematice změny času.
    Většina lidí v České republice stojí za zrušením střídání času a zavedením zimního, či letního času. A to z důvodu představujícího rizika. Touto problematikou se již zabývá Evropská komise, která slíbila, že určitě přihlédne k většinovému názoru hlasujících obyvatel. Podle lékařů střídání časů náš organismus rozhodí a nadále zvyšuje nespavost či nehodovost.
    Otázkou tedy je, jaký z času zavést? Který by byl pro naše tělo a mysl přínosnější? Já osobně se změnou času problémy nemám a nijak zásadně se nepřikláním k zavedení jednotného času, nicméně změna času například u pracujících občanů ve 12h provozu je pro mne nepředstavitelná a dokážu pochopit, že je to problém který se musí, nějakým způsobem, řešit.

    David Teplý

    OdpovědětVymazat
  61. Změna času ze středoevropského (pro nás známého jako zimního) na letní a opačně svůj význam dříve určitě měla z důvodu té úspory energie a využitím více denního světla. V dnešní době je tato změna z mého pohledu naprosto zbytečná a neefektivní, tudíž taktéž souhlasím se zrušením posunů času o hodinu.
    Se zrušením střídání času souhlasím kromě ztráty významu také především kvůli narušení biorytmu člověka, protože je to pro tělo nezdravé. Někteří lidé mohou tuto změnu vnímat hodně intenzivně, ať už kvůli spánku a únavě nebo vzhledem ke stravovacím návykům.
    Ze zajímavosti jsem hledala zákon č. 54/1946 Sb., o letním čase s cílem dozvědět se, co vše je tam napsané a jak je to definované. Vážně jsem překvapená z toho, že se tam vlastně nic nepíše ohledně změny času a jakým způsobem by se měla provádět. Celý zákon obsahuje pouze dva paragrafy, kdy jeden z nich zmocňuje vládu, aby nařízením mohla zavést odchylku od středoevropského času letní čas a určila jeho počátek a konec, což je pro mě osobně nic neříkající. Druhým paragrafem je potom prohlášení o tom, že tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení po dohodě se členy vlády.

    Markéta Doubicová

    OdpovědětVymazat
  62. Osobně jsem si na střídání letního a standardního času zvykl a vnímám to jako určitý standart. Výhodou při střídání času je, že se jednou vyspíme o hodinu dýl, ale naopak pokud se má o hodinu dřív vstávat je to nepříjemné, nicméně osobně si na to rychle zvyknu.
    Pokud vezmu v potaz argumenty pro zavedení změny času, tak jsou v současné době nesmyslné. Jak někdo psal výše, tak v současné době jsou při výrobě už technologie, že samotná výroba není vůbec závislá na denním světle. Energie, která se tedy uspoří při změně času není úměrná prokazatelným vlivům na zdraví člověka.
    Dalším problémem při změně času je nespravedlnost vůči zaměstnancům pracujících na směny, což by šlo vyřešit nějakým příplatkem při zachování změn času anebo lépe zrušení změny času.
    Přikládám se tak k většině a jsem pro zrušení změn času, jelikož to má spíše negativa. Pokud se EU rozhodne dále měnit časy, tak to budu respektovat a přizpůsobím se.
    Lukáš Jechura

    OdpovědětVymazat
  63. Na střídání letního a zimního času jsem zvyklá a nevadí mi. V zimním čase je příjemné si o hodinu déle pospat a v letním čase je zase super, že se prodlouží denní světlo do večera. Nejsem však ani proti jeho zrušení, ale myslím že by se měl ponechat stejný čas ve všech zemích a nedovolit aby si každý stát rozhodl, který čas si ponechá. Za mě bych určitě volila čas letní, jelikož si radši přivstanu za tmy, ale je lepší když je večer venku déle světlo. Co se týče změny času v pracovním právu, myslím že by pro tuto problematiku bylo určitě lepší změnu času zrušit a byli by tím stávající problémy vyřešeny.

    OdpovědětVymazat
  64. Ohledně střídání letního a zimního času bylo už hodně debat a každý má na to svůj názor. Podle mého názoru, je od nepaměti střídání časů a nikdy s tím nikdo neměl problém. Až teď v našem "moderním" světě, zase potřebujeme něco změnit. Já bych klidně toto střídání nechala, nikoho to příliš neobtěžuje a není to žádná velká změna.

    OdpovědětVymazat